aA
"Aš nenoriu tai vadinti šantažu, bet mums iš tiesų yra daromas labai didelis spaudimas", - taip Muitinės departamento direktorius Valerijonas Valickas komentavo koncerno "Alga" prezidento Audriaus Linkaus ketinimus susidoroti su konkurentais.
Dėl muitinių tikrinimo vietų Marijampolėje užvirė kova. Į ją įtraukiami ir aukšto rango politikai bei valstybės pareigūnai. Daromas didelis spaudimas, kad būtų pakenkta "Ravaidos" bendrovei - ji dabar yra vienintelė Marijampolės A.Linkaus bendrovės Muitinės terminalo konkurentė.

Dar praėjusių metų pradžioje "Ravaidos" bendrovė buvo gavusi leidimą Marijampolėje įsteigti muitinės tikrinimo vietą. Kelis šimtus tūkstančių litų investavusi bendrovė jau ketino pradėti veiklą, bet netikėtai Muitinės departamento vadovybė sustabdė savo išduotą leidimą.

"Ravaidos" bendrovę užgriuvo įvairūs patikrinimai, buvo paimti jos dokumentai. Tik vėliau paaiškėjo tokio netikėto sprendimo priežastys.

Muitinės departamento vadovą V.Valicką aplankė A.Linkaus įgaliotiniais prisistatę vyriškiai. Jie direktoriui pareiškė, kad "Ravaidos" vadovai yra susiję su kriminaliniu pasauliu, todėl jiems negalima leisti steigti muitinės tikrinimo vietos.

V.Valicko įsakymu buvo sudaryta speciali komisija, kuri turėjo patikrinti "Ravaidos" veiklą. Rugpjūtį buvo paskelbtos išvados - kompromituojantys duomenys apie "Ravaidą" nepasitvirtino.

Bet spaudimas "Ravaidai" ne tik nesiliovė, bet dar sustiprėjo. Jos veiklai tirti paskirta dar viena komisija, į kurią buvo įtraukti kelių žinybų atstovai. Tačiau ir ši komisija nieko blogo nerado.

"Ravaidos" veikla buvo išnarstyta iki smulkmenų. Jei ten kas nors būtų ne taip - niekas nesiryžtų leisti jiems dirbti", - sakė Muitinės departamento direktoriaus pavaduotoja Ramutė Liupkevičienė.

"Ravaidos" muitinio tikrinimo postas pradėjo veikti lapkričio 1 dieną. Tačiau kliūtys buvo daromos ir toliau - šiai bendrovei buvo skirtas tik vienas muitininkas, nors A.Linkaus terminale dirba net 16 muitininkų.

Tik pradėjusi savo veiklą, muitinės procedūrų skaičiumi, tenkančiu vienam muitininkui, "Ravaida" net tris kartus pralenkė A.Linkui priklausančią muitinės tikrinimo vietą.

Per savaitę vienintelis pareigūnas "Ravaidoje" vidutiniškai atlieka 356 tikrinimo procedūras. A.Linkaus bendrovėje vienam muitininkui per tą patį laikotarpį tenka 125 patikrinimai.

"Ravaidos" tikrinimo postas tarp vežėjų sulaukė pasisekimo. Po to, kai buvo sumažintos kainos už atliekamas procedūras, daug A.Linkaus terminalo klientų pradėjo važiuoti į "Ravaidą".

Vienintelis "Ravaidos" tikrinimo vietoje dirbantis muitininkas nebespėja susidoroti su savo pareigomis. Norint patenkinti vis didėjančius vežėjų poreikius, "Ravaidoje" turėtų dirbti 4-5 muitinės pareigūnai. Tačiau dėl spaudimo Marijampolės teritorinės muitinės vadovai iki šiol nesiryžo "Ravaidai" skirti daugiau pareigūnų.

"Aš galiu drąsiai tvirtinti, kad A.Linkaus nurodymu labai aukšti pareigūnai siekia susidoroti su mūsų bendrove", - sakė "Ravaidos" vadovas Vaidutis Vidžiūnas.

"Aš negaliu tiesiai pasakyti, jog tai - šantažas. Bet pastaruoju metu A.Linkaus daromas spaudimas yra tikrai didelis. Man buvo užsiminta apie įvairias galimas priemones prieš mane. Tačiau departamentas negali kištis į dviejų konkuruojančių bendrovių veiklą, nors kai kas to ir siekia. Mes privalome išlikti neutralūs", - "Lietuvos rytui" sakė Muitinės departamento direktorius V.Valickas.

Muitinės departamento vadovus buvo išsikvietęs premjeras Algirdas Brazauskas, kuris ėmė domėtis ir muitinių tikrinimo vietomis. Premjero brolis Gerardas Brazauskas vadovauja su A.Linkumi siejamai Marijampolės bendrovei "Swetrak", gaminančiai gelžbetoninius pabėgius.

"Lietuvos rytas" turi žinių, kad dėl muitinių tikrinimo vietų Muitinės departamento vadovus buvo išsikvietęs vienas aukštą postą užimantis Seimo politikas. Manoma, kad A.Linkus politikus gali spausti reikalaudamas atsilyginti už rėmimą per rinkimus arba grasindamas ateityje neberemti.

Koncerno "Alga" prezidentas A.Linkus atsisakė kalbėti su "Lietuvos rytu" dėl jo daromo spaudimo prieš konkurentų bendrovę "Ravaida": "Nieko nekomentuosiu".

"Lietuvos rytas"