aA
Paramstyti specialiais įtaisais, parausvintais veidais, kartais – ant užspaustų akių išpieštais vyzdžiais. Visa tam, kad su artimaisiais ar be jų paskutinį kartą įamžinami mirusieji iš fotografijų žvelgtų kaip gyvi.
Mirusius fotografavo kaip gyvus
© Istorinė nuotrauka

Dabar atrodo šiurpiai, tačiau XIX a. pomirtinės fotografijos buvo gana įprastas dalykas, ypač Vakarų Europoje. Pasak fotografijos istorikų, mirusiųjų fotografavimas kaip gyvų, geriausiais drabužiais, namų aplinkoje, labiausiai išplito Viktorijos laikų (1830-1901 m.) Britanijoje.

Pirmosios fotografijos buvo brangios. Ir jei žmonės neleisdavo sau prabangos tiesiog įsiamžinti su šeima, mirus artimiems žmonėms, ypač vaikams, atminčiai nusifotografuodavo su jais, kaip gyvais, tik galbūt miegančiais, kad liktų jų atvaizdas atminčiai.

Kad būtų įtikimiau, pomirtinėse fotografijose mirusiųjų skruostai rausvinti, vaikai ar suaugusieji sodinti į krėslus, naudojant specialius įtaisus statomi ir prilaikomi. Paprastai aprengiami pačiais gražiausiai drabužiais. Mamos įsiamžindavo su mirusiais vaikais, tarsi jie tik užmigę.

Kad atrodytų kaip gyvi, ant užspaustų akių vokų kai kur piešti vyzdžiai. Taip miręs vaikelis atrodydavo kaip gyvas. Vaikai, mirę jaunuoliai neretai fotografuoti taip, tarsi prigulę pokaičio, o ne amžiams palikę šį pasaulį.

Fotografijos istorijos dėstytojai Agnei Narušytei neteko matyti pomirtinės fotografijos atvejų Lietuvoje, kaip teko Europoje. "Tačiau tai nereiškia, kad tokio reiškinio nebuvo", - sakė Vilniaus dailės akademijos Dailės istorijos ir teorijos katedros vedėja.

Europoje pomirtinės fotografijos buvo gana įprastas reiškinys, Jungtinėse Amerikos Valstijose ne tiek. Tačiau pastaruoju metu būten šioje šalyje pastebimas savotiškas pomirtinių fotografijų mados „atgimimas“.

Įamžino 19 nėštumo savaitę gimusį sūnų

Kaip rašė portalas „Tavo vaikas“, interneto sensacija tapo fotografės iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir jos sūnelio istorija. Moteris laukėsi trečio vaikučio, tačiau 19 nėštumo savaitę netikėtai prasidėjo priešlaikinis gimdymas. 19 savaičių gimęs kūdikis išgyveno vos penkias minutes.

Atsigavusi po praradimo fotografė ryžosi fotosesijai, kurios tikslas – parodyti žmonėms, kad 19 savaičių kūdikis yra miniatiūrinis mažas žmogutis. Deja, per silpnas, kad išgyventų.

Fotografė įamžino savo 19 savaičių gimusį ir 5 minutes išgyvenusį sūnų
Fotografė įamžino savo 19 savaičių gimusį ir 5 minutes išgyvenusį sūnų
© Asmeninio archyvo nuotr.

Fotosesijoje dalyvavo ir moters dukros bei ir vyras. Per anksti gimęs naujagimis tilpo delne ir atrodė it mažas porcelianinis vaikutis. Šeimos sprendimu, jo palaikai buvo kremuoti.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paviešinusi savo istoriją ir nuotraukas, kuriomis geriems tikslams leido laisvai naudotis, šeima sulaukė didžiulio palaikymo. Jų sielvartą palaikė per anksti gimusių ir neišgyvenusių vaikų tėvai, laiškus rašė ir nepamačiusieji savo vaikučių – yra šalių, tarp kurių ir Lietuva, kur gimdymas iki 21 nėštumo savaitės vadinamas persileidimu.

Fotosesija gimdoje mirusiam kūdikiui

Šių metų rugpjūtį portalas „Tavo vaikas“ paviešino dar vieną sukrečiančią istoriją. Šįkart apie fotosesiją, kurią tėvai surengė gimdoje mirusiam kūdikiui.

Pasak jų, mažylė Monroe turėjo gimti už kelių dienų. Jos nekantraudamas laukė penkerių metų broliukas, mama Emily ir tėtis Richardas. Tačiau vieną rytą mergytės gyvybė netikėtai užgeso.

Tėvai nusprendė, kad nori turėti bent menką prisiminimą apie savo dukrytę ir kad geriausias – nuotraukos.

Mama buvo pernelyg sugniuždyta, todėl kūdikių fotografę surado jos draugė. Fotografė atvyko prieš pat Cezario operaciją ir įamžino Monroe gimimo akimirkas. Taip pat ji buvo šalia visas devynias valandas, kurias tėvai praleido su savo kūdikiu.

Po fotosesijos fotografė sakė, kad tai buvo emociškai pats sunkiausias darbas per visą jos gyvenimą. Kupinomis švelnumo nuotraukomis tėvai dalijasi su kitais, taip pagerbdami mirusios dukters atminimą.

Monroe nuotraukas galima rasti čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.