Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, kad tokį rezultatą lėmė pozityvus investuotojų požiūris į Lietuvą, kuri iš esmės jau dabar vertinama kaip euro zonos šalis.

„Kaip rodo ši emisija, finansų rinkos teigiamai vertina Vyriausybės biudžeto politiką ir šalies ekonomikos raidos perspektyvą, o ypač faktą, kad Lietuva įsives eurą. Iki narystės euro zonoje mums liko kiek daugiau nei du mėnesiai, tačiau euro naudą, mažinant valstybės skolinimosi kainą, jaučiame jau dabar“, – pranešime cituojamas finansų ministras.

Ši euroobligacijų emisija yra ne tik pigiausia, bet ir ilgiausia pagal trukmę bei didžiausia euro rinkoje. Iki šiol ilgiausia Lietuvos išleistos euroobligacijų emisijos trukmė buvo 10 metų, o didžiausia euro rinkoje vienu platinimu išleistos euroobligacijų emisijos vertė buvo 600 mln. eurų.

Pasiskolintomis lėšomis bus finansuojamas šalies biudžeto deficitas ir grąžinama ankstesnė skola, įskaitant 2015 m. sausio 15 d. išperkamą 1,5 mlrd. JAV dolerių vertės euroobligacijų emisiją.

Lietuva išplatino 2,125 proc. kupono euroobligacijų emisiją, išperkamą 2026 metais. Euroobligacijos, kurių emisijos nominali vertė lygi 1 mlrd. eurų, išplatintos 2,322 proc. pelningumu, o išleidimo kaina lygi 97,957 proc. jų nominaliosios vertės (emisijos kuponas – 2,125 proc.). Euroobligacijos bus apmokamos 2014 m. spalio 29 d. ir išperkamos 2026 m. spalio 29 d.

Bankais-platintojais buvo pasirinkti HSBC, „J.P Morgan“ ir „Societe Generale“ bankai.