aA
Kauno apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje vienas iš keturių kaltinamųjų – prieštaringai vertinamas pramogų pasaulio atstovas Mindaugas Jonaitis. 39 metų kauniečiui ir jo bendrams pareikšti kaltinimai dėl neteisėtų finansinių operacijų – teigiama, kad kauniečiai su padirbtomis banko kortelėmis iš užsieničių sąskaitų persivedė tūkstančius litų.
Mindaugas Jonaitis
Mindaugas Jonaitis
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Susekti M. Jonaitį nebuvo sunku, nes pinigai plaukė tiesiai į jo bendrovės sąskaitą.

Gelbėjo padėtį?

DELFI šaltinių teigimu, ši istorija – liūdnai pagarsėjusio, taip ir Kaune neįvykusio festivalio „Pure Future White“ priešistorė. Festivalis turėjo įvykti 2012 metų gegužę, tačiau jau pradėjus pardavinėti bilietus festivalis buvo atšauktas.

Ar galėjo būti taip, kad pradėjus trūkti pinigų festivaliui M. Jonaitis, tuometinė jo žmona Gabija Jonaitienė bei dar du kauniečiai ėmėsi plano, kaip gelbėti renginį? DELFI šaltiniai teigia, kad būtent taip ir buvo.

Dešimtys operacijų, tūkstančiai litų

Savo veiklą ketvertukas, kurio iniciatoriumi vadinamas būtent M. Jonaitis, pradėjo 2011 metų pabaigoje. Buvo padirbta dešimtys banko mokėjimo kortelių arba suklastotos tikros kortelės. Manoma, kad buvo padirbta mažiausiai 72 banko kortelės.

Skaičiuoja, kad panaudojus padirbtas korteles buvo atlikta dešimtys operacijų. Tiesa, nemaža dalis operacijų būdavo atmetama. Tačiau ir taip į SHTAB klubo sąskaitą plaukė tūkstančiai litų. Skaičiuojama, kad iš viso iš užsienio sąskaitų pagrobta apie 86 tūkst. Lt.

Susekti nebuvo sunku

Jakšto gatvėje veikusį naktinį klubą SHTAB valdė UAB „Hapis“. Šios įmonės direktorius ir vienintelis akcininkas buvo ne kas kitas, o M. Jonaitis. Kaltinamajame akte teigiama, kad naktinio klubo darbo metu panaudojant netikras korteles plaukė tūkstančiai litų.

Teigiama, kad tai darė būtent M. Jonaičio vadovaujama grupė žmonių. Bylos duomenimis, po vieno vakaro UAB „Hapis“ sąskaitoje atsidūrė apie 12 tūkst. Lt. Teisme liudiję naktinio klubo darbuotojai pasakojo, kad įprastai dauguma klientų atsiskaito grynaisiais pinigais. Būdavo klientų, kurie atsiskaitydavo ir banko kortelėmis, tačiau sumos nebūdavo didelės. Teigiama, kad per vakarą kortelėmis būdavo sumokama iš viso apie 3 tūkst. Lt. Tad neiašku, iš ku sąskaitoje atsirado dar 9 tūkst. Lt.

Prokurorai įsitikinę, kad šiuos neteisėtus pervedimus atliko būtent M. Jonaitis. Kaltinamąjį aktą išvertus į paprastą kalbą galima teigti, kad M. Jonaitis su kolegomis tiesiog bandė atlikti mokėjimus – kai kuriais atvejais pavykdavo, kartais – ne. Bet kokiu atveju, prokurorai skaičiuoja, kad per vakarą būdavo atlikama iki 20 finansinų operacijų. Formaliai tai turėjo atrodyti, kad klube žmonės atsiskaito banko kortelėmis, o pinigai pervedami į bendrovės sąskaitą.

Kadangi klubas priklausė M. Jonaičiui, įtariamuosius atsekti nebuvo sudėtinga.

Įdavė artimas žmogus?

DELFI šaltiniai pasakoja, kad taip ketvertukas „sukosi“ apie pusmetį. Teigiama, kad iš pradžių planuota atlikti tik kelias operacijas, tačiau sėkmės vedama grupė vis didino apsukas, kol galiausiai buvo sučiupti.

Neoficialiai kalbama, kad teisėsaugai apie galimai neteisėtas machinacijas pranešė artima M. Jonaičio draugė.

DELFI primena, kad M. Jonaitis teisėsi ir su atlikėju Egidijumi Dragūnu. SEL'as tuomet kreipėsi į teismą, kad festivalio „Pure Future“ organizatoriai neteisėtai naudojo jo vardą renginio reklamose.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.