Taip pat kilimą rodė trečias pagal dydį Europoje mašinų gamintojas „Renault SA“ (2,9 proc.), investuotojams vertinant dar trečiadienio vakare paskelbtą informaciją apie prognozes pralenkusias trečiojo ketvirčio pajamas. Šiandien Azijos rinkose vyrauja optimizmas (SCI 300 +1,52 proc.; NIKKEI 225 +4,83 proc.). Japonijos valstybinis pensijų fondas perskirstė investicijų alokacijas, ateityje numatydamas pirkti po 25 proc. vietinių bei užsienio įmonių akcijų, o jų sąskaita sumažino vietinės rinkos skolos vertybinių popierių pirkimo dydį. Tokia informacija rinkai siunčia impulsą, kad ateityje įžvelgiamas akcijų rinkų kilimas, siekiant didesnės investicinės grąžos.

Valiutų rinkos

Vakar dieną JAV doleris ir toliau stiprėjo prieš eurą paskelbus Vokietijos ir JAV makroekonominius rodiklius. Pagrindinių valiutų kuras apsistojo ties 1,2615, kai JAV paskelbė apie teigiamas šalies augimo perspektyvas, o vėliau Vokietija pranešė apie netikėtai kritusį infliacijos lygi. Remiantis preliminariais skaičiavimais, Vokietijoje spalio mėnesį mėnesinis infliacijos lygis sumažėjo -0,3 proc. (prognozė -0,1 proc.), o metinis išliko nepakitęs (0,8 proc.), nors buvo tikėtasi pakilimo (0,9 proc.). Tokie duomenys iš didžiausios euro zonos valstybės verčia investuotojus sunerimti, laukiant šiandien skelbiamo euro zonos bendro infliacijos lygio. Prognozės rodo, kad šis rodiklis turėtų stiebtis spalio mėn. nuo 0,3 proc. iki 0,4 proc. Jei tokia tendencija nepasitvirtintų, tai tiesiogiai nulemtų euro silpnėjimą prieš JAV dolerį, sukeliant ECB daug klausimų, dėl situacijos sprendimo kelių. Penktadienio ryte matyti, kad EUR/USD valiutų santykis ir toliau mažėja, JAV doleriui didinant persvarą ir pasiekiant 1,2570 lygį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį ir toliau investuotojai aktyviai prekiavo Talino (+0,51 proc.) biržoje esančios azartinių lošimų bendrovės „Olympic Entertainment Group“ akcijomis. Pozicijoje buvo sudaryti 39 sandoriai, kuriais investuotojai apsikeitė akcijomis už 126,5 tūkst. eurų, akcijos vertei nukrentant -1,09 proc. (iki 1,81 euro) ir sumažinant trečiadienį buvusį +1,10 proc. kilimą. Vilniaus (-0,12 proc.) biržoje smulkių investuotojų aktyvumo išsiskyrė prekyba „Apranga“ akcijomis (apyvarta 21 tūkst.), bendrovės akcijos vertei išliekant nepakitusiai, už akciją paskutinio sandorio metu mokant 2,62 euro. Vakar pasibaigus prekybai agro verslo bendrovė „Lianas Agro Group“ paskelbė metinius veiklos rezultatus. Remiantis informacija, bendrovės metinės pajamos susitraukė 1,21 proc., o grynasis pelnas krito 9,8 proc. Taip pat tą pačią dieną vyko visuotinis akcininkų susirinkimas, kurio metu buvo nuspręsta investuotojams paskirstyti dalį metinio pelno išmokant dividendais 0,0316 lito (0,00915 euro) už akciją. Šiandien ši informacija gali sukelti didesnį investuotojų aktyvumą šios bendrovės akcijomis. Tuo tarpu ketvirtadienį investuotojai „Lianas Agro Group“ akcijos vertę kėlė 1,19 proc., sudarant tik 2,4 tūkst. eurų apyvartą. Šiandien veiklos rezultatus taip pat paskelbė „Kauno energija“. Bendrovės pardavimų pajamos už 2014 m. 9 mėnesius, palyginus su 2013 m. to paties laikotarpio pajamomis sumažėjo 23,9 proc., o tai sąlygojo kritęs 12,8 proc. perduodamos šilumos kiekis. Šiandien numatoma, kad bendrovės „Rokiškio sūris“, „Apranga“ ir „Ekspress Grupp“ skelbs 9 mėnesių veiklos rezultatus, todėl galime sulaukti prekybinio aktyvumo šiose pozicijose.