aA
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino šalies gyventojus sekmadienį, spalio 26 dieną, per neeilinius rinkimus į Aukščiausiąją Radą balsuoti sąžiningai.
Petro Porošenka
Petro Porošenka
© Reuters/Scanpix

Jo kreipimasis buvo paskelbtas rinkimų išvakarėse spalio 25 dieną, rašo unian.net.

„Valdžia užtikrino sąžiningą, konkurencingą, laisvą ir skaidrią rinkimų kampaniją. Ji absoliučiai ir visiškai atitinka europietiškus standartus. Prašau, balsuokite sąžiningai. Tik nepamirškite, kad balsavimas už pinigus nuo šiol laikomas ne tik perkančiųjų, bet ir parduodančiųjų nusikaltimu. Matuoti savo balsą grivinomis, reiškia prekiauti savo tėvyne. Tai šimteriopai prieštarauja įstatymams ir yra nuodėminga, kai dešimtys tūkstančių žmonių, rizikuodami savo gyvybe, gina mūsų su jumis tėvynę“, - pažymėjo Ukrainos vadovas.

P. Porošenka skelbia, kad koalicinio susitarimo projektas 8-ojo sušaukimo Aukščiausiosios Rados liaudies deputatams jau yra parengtas.

„Mano komanda jau parengė koalicijos susitarimo projektą“, - sakė prezidentas.

Jo teigimu, šio projekto esmę sudaro permainų planas „Strategija – 2020“, „kurio realizacija užtikrins europietiškų gyvenimo standartų diegimą ir deramą mūsų valstybės vietą pasaulyje“.

„Iki 2020 metų Ukraina turi būti pasirengusi paduoti prašymą dėl narystės Europos Sąjungoje“, - pažymėjo P. Porošenka.

Prezidentas taip pat pabrėžė taikaus konflikto šalies Rytuose sureguliavimo svarbą ir tikina, kad sprendimas nutraukti ugnį leido pagerinti gynybinius pajėgumus.

„Svarbiausias mūsų tikslas – taika. Mūsų narsūs kariai išlaisvino nuo teroristų didelę dalį Donbaso, ir ten rytoj taip pat vyks rinkimai. Tačiau tik politinio sureguliavimo keliu galime susigrąžinti tas teritorijas, kur karinio sprendimo nėra ir būti negali. Argi galima puolimu užimti Donecką taip, kad jis nebūtų sunaikintas? Tai miestas, svetimas okupantams. Man jis – savas, gimtasis, ukrainietiškas, ir gyvena ten įkaitais paimti mano tėvynainiai, todėl jokia kritika, kad ir kokia skausminga ji būtų, neprivers manęs liautis ieškojus taikios išeities iš susidariusios padėties“, - teigė P. Porošenka.

Tačiau, pasak jo, negalima pamiršti ir kariuomenės stiprinimo.

„Laikome paraką sausą ir veikiame pagal principą „Viskas frontui, viskas dėl pergalės“. Sprendimas nutraukti ugnį davė naudos gynybiniams pajėgumams. Užsigydėme žaizdas, sutelkėme žmogiškuosius išteklius, atvežėme ginklų, pristatėme techniką, pastatėme įtvirtinimo įrengimus. Visos šarvuotos technikos gamyklos dirba trimis pamainomis. Šiandien mes kur kas stipresni, negu prieš pusantro mėnesio. Neduok Dieve, bet tegu tik pabando! Statome savo naujus ukrainietiškus namus ant patikimų europietiškų vertybių ir patriotinio visos Ukrainos liaudies pakylėjimo pamatų“, - pabrėžė P. Porošenka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.