aA
Švedijos ginkluotosioms pajėgoms tęsiant mįslingo povandeninio laivo paiešką savo teritoriniuose vandenyse, Vilniuje viešinti švedų premjeras Stefanas Loefvenas pasakojo, kad regiono saugumo situacija pastaraisiais metais kinta iš esmės, todėl Švedija jau mąsto, kokie kariniai pajėgumai būtų pakankami.
Švedijos premjeras: stebime Rusiją ir matome, kas vyksta
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Paieškoje nėra jokių naujienų, ji vis dar vyksta. Gynybos operacija tęsiama, bet nėra kokių nors naujų įrodymų ar naujienų. Viskas tęsiama.

Negaliu pasakyti nieko konkretaus. Kalbant apie saugumo situaciją, mes tiksliai nežinome, ką šie pastarųjų dienų įvykiai konkrečiai reiškia, nežinome, kas tai konkrečiai, negalime daryti galutinių išvadų.

Bet išvados turi būti ir bus daromos. Kaip sakė gynybos ministras, mes įvertinsime visa tai kas nutiko. Taigi per anksti kalbėti“, - paklaustas apie galimai Rusijai priklausančio povandeninio laivo paieškas sakė švedų premjeras.

„Bet bendrai kalbant mes suprantame, kad Švedija turi sustiprinti savo gynybinius pajėgumus, ir taip yra dėl to, kas vyksta jau metų metus nuo tada, kai pradėjome stebėti Rusijos karinių pajėgumų stiprėjimą. Mes to nevertiname kaip čia ir dabar esančios grėsmės, bet sekame, kas vyksta regione ir matome didesnį aktyvumą Baltijos jūroje, visame regione“, - sakė S. Loefvenas

DELFI primena, kad Švedijos karinės pajėgos ieško Švedijos teritoriniuose vandenyse Stokholmo archipelage užfiksuoto povandeninio laivo, kuris gali priklausyti Rusijai Švedijos žiniasklaida skelbia, kad povandeninis laivas gali būti patyręs gedimą. Manoma, kad tai gali būti „Triton-NN“ klasės mažas povandeninis laivas.

Įtarimų sukėlė ir netoli Švedijos teritorinių vandenų besisukiojęs iš Rusijos atplaukęs tanklaivis su Liberijos vėliava „NS Concord“. Portalas expressen.se skelbė, esą „NS Concord“ elgesys leidžia įtarti, kad tai „motininis“ laivas ieškomam povandeniniam laivui.

„Svenska Dagbladet“ šaltinių teigimu, švedų tarnyboms pavyko perimti signalus iš klaidžiojančio povandeninio laivo – Rusijos laivas juos esą siuntė į Lietuvos pašonėje esančią Kaliningrado sritį.

Tačiau Rusija pareiškė, kad paslaptingasis povandeninis laivas galbūt priklauso Nyderlandų karinėms jūrų pajėgoms.

Šią prielaidą iškart atmetė Haga, pabrėždama, kad jos povandeninis laivas „nesusijęs“ su šiuo incidentu ir jau anksčiau išplaukė iš to regiono po bendrų karinių jūrų pajėgų pratybų su Švedija.

„Tas, kas prasidėjo Ukrainoje, vyksta ir kitose vietose. Aš manau, kad tai yra tam tikras perspėjimas Baltijos ir Skandinavijos šalims, kad mums reikia būti labai įdėmiems. Visoms Europos Sąjungos ir NATO šalims suprantant, kad mes tik vienybėje galime atlaikyti įvairiausius netikėtus iššūkius karinėje srityje. Mes šitą klausimą irgi aptarėme susitikime“, - paklaustas apie povandeninio laivo paieškas ir įtaką regiono saugumui sakė A. Butkevičius.

Švedų žurnalistės paklaustas, ar naujienos apie medžiojamą povandeninį laivą kaip nors turės įtakos Lietuvos saugumo strategijai, Lietuvos premjeras aiškino, kad šalis dirba šį darbą, tačiau per daug apie tai viešai nekalba.

„Šiuo metu labai sustiprintas mūsų veikimo planas. Tie procesai palyginus su ankstesniu laikotarpiu įgyvendinami, stebimi, analizuojami daug kartų stipriau ir giliau“, - teigė A. Butkevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.