aA
Priešingai, nei buvo žadama reklamoje apie neblunkančias, ilgai išliekančias fotografijas, spalvotos “Epson Stylus Photo” rašaliniu spausdintuvu padarytos nuotraukos dėl ozono poveikio tampa oranžinėmis. Tai patvirtino“Epson” atstovai.
Problema išaiškėjo, kai keli “Epson Stylus Photo 870”, “875DC” ir “1270” savininkai pranešė, kad fotografijos pamažu įgauna apelsino spalvą. Kartais tai įvyksta jau po dienos ar dviejų, kartais - po poros savaičių. Tačiau daugumai spausdintuvų šeimininkų tokia problema nekilo.

Spausdintuvais prekiauti buvo pradėta gegužės mėnesį ir jie buvo pateikti kaip profesionalių fotografijų gamybos alternatyva.

Nusiskundimai iš pradžių atrodė keisti, nes “Epson” savo naują “Stylus Photo” tikrino labai patikimoje laboratorijoje. Buvo atidžiai patikrintas tiek specialus popierius, tiek rašalas. Kompanija buvo tokia įsitikinusi savo sėkme, kad ji reklamavo 870-ojo modelio nuotraukas kaip “nuostabias ir neblunkančias - tokias, kaip ir tradicinių fotolaboratorijų nuotraukas”. 1270-ojo modelio nuotraukos buvo pristatytos kaip “neblunkantys vaizdai, pranokstantys viską, ką jūs matėte standartinėse spalvotų fotografijų laboratorijose”.

Laboratorija, atlikdama įprastas rašalo ir popieriaus tikrinimo procedūras, laikė pavyzdžius po stiklu ir bombardavo juos pagreitinta šviesa. Tačiau būtent stiklas saugojo nuotraukas nuo oro - “Epson” atstovai dabar yra beveik visiškai įsitikinę, kad ore esantis ozonas yra reakcijos kaltininkas. Ozonas suardo mėlyną dažą (cyan), tačiau nepaliečia raudonos ir geltonos. Todėl nuotraukos įgauna oranžinę spalvą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.