aA
Bolivijos prezidentas Evo Moralesas užsitikrino trečią kadenciją, spalio 12 dieną vykusiuose valstybės vadovo rinkimuose surinkęs 61 proc. balsų, savaitgalį pranešė rinkimų pareigūnai.
Bolivijos prezidento rinkimus laimėjo Evo Moralesas
Bolivijos prezidento rinkimus laimėjo Evo Moralesas
© AP/Scanpix

Šie rinkimai pademonstravo didžiulę visuomenės paramą E.Moralesui ir suteikė jam tvirtą mandatą tęsti savo kairiąsias reformas.

Nuo 2006-ųjų Bolivijai vadovaujantis E.Moralesas, kuris yra pirmasis šalies prezidentas indėnas, savo artimiausią rinkimų varžovą - turtingą cemento magnatą Samuelį Dorią Mediną - aplenkė 37 proc. balsų.

Užsitikrinęs trečią kadenciją, E.Moralesas savo valdymo periodą pratęs iki 14 metų ir prie valstybės vairo stovės iki 2020-ųjų sausio. Tai tapo įmanoma, kai Bolivijos Aukščiausiasis Teismas pernai nusprendė, kad jo pirmai kadencijai netaikomas 2009-aisiais priimtos konstitucijos apribojimas esamiems prezidentams būti perrinktiems tik vieną kartą.

E.Moralesas, kuris išgarsėjo kaip profesinės sąjungos lyderis, kovojantis už šalies kokainmedžių augintojų teises, 2006 metais atėjęs į valdžią inicijavo didžiules permainas.

Jo vyriausybė nacionalizavo daug sektorių, tarp jų – naftos, dujų, kasybos, telekomunikacijų ir vandens, išplėtojo pašalpas pagyvenusiems žmonėms, vaikams ir nėščiosioms, ėmėsi veiksmų įgalinti anksčiau į paribį nustumtas grupes, tarp jų – indėnus, kurie sudaro 65 proc. šalies gyventojų.

Nors oponentai tikino, kad šaliai gresia ekonominė katastrofa, Bolivija, kuri yra viena skurdžiausių šalių Lotynų Amerikoje, išgyveno bumą. Pernai ekonomika augo 6,8 proc., o šiemet, prognozuojama, augs daugiau kaip 5-iais proc. ir bus tarp sparčiausiai augančių regione.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.