aA
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, prieš savaitę visus nustebinęs dailesne figūra, vėl atrodo toks pats kaip anksčiau. Jau buvo pasklidusių gandų, kad Kinijoje jaunajam diktatoriui buvo atlikta skrandžio suveržimo operacija, skelbia „The Daily Mail“.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas
© Vida Press

Šiaurės Korėjos lyderis buvo užfiksuotas mokslininkų senelių namuose Pchenjane. Kaip visada, nuo jo nė per žingsnį nesitraukė patarėjų ir kariškių palyda.

Ką tik pastatyti „Yonphung Scientists Rest Home“ senelių namai įrengti taip, kad geriausi šalies mokslininkai gyvenimo saulėlydyje galėtų džiaugtis visais įmanomais patogumais – ten įrengtas ir baseinas, ir vandens pramogų kompleksas. Nepaisant to, su lazdele vis dar nesiskiriantis Šiaurės Korėjos lyderis šių pramogų išbandyti nepanoro.

Praeitą savaitę Kim Jong Unas viešumoje pasirodė po beveik mėnesio pertraukos. Šiaurės Korėjos lyderis atrodė pastebimai lieknesnis. Imta spėlioti, ar tik jaunas vyras Kinijoje nebuvo gydytas nuo nutukimo, galbūt jam buvo atlikta skrandžio suveržimo procedūra. Apie Kim Jong Uno aistrą šveicariškam sūriui „Emmental“, neabejotinai skatinančią antsvorį, visi žino seniai.

Kaip „The Daily Mail“ sakė vienas šaltinis, 31 metų Šiaurės Korėjos lyderis kelias savaites praleido Pekino ligonėje, kur jam buvo atlikta skrandžio suveržimo operacija. Būtent po jos šalies lyderis akivaizdžiai sulieknėjo.

Jau anksčiau skelbta, kad meilė šveicariškam sūriui jauną vyrą vieną dieną pražudys – šį riebų produktą jaunasis Šiaurės Korėjos lyderis pamėgo studijuodamas Šveicarijoje.

Šiaurės Korėjos lyderio viešumoje nesimatė maždaug mėnesį. Šis jo dingimas paskatino spėliones dėl savo slaptumu garsėjančio režimo politinio stabilumo, rašo bbc.com. Tiesa, praėjusią savaitę po paslaptingo dingimo Kim Jon Unas net du kartus pasirodė viešumoje.

Nors naujausioji versija, kad Kim Jong Uną palaužė sveikatos problemos, iki Šiaurės Korėjos lyderio pasirodymo jų buvo kur kas daugiau – nuo sveikatos sutrikimų dėl rūkymo iki politinio perversmo ir laikymo namų arešto sąlygomis.

Tai, kad Kim Jong Unas nedalyvavo dviejuose reikšminguose viešuose renginiuose – spalio 10 dieną minėtose Korėjos Darbininkų partijos įkūrimo metinėse ir rugsėjo 9 dieną minimose Šiaurės Korėjos įkūrimo dienos iškilmėse – dviejose svarbiose politinio kalendoriaus šventėse, per kurias visuomet pasirodo šalies lyderis – kai kas laikė tikėtinos užkulisinės politinės sumaišties ženklu.

Oficialioji Šiaurės Korėjos žiniasklaida kaip priežastį, privertusią Kim Jong Uną nesirodyti viešumoje, nurodė nepatikslintas asmenines sveikatos bėdas.

Režimo analitikai užsienyje, remdamiesi labai ribotais empiriniais įrodymais, spėliojo, kad sutrikusios Kim Jong Uno sveikatos priežastimis galėjo tapti podagra, diabetas, jaunojo lyderio besaikis rūkymas, čiurnos trauma, patirta per neseniai vykusius kariuomenės inspektavimo vizitus, arba rimtos problemos su endokrinine sistema ir vidaus organais (taip teigė vienas Vokietijos gydytojas, susitikęs su Kim Jong Unu).

Prasta savijauta yra tikėtinas paaiškinimas, kodėl Kim Jong Unas vengė viešumos, nors toks elgesys jam yra nebūdingas: priešingai negu jo velionis tėvas Kim Jong Ilas, nemėgęs viešumos, jaunasis šalies lyderis iki šiol mėgaudavosi viešais pasirodymais.

Anot dramatiškesnių interpretacijų, Kim Jong Unas galėjo tapti politinio perversmo auka ir buvo laikomas namų arešto sąlygomis: nuo valdžios jį galėjo nušalinti Šiaurės Korėjos politinė ir karinė gerontokratija, kuriai nepatiko Kim Jong Uno pradėtas politinių varžovų valymas, ypač jo dėdės Jang Song Thaeko egzekucija, surengta 2013 metų gruodį, ir jo nesugebėjimas užtikrinti ilgalaikę ekonominę gerovę.

Senesni Pchenjano elito nariai, anot šios teorijos, galėjo supykti dėl vis griežtesnių tarptautinių sankcijų, kurios užkirto jiems kelią prie privilegijų – vis labiau mažėjusių prabangos prekių.

Numanomą Kim Jong Uno politinę nešlovę galėjo paskatinti politinių sluoksnių būgštavimai, kad Šiaurės Korėja pralaimi didelių statymų tarptautinės diplomatijos žaidimą.

Padrika pastarųjų devynių mėnesių politika, kai buvo bandoma ir kritikuoti, ir užmegzti kontaktus su Park Geun Hye administracija Pietų Korėjoje, Šiaurės Korėjai nedavė jokių politinių ar ekonominių dividendų, ar tai būtų išplėsta humanitarinė pagalba, ar atnaujintas turizmas į Šiaurės Korėjos Kumgango kalno regioną, ar išaugusios užsienio investicijos bei prekyba.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija ryžtingai laikosi nuostatos nereaguoti į Šiaurės Korėjos karines ir politines provokacijas, ir Šiaurės Korėjai, regis, nepavyksta savo faktiškai branduolinės valstybės statusu pelnyti kažkokių svarbesnių politinių ar ekonominių Vašingtono nuolaidų. Netgi Kiniją, vienintelę regioninę Šiaurės Korėjos sąjungininkę ir saugumo garantuotoją, vis labiau erzina Kim Jong Uno regioninis karingumas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.