aA
Lietuvos politinę padangę sudrebinusioje partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TT) byloje sulaikytas prodiuseris Rolandas Skaisgirys praleidęs dvi paras areštinėje priekaištų pareigūnams neturi, tačiau kalinimo sąlygomis baisisi. Išėjęs į laisvę jis negali išsamiai komentuoti jam metamų įtarimų, tačiau bent jau konservatorei Rasai Juknevičienei turi atsakymą, kodėl reikėjo pirkti prezervatyvus.
Rolandas Skaisgirys, Justinas Garliauskas
Rolandas Skaisgirys, Justinas Garliauskas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Dvi paros areštinėje įkvėpė parašyti poemą

„Lietuvos ryto“ televizijos žinių laidai jis sakė, kad yra pasirengęs savo lėšomis suremontuoti sostinės T. Kosčiuškos gatvėje esančios areštinės kamerą, kurios dvoku kvėpavo ir kurioje su žiurkėmis šnekučiavosi.

„Kur mes gyvename? - pasibaisėjęs klausė R. Skaisgirys. - Kiek žinau, Vilniaus senamiestis saugomas UNESCO. Aš buvau senamiesčio širdyje. Kalbėjausi visą naktį su žiurke, parašiau apie tai jau humoreską.“

Jis sako, kad, jei bus leista, gali ir netgi nori suremontuoti kamerą, nors supranta, kad vienos patalpos remontas neišspręs bendros problemos: „Iš esmės situacija yra bloga, nes tą pastatą reikia griauti.“

Samprotauja apie ryšį su pakilusiais partijos reitingais ir mero kėde

Vidaus reikalų ministerijos korupcijos byloje minimas prodiuseris išėjęs į laisvę samprotavo ir apie priežastis, kodėl jis pateko už grotų, svarstė, kad galbūt užkliuvo jo visuomeninio konsultanto darbo partijai duoti vaisiai.

„Kai pradėjau dirbti, berods, TT buvo penktoje vietoje, prezidentas Rolandas Paksas - dešimtuko gale", - R. Skaisgirys sako, kad galbūt tik sutapimas, tačiau pradėjus jam konsultuoti partija šoktelėjo į antrą vietą, o R. Pakso reitingas šovė iki trečios vietos. Jis svarsto, kad vandenis galėjo sudrumsti ir žinia apie tai, kad partija siūlo jam kandidatuoti į Vilniaus merus.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“, paklaustas, kaip ši byla paveiks jo politinės ateities planus, R. Skaisgirys atsakė, kad nors pats R. Paksas jam pasiūlė kandidatuoti į merus, visgi tai dar nebuvo konkretus oficialus pasiūlymas, apsisprendimas. Jis mano, kad būtų tinkamas ir pajėgus kandidatas į sostinės merus, tačiau konkrečius pažadus dalinti praėjus vos kelioms valandoms po laisvės gurkšnio – anksti. Juolab, kad ir aptarti šiuos klausimus su R. Paksu nėra kaip – teisėsauga uždraudė bendrauti su partijos vedliu.

Prielaidas dėl zoologijos sodo projekto neigia

Jam yra apribotas bendravimas ne tik su R. Paksu, bet ir su platesniu ratu žmonių, tame tarpe ir su kitais bylos įtariamaisiais – buvusiu vidaus reikalų viceministru Algimantu Juocevičiumi, buvusiu vidaus reikalų ministro patarėju Ervinu Raistenskiu, įmonės „Pradas media“ direktoriumi Justinu Garliausku ir bendrovės „NT Service“ vadovu Peisachu Kačerginskiu. Todėl TV laidoje R. Skaisgirys nuolat pabrėždavo, kad negali aptarinėti jų situacijos ir priežasčių, kodėl jie pateko į teisėsaugininkų akiratį, taip pat ir daugelio kitų dalykų.

Pavyzdžiui labdaringo zoologijos sodo projekto „Pirk dramblį“, kuris laidos „Lietuva tiesiogiai“ žiniomis, traktuojamas kaip kyšis „Tvarkos ir teisingumo“ partijai. R. Skaisgirys tik pasakė, kad sugalvojo renginio idėją, kurios globėju buvo R. Paksas, tačiau jo nefinansavo. Paklaustas, kodėl tuomet darė nemokamą reklamą partijos vadovui, R. Skaisgirys paaiškino, kad už reklamą R. Paksas susimokėjo.

„Jūs paklauskite, kiek yra renginių su globėjais? Tai – natūralu. Rolandas Paksas tiesiogiai sumokėjo eteriui už reklamą iš savo sąskaitos. Nieko nematau blogo. Atlikėjai, šviesos – rėmėjų pinigai“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė jis, taip pat tikino, kad iš tuometinio aplinkos ministro Valentino Mazuronio nereikalavo paramos.

Prezervatyvai – ne seksui

Iš areštinės paleistas R. Skaisgirys taip pat viešai pasiaiškino dėl buvusios krašto apsaugos ministrės, konservatorės Rasos Juknevičienės mestų kaltinimų, kad jo neva „neskaidri veikla melžiant iš institucijų biudžeto pinigus“ buvo pastebėta ir Krašto apsaugos ministerijoje.

DELFI primena, kad R. Skaisgirys prodiusavo iki 2009 m. rodytą filmą „Garbės kuopa“, kurį per viešąją įstaigą finansavo Krašto apsaugos ministerija. „Tikslą aš suprantu: propagavo kariuomenę, buvo filmas, gal nelabai vykęs, bet kažkas žiūrėjo tą filmą. Tačiau tarp tų čekiukų, kuriuos ten sunešdavo, buvo visko – iki čekių už prezervatyvus. Skandalo dėl prezervatyvo negali padaryti, bet buvo kaip buvo“, - sakė politikė.

Taigi R. Skaisgirys LNK „Žinioms“ paaiškino, kodėl atsirado tokių čekių: „Taip, gerbiama Rasa, už prezervatyvus. Todėl, kad, norint padaryti kine šūvį, pigiausias dalykas yra pripūsti prezervatyvą ir jį susprogdinti. Išeina toks pats atitinkamas garsas, kaip iššovus šovinį, kurio kaina šimtą kartų didesnė, reikės ir daugiau dublių ir pan. ir pan.“ 

DELFI primena, kad R. Skaisgirys iš areštinės paleistas ketvirtadienio rytą. Jam ir kitiems dviems sulaikytiesiems - buvusiam vidaus reikalų viceministrui Algimantui Juocevičiui, buvusiam vidaus reikalų ministro patarėjui Ervinui Raistenskiui - areštinės gultus teko trinti ilgiausiai - 48 valandas. Pasibaigus sulaikymo terminui jiems skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti bei uždrausta bendrauti tarpusavyje.

Tuo tarpu kiek anksčiau, dar trečiadienio pavakarę Generalinė prokuratūra nusprendė iš areštinės paleisti du skandalingai išgarsėjusios bylos įtariamuosius - įmonės „Pradas media“ direktorių Justiną Garliauską ir bendrovės „NT Service“ vadovą Peisachą Kačerginskį. Jiems nuspręsta skirti kardomąją priemonę pasižadėjimą neišvykti.

Jiems pareikšti įtarimai bendrininkavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Tas, kas apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą arba paslėpė, sunaikino ar sugadino apskaitos dokumentus, jeigu dėl to negalima visiškai ar iš dalies nustatyti asmens veiklos, jo turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio ar struktūros, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.