aA
Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pirmadienį pareiškė, kad jo šalis padeda Irako kurdų sukarintų pajėgų nariams (pešmergams) pasiekti Kobanės miestą Sirijoje, kur jie kartu su vietos kurdais stengiasi atremti atakuojančius grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistus.
Ankara: Turkija padeda kurdų kovotojams iš Irako patekti į Siriją
© Reuters/Scanpix

Tačiau ministras taip ir nepasakė, kad Ankara palaiko Jungtinių Valstijų sprendimą ginklais aprūpinti Turkijos pasienyje esančio miesto gynėjus, numetant ginklus iš oro.

„Islamo valstybės“ kovotojai jau mėnesį tęsia Kobanės apsiaustį, o jų puolimą sulaiko tik intensyvūs JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgiai į džihadistų pozicijas.

Jungtinės Valstijos anksčiau pranešė sekmadienį Sirijos kurdų kovotojams Kobanėje numetusios medicinos priemonių, ginklų ir šaudmenų, kuriuos perdavė Kurdistano regioninė vyriausybė Irake.

Ankara patiria vis didesnį tarptautinį spaudimą prisidėti ne tik humanitarine pagalba nuo smurto bėgantiems pabėgėliams, tačiau iki šiol Turkija atsisako siųsti savo kariuomenę arba leisti, kad ginklų Kobanės gynėjams tiekimas vyktų per jos teritoriją.

Turkijos valdžia labai įtariai vertina Kobanę ginančius kurdus dėl jų ryšių su Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais. Turkija yra uždraudusi PKK kaip teroristinę organizaciją, kuri dešimtmečius veda ginkluotą kovą už kurdų savivaldą šalies pietryčiuose.

„Mes palengviname pešmergų pajėgų patekimą į Kobanę, kad jos suteiktų pastiprinimą. Mūsų derybos šiuo klausimu tęsiasi“, – sakė M.Cavusoglu spaudos konferencijoje pirmadienį.

Pasak jo, Turkija nenori, kad Kobanė atitektų „Islamo valstybės“ kovotojams ir „intensyviai bendradarbiauja su tarptautine koalicija dėl Kobanės“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.