aA
Talibanui priešiškos afganistaniečių pajėgos Tora Boros kalnų urvuose Afganistano rytuose paėmė į nelaisvę daugiau Osamos bin Ladeno tinklo "Al Qaeda" kovotojų, pirmadienį pranešė pareigūnai.
Tačiau kova Afganistane nesibaigė, nes pats O.bin Ladenas, galbūt lydimas kelių šimtų ištikimų kovotojų, persekiotojų kol kas išvengė.

Naktį į pirmadienį Jungtinių Valstijų karo lėktuvai bombardavo numanomas slėptuves Tora Boroje Baltuosiuose kalnuose, bet ryte buvo girdėtas tik vienas bombos sprogimas.

"Mano nuomone, karas baigėsi, - sakė vietos vado Haji Zahiro atstovas spaudai Haji Atiqullah (Hadžis Atikula). - Jie ("Al Qaeda") neturi nei maisto, nei amunicijos".

Sekmadienį Tora Boroje Talibanui priešiškos pajėgos užėmė visas "Al Qaeda" pozicijas, rado 200 kūnų ir suėmė 25 kovotojus, o naktį į nelaisvę buvo paimti dar trys arabai ir aštuoni afganai iš "Al Qaeda". Visi jie sužeisti. "Mūsų mudžahidai tikrina kalnus ir olas. Jie turi surinkti ginklus ir suimti arabus", - sakė H.Atiqullah.

Tuo tarpu JAV pareigūnai sakė, kad Amerikos karas Afganistane nesibaigs, kol nebus suimtas O.bin Ladenas ir jį ilgai globojęs Talibano aukščiausiasis lyderis mula Mohammadas Omaras. JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas sakė, kad Jungtinės Valstijos neturi priežasties manyti, jog O.bin Ladenas jau nukautas ar suimtas.

"Kur jis, nežinome", - sakė jis NBC laidai ir pridūrė, kad "Al Qaeda" pajėgos Afganistane yra sunaikintos ir kad Afganistanas "nebėra teroristų prieglobstis". Džalalabado rajono vyriausiasis vadas Haji Zamanas nurodė, kad O.bin Ladeno Tora Boroje nebėra.

"Al Qaeda" ir fundamentalistų Talibano sunaikinimą pabrėžė buvęs Talibano finansų ministras, sekmadienį vakare sakęs, kad talibų valdymas baigėsi ir kad jie gali sutikti su nauja vyriausybe.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) sekmadienį apsilankė Bagramo oro pajėgų bazėje netoli Afganistano sostinės Kabulo. Jis yra aukščiausias JAV pareigūnas, apsilankęs Afganistanenuo karo kampanijos pradžios.

D.Rumsfeldas sakė abejojąs, kad kovos Tora Boroje beveik baigėsi. Jis dar kartą pabrėžė, kad nors Talibanas žlugo, Jungtinės Valstijos Afganistane dar neišnaikino "Al Qaeda" partizanų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.