aA
Kur iš ligoninės parsivežti septynmetį cerebriniu paralyžiumi sergantį anūką? Toks klausimas neduoda ramybės vilnietei Svetlanai Olkovskajai, kuri per praėjusią savaitę butą nusiaubusį gaisrą neteko ir sugyventinio, ir namų.
Svetlana Olkovskaja su anūku Kirilu
Svetlana Olkovskaja su anūku Kirilu
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninėje S. Olkovskaja prie savęs glaudžia 7-erių anūką. Cerebriniu paralyžiumi sergančiam vaikui reikia nuolatinės priežiūros.

Moteris prieš keletą dienų palaidojo gaisre žuvusį sugyventinį. Praėjusį trečiadienį, apie 21 val., grįžusi namo, Svetlana rado degantį butą. Iš ligoninės, kurioje slaugė sergantį vaiką, parėjusi moteris pamatė pro buto langą besiveržiančius dūmus. Moteris iškart iškvietė ugniagesius, kurie atvyko maždaug po 15 minučių.

Pirma ugniagesiai iš gretimo buto išvedė kaimynus, kurie gaisro nepastebėjo. Dūmuose užduso Svetlanos sugyventinis, taip pat nugaišo šuo. Laimė, kad nesprogo dujų balionas, nes pasekmės būtų dar skaudesnės.

Nelaimės metu išdegė virtuvė su visu joje buvusiu turtu. Liepsnose prapuolė šaldytuvas, skalbimo mašina, viryklė, indai, baldai, boileris. Gaisro metu aprūko laiptinė. Kambariai neišdegė, tačiau juose justi aitrus dūmų kvapas.

Butas šiuo metu nėra tinkamas gyventi. Dviejų kambarių savivaldybei priklausančiame socialiniame būste jau daug metų gyveno dvi šeimos. Vienas kambarys priklausė Svetlanai, jos sugyventiniui, dukrai ir anūkui. Kitame kambaryje gyveno Svetlanos sesuo su dukra. Dviejų kambarių bute, kuris šildomas krosnimi, gyveno šešiese. Dabar žmonės neteko ir šios pastogės. Už buto nuomą šeima kas mėnesį sumoka 184 Lt.

Tvarkinga moteris dirba pagal patentą. Buto remontas jai – nepakeliama našta. Svetlana skundėsi, kad nuomoti būsto neįgalų vaiką auginančiai šeimai niekas nenori. Padegėlė norėtų arba kito socialinio būsto, arba pagalbos susitvarkant šį.

Ekspertai dar aiškinasi, dėl ko kilo gaisras. Moteris skundžiasi, kad kol kas nesulaukė jokios valdžios pagalbos: savivaldybėje išgirdo, kad viešbučio tokiam kiekiui žmonių neturi.
  
Laikinai ji planuoja glaustis pas kaimynę. Čia greičiausiai teks parsivežti ir su virusu Santariškėse kovojantį anūką.

Pravėrus Rasų gatvės 24 -to namo duris, trenkia degėsiais. Butą aprodžiusi Svetlanos sesuo Violeta dar nežinojo, ar savivaldybė galės kažkuo pagelbėti. Jai baisiausia, kad šeima nebūtų pripažinta pati kalta dėl gaisro. Violeta skundėsi, kad savivaldybės įmonėje „Vilniaus miesto būstas“ taip ir nesužinojo, ar jai priklauso kokia nors parama. Jai pažadėtas laikinas būstas, tačiau neaišku, kada tai bus, o gyventi reikia jau dabar. Violeta su dukra glaudžiasi pas tėvus.

Galintys padėti Svetlanai ir jos šeimai, kviečiami kreiptis tel. 860930353, paremti galima ir pinigais, lėšas pervedant į sąskaitą: LT347300010119858755, „Swedbank“. Moteriai reikalinga pagalba remontuojant ir įrengiant virtuvę.

Savivaldybė: komisija spręs, ar butą verta remontuoti

Vilniaus miesto savivaldybė į DELFI klausimus atsakė raštu.

– Kas bus daroma su per gaisrą nukentėjusiu butu? Ar jį ketinama remontuoti, ar tuo turės užsiimti patys gyventojai?

– Atsakydami į šį klausimą, paaiškiname, kad yra organizuojama Vilniaus miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausančių gyvenamųjų patalpų tinkamumo gyventi ir tikslingumo remontuoti vertinimo komisija, kuri atitinkamai ir nustatys šių patalpų tinkamumą/netinkamumą gyventi, tikslingumą remontuoti bei remonto pobūdį. Atsižvelgiant į šios komisijos išvadas, bus sprendžiama, ar patalpos bus remontuojamos, ar jų remontas yra ekonomiškai netikslingas ir šeimai turi būti siūlomos kitos tinkamos gyventi patalpos.

– Ar bus šeimai pasiūlytas laikinas būstas? Kokios pagalbos šeima gali tikėtis?

– Vadovaujantis minėto Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo 11 straipsnio 5 dalimi, savivaldybės gyvenamosios patalpos išnuomojamos ir neįrašytoms į sąrašus šeimoms ir asmenims, netekusiems būsto dėl gaisrų, potvynių, stiprių vėjų ar kitų nuo žmogaus valios nepriklausančių aplinkybių, taip pat šeimoms, auginančioms penkis ir daugiau vaikų, ir šeimoms, kurioms vienu kartu gimsta trys ar daugiau vaikų.
Atsižvelgiant į tai, šeima turėtų kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinio būsto skyrių su prašymu suteikti šeimai kitą socialinį būstą.

– Šeima aiškino, kad pirma reikia sulaukti ekspertų išvadų, dėl ko kilo gaisras. Ar tai iš tikro turi įtakos sprendžiant šį klausimą?

– Atsakant į šį klausimą, paaiškiname, jog nereikalinga sulaukti ekspertų išvados, dėl ko kilo gaisras, sprendžiant dėl kitų patalpų šiai šeimai suteikimo. Priešgaisrinės apsaugos tarnybos išvada dėl kilusio gaisro priežasčių turės įtakos tik sprendžiant žalos atlyginimo klausimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.