aA
Lietuvoje keturias dienas nebus nei prezidento Valdo Adamkaus, nei Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio, o vieną parą - dar ir premjero Andriaus Kubiliaus.
Nuo trečiadienio iki kito antradienio V. Adamkus vieši Australijoje, kur stebi Sidnėjaus olimpines žaidynes. Penktadienį apie vidudienį V. Landsbergis išskrenda į Vokietiją. Į Vilnių jis grįš kitą pirmadienį. Sekmadienį apie vidurdienį į Švedijos miestą Malmę išvyksta A. Kubilius, kuris ten viešės iki pirmadienio pavakarės.

Tai reiškia, kad nuo penktadienio iki pirmadienio Lietuvoje nebus nei prezidento, nei Seimo pirmininko, o dalį sekmadienio ir pirmadienį - dar ir premjero.

Lietuvos Konstitucijos 89-asis straipsnis skelbia, kad "Respublikos Prezidentą, laikinai išvykusį į užsienį arba susirgusį ir dėl to laikinai negalintį eiti pareigų, tuo laiku pavaduoja Seimo Pirmininkas".

Tačiau ketvirtadienį paskelbtame Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime sakoma, kad " Konstitucija nedraudžia prezidentui ir Seimo pirmininkui būti užsienyje vienu metu".

"Seimo pirmininkas pavaduoja prezidentą tik esant abiem Konstitucijoje minimoms sąlygoms - prezidentas yra laikinai išvykęs į užsienį (pirma sąlyga) ir dėl to laikinai negali eiti pareigų (antra sąlyga). Kadangi šiuolaikinės komunikacijos priemonės leidžia valstybės vadovui atlik ti savo funkcijas ir nesant Lietuvoje, vadinasi prezidentas gali eiti pareigas būdamas užsienyje", tvirtina Prezidentūra.

Tačiau pats V. Adamkus anksčiau netiesiogiai yra pripažinęs, kad nedera vienu metu išvykti iš šalies ir prezidentui, ir Seimo pirmininkui. Praėjusiais metais jis atidėjo planuotas atostogas Meksikoje ir liko Lietuvoje laukti iš vizito Kinijoje grįžtančio V. Landsbergio.

Apeliacinio teismo Administracinių bylų skyriaus pirmininkas Kęstutis Lapinskas sakė BNS, kad oficialų ir nediskutuotiną Konstitucijos išaiškinimą gali pateikti tik Konstitucinis Teismas (KT). Kartu jis pažymėjo, kad teismas Konstituciją gali nagrinėti tik konkrečioje byloje, pavyzdžiui, jei būtų byla dėl prezidento pavadavimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.