aA
Rusijos karinių oro pajėgų žvalgybos lėktuvas IL-20 antradienį be leidimo įsibrovė į Estijos oro erdvę ir apie minutę skrido palei vakarinę Hyjumos ir Saremos salų pakrantę, beveik 500 metrų įlindęs į Estijos oro erdvę.
Rusijos žvalgybos lėktuvas pažeidė Estijos oro erdvę
© KAM

Tai naujienų agentūrai BNS sakė Estijos ginkluotųjų pajėgų štabe.

Sienos pažeidimą užregistravo Oro operacijų valdymo centras Emaryje. Minėto lėktuvo skrydžio planas nebuvo pateiktas, radijo ryšio su Estijos tarnybomis lėktuvo įgula vengė.

Estijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių Jurijų Merzliakovą ir įteikė protesto notą.

Į orą buvo pakelti Šiauliuose dislokuoti Portugalijos naikintuvai F-16 , kurie atpažino įsibrovėlį vizualiniu kontaktu virš neutraliųjų vandenų.

Šiuo metu Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – oro erdvę saugo Emaryje dislokuoti Vokietijos naikintuvai, Šiauliuose – iš Portugalijos ir Kanados, ir Lenkijos Malborke – Nyderlandų lėktuvai.

Antradienį užregistruotas incidentas yra jau šeštas Rusijos lėktuvų įsibrovimas į Estijos oro erdvę per šiuos metus. Visi kiti incidentai buvo Vaindlo salos rajone.

Tuo tarpu Latvijos nacionalinės ginkluotosios pajėgos socialiniame tinkle „Twitter“ trečiadienis pranešė, kad netoli Latvijos teritorijos pastebėjo rusišką Bira klasės kariuomenės laivą Baltijos jūroje. Jis buvo apie 3 jūrmylias nuo išskirtinės ekonominės zonos pagal Latvijos jurisdikciją.

Pranešimas apie pastebėtą rusų laivą
Pranešimas apie pastebėtą rusų laivą
© twitter.com
BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.