aA
Žaliojo tilto skulptūros – tai „žalieji žmogeliukai“, tai tarsi paminklas sovietiniams darbams, „Žinių radijui“ sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė. Pasak jos, šias skulptūras būtina iškeldinti iš miesto centro.
Žaliojo tilto skulptūros – tai „žalieji žmogeliukai“?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Mano asmeniniu manymu, tokių sovietų okupacijos ženklų mūsų tėvynėje neturi likti. Pati vertinu Žaliojo tilto skulptūrinį ansamblį kaip paminklą sovietinei ideologijai, kuri nešė mums vien didžiules nelaimes, okupaciją, tremtis, žudynes. Šiandien yra akivaizdu, kad Žaliojo tilto skulptūros yra mūsų paveldo tie vadinamieji žalieji žmogeliukai – tie patys žmogeliukai, kurie atliko savo juodus darbus mūsų istoriniame kontekste ir tą patį daro šiandien Ukrainoje“, - kalbėjo D. Varnaitė.

„Mūsų paveldas turi būti moralus, paremtas moralinėmis vertybėmis. Jei tai priklausytų nuo manęs vienos, tikrai tokių simbolių čia neliktų“, - pridūrė ji.

Pasak jos, pagal dabar galiojančius įstatymų sprendimus, dėl to, kurie objektai turėtų būti Kultūros paveldo sąrašuose, sprendžia vertinimo tarybos.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys davė sutikimą restauruoti Žaliojo tilto skulptūras jas nukeliant. Pasak Varnaitės, jokių lėšų iš valstybės biudžeto tam nenumatoma. Ji spėja, kad tas lėšas yra numačiusi Vilniaus miesto savivaldybė.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Žinių radijas