Antradienio posėdyje Seimas turėjo balsuoti dėl Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, pagal kurias būtų pertvarkoma Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK). Ją pakeistų Visuomenės informavimo etikos asociacija, kurioje dėl žurnalistų etikos spręstų žurnalistų ir leidėjų atstovai.

Didžiulio žiniasklaidos pasipriešinimo sulaukė parlamentarų Vilijos Aleknaitės-Abramikienės ir Jurgio Razmos siūlymas į asociacijos steigėjus priverstinai įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją. Seimas tam praėjusią savaitę po svarstymo buvo pritaręs.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė antradienį Seime aiškino, kad parlamentarų iniciatyva sugriautų pagrindinius siūlomo projekto principus ir sandarą. Ji siūlė įstatymo projektą grąžinti į svarstymo stadiją. 65 parlamentarams balsavus už, 36 prieš, 6 susilaikius, Seimas nusprendė, kad įstatymo projektas toliau bus svarstomas komitete. Prieš įstatymo grąžinimą svarstymui balsavo konservatoriai ir lenkų atstovai.

DELFI primena, kad triukšmą dėl konservatorių pataisų sukėlė žurnalistų ir leidėjų asociacijos, pirmadienį išplatinusios viešą laišką. „Tokiu skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą. Iš esmės tuo buvo sugriauta esminė įstatymo pakeitimų idėja - sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis“, - sakoma kreipimesi.

Socdemai: konservatoriai siekia panaikinti valstybės ir bažnyčios atskyrimą

Lietuvos socialdemokratų partija antradienį išplatino pareiškimą, kad konservatorių siūlymas į Visuomenės informavimo etikos asociaciją įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją pažeistų ne vieną demokratinės visuomenės egzistavimo principą.

„Pirma, valstybės ir bažnyčios atskyrimo principą. Antra, pažeistų žiniasklaidos, kaip ketvirtos valdžios atskirtumo ir savarankiškumo principą. Tai būtų tiesioginis siekis kontroliuoti žiniasklaidą iš vidaus, kritikuojant iš tam tikros, ne visai visuomenei priimtinos, moralės pozicijos.

Trečia, suteikiant išskirtinę teisę vienai visuomenės interesų grupei būtų diskriminuojamos kitos visuomenės grupės.

Ketvirta, vienos religinės denominacijos iškėlimas virš kitų ne tik pažeistų kitų religinių bendruomenių lygiateisį statusą, bet ir suteiktų galimybę, tariamai iš vidaus patariant ir kritikuojant, blokuoti visų kitų etinių, moralinių pasaulėžiūrų raišką“, - rašoma pareiškime.

Anot pareiškimo, socialdemokratai vertina tokius konservatorių siūlymus kaip visos mūsų valstybės pažangos ir modernėjimo bloškimą dešimtmečiais žada jų nepalaikyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)