aA
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė įregistravo pataisas, siūlančias vėlinti pareigūnų ir karių pensijas.
Siūlo vėlinti pareigūnų ir karių išėjimą į pensiją
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą, pareigūnų ir karių valstybinė pensija skiriama ir mokama iš tarnybos išėjusiems pareigūnams ir kariams, kurie išdirbo 20 metų, tuo metu parlamentarė siūlo nustatyti 25 metų ribą.

„Aš čia dirbu dvejus metus, mes kalbame apie tai tiek laiko, bet iš tiesų niekas nesikeičia. Mano tikslas - pagreitinti šį procesą, nes jeigu senatvės pensijos amžius pailgintas, tai logiška, kad ir pareigūnams laikas iki pensijos atitinkamai turi ilgėti. Apie tai seniai kalba visi, bet de facto mes neturime projektų“, - BNS sakė K.Miškinienė.

Panašias pataisas yra parengusi ir Vidaus reikalų ministerija, tačiau joms Vyriausybė dar nėra pritarusi.

„Jos į Seimą taip ir neatneštos“, - konstatavo K.Miškinienė.

Parlamentarė pataisas argumentuoja tuo, kad pastaruoju metu smarkiai daugėja pareigūnų ir karių valstybinių pensijų gavėjų. Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2010 metais vidaus reikalų sistemoje pensijas gaunančių pareigūnų buvo 10 981, o 2013 - jau 13 350. Atitinkamai didėjo ir valstybės biudžeto lėšų poreikis tokioms išmokoms.

„Jei dabartinė tvarka nebus pakeista, į pensiją išėjusių pareigūnų gausės dar sparčiau, tad labiau seks ir valstybės iždas. Todėl būtų tikslinga pailginti laiką valstybinei pensijai skirti iki 25 metų“, - sakoma aiškinamajame rašte.

Siekiant nepažeisti šiuo metu tarnaujančių pareigūnų ir karių teisėtų lūkesčių, K.Miškinienė siūlo naujam teisiniam reglamentavimui taikyti pereinamąjį penkerių metų laikotarpis: nuo 2015 metų sausio 1 dienos tarnybos laikas pensijai skirti kasmet būtų didinamas vienais metais, kol 2020 metų sausio 1 dienos pasieks 25 metus.

Pagal VRM pataisas, vėlesnė pensija numatoma tik naujiems - nuo 2015-ųjų į tarnybą priimtiems - pareigūnams ir kariams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.