aA
Tauragės rajono apylinkės teisme pagaliau baigta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje penki vyrai kaltinami 2009 metų sausį iš Juodpetrių kaimo fermos pavogę 247 kanadines audines. Vienas kaltinamųjų nuo teisingumo yra pasislėpęs, likusieji keturi nubausti laisvės apribojimu ir turės atlyginti padarytą žalą.
Tauragės rajone pasidarbavę skerdikai prisipažino persistengę
© Tauragės apskrities VPK nuotr.

Savo baigiamojoje kalboje valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikiusi prokurorė Irina Paulauskienė sako, kad visi kaltinamieji padarė po sunkų nusikaltimą, visų jų kaltė įrodyta. Įmonės, iš kurios buvo pavogtos audinės (207 patelių ir 40 patinų), vadovas Vytautas Narmontas turtinę žalą įvertino 104 713,60 lito. Ją skaičiuodamas, verslininkas rėmėsi aukcionuose nurodyta audinių kailių kaina.

Vienas kaltinamųjų, Nerijus Stirblys, yra pasislėpęs nuo teisingumo. Darius Čiučiulka savo kaltės nepripažino, visi likę kaltinamieji – Ramūnas Kužminskas, Vytautas Balys ir Vitas Zavackis – prisipažino esą kalti. Kaune gyvenantis D.Čiučiulka, prokurorės žodžiais, pasinaudodamas tuo, kad teisme nedalyvauja vienas kaltinamųjų, meta kaltę jam. D.Čiučiulkos žodžius, neva planuota pagrobti tik 40 žvėrelių, kaltintoja laiko gynyba. Mat jiems gabenti jis buvo atsivežęs 17 maišų.

– Tai rodo, kad siekta pagrobti kur kas daugiau žvėrelių. O mažindamas jų skaičių, šis kaltinamasis siekia išvengti atsakomybės už sunkų nusikaltimą. Tai jo gynyba. Be to, visi kiti kaltinamieji sako, kad vagystę organizavo būtent D.Čiučiulka: atvežė maišus, priemones audinėms šaudyti ir parodė, kaip tai reikia daryti, – kalbėjo I.Paulauskienė.

Prokurorė minėjo, kad teisme nedalyvaujančio N.Stirblio parodymai atitinka daugumą kitų kaltinamųjų parodymų. D.Čiučiulka iki paskutiniojo teismo posėdžio nukentėjusiajam buvo atlyginęs 45 tūkst. litų žalą. Vyras iki šiol nebuvo teistas. Tad prokurorė, atsižvelgdama į padaryto nusikaltimo mastą, teismui siūlė D.Čiučiulką nuteisti 3,5 metų laisvės atėmimo bausme. R.Kužminskui ir V.Baliui pasiūlyta kalėti po 3 metus, V.Zavackiui – 3 m. 3 mėn. Iš visų kaltinamųjų solidariai siūlyta priteisti nukentėjusiojo prašoma, dar neatlyginta turtinė žala – 80 071,78 Lt, 149,80 Lt – už audinių utilizavimą, 5 000 Lt neturtinės žalos, 37 709 Lt negautų pajamų (audinės būtų atsivedusios bent 412 palikuonių) ir 4 000 Lt, išleistų advokato paslaugoms.

Prokurorės žodžiams pritarė ir nukentėjusiojo interesus gynusi advokatė Stanislava Jorudienė.

– Mano atstovaujamas nukentėjusysis patirtą žalą įvertino 104 713,60 Lt plius 21 proc. PVM. Juk žvėreliai pavogti iš įmonės, kuri yra PVM mokėtoja. Įkainius pateikė specialistai, nustatę, kad kiekviena prarasta audinių patelė kainavo 412,80 Lt, patinas – 481,60 Lt. Nepatinka toks žalos įvertinimas? Tuomet nereikėjo vogti, – sakė advokatė.

Kaltinamųjų R.Kužminsko, V.Zavackio ir V.Balio gynėjai advokatai Modestas Švažas ir Vanda Laukevičienė teismą ragino atkreipti dėmesį į tai, kad byloje nėra surinkta pakankamai įrodymų, grindžiančių būtent tokią nukentėjusiajam ir jo įmonei padarytą žalą, kokios atlyginimo vyras prašo.

– Žala nurodoma centų tikslumu. Byloje pateikiami rudakailių audinių įkainiai, o tokių kaltinamieji nevogė. O audinių kailio kaina yra nustatoma būtent pagal spalvą, – sakė advokatas M.Švažas.

Abu gynėjai siūlė savo ginamųjų kaltę perkvalifikuoti į lengvesnę. Šiedu Šiaulių advokatai siūlė atsižvelgti į jauną savo ginamųjų amžių ir galimybę atlyginti verslui padarytą žalą.

Advokatas Mindaugas Vagonis iš Kauno gynė D.Čiučiulką ir laikėsi savo ginamojo pozicijos – jo kaltė neįrodyta.

– D.Čiučiulka tik ketino pirkti 40 audinių. Kiek tiksliai jų žadama nužudyti, mano ginamasis nežinojo, viską organizavo N.Stirblys. Be to, teistas turėtų atsižvelgti į tai, kad D.Čiučiulka vienintelis iš visų kaltinamųjų atlygino didelę dalį žalos. Siūlau civilinį ieškinį apskritai atmesti kaip neįrodytą. Pateiktos vertės remiasi vien prielaidomis, o ne tiksliais įrodymais, – prašydamas nusikaltimo veiką perkvalifikuoti į lengvesnę, kalbėjo advokatas.

Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja Gražina Gudžiūnienė visus kaltinamuosius pripažino kaltais padarius sunkų nusikaltimą – vagystę stambiu mastu. Tačiau, skirdama bausmes, teisėja realios laisvės atėmimo bausmės (kurią numato Baudžiamojo kodekso straipsnis, pagal kurį visi vyrai pripažinti kaltais) neskyrė.

Tiesa, D.Čiučiulkai skirta 1 m. 3 mėn. laisvės atėmimo bausmė, bet įskaičius suėmime išbūtą laiką kaltinamasis nuo bausmės atleistas – laikoma, kad bausmę jis jau atliko.

Likusiems trims teisiamiesiems teismas skyrė po 2 m. laisvės apribojimo bausmes, per šį laikotarpį įpareigojant atlyginti padarytą žalą. Papildomai V.Zavackiui teks sumokėti 20 MGL (2600 litų) baudą už automobilio vagystę Mažeikiuose, kuri su audinių vagyste nesusijusi, bet bausmės vyras buvo išvengęs.

Prokurorės I.Paulauskienės įvardytas nukentėjusiojo patirtas išlaidas teismas patenkino iš dalies – dešimteriopai sumažino tik neturtinės žalos (10 tūkst. Lt) reikalavimą – iki 1 tūkst. Lt. Turtinės žalos reikalavimus teismas palaikė. Šias sumas nuspręsta priteisti iš visų kaltinamųjų solidariai.

Nuosprendis dar neįsiteisėjęs, jis gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui per Tauragės rajono apylinkės teismą apeliaciniu skundu.