aA
Patogiau, geriau, paprasčiau. Taip aiškina su sportine apranga į mokyklą einantys vaikai.
Pasipuošęs treningais, pateksi ne visur
© DELFI / Kiril Čachovskij

Deja, yra atvejų, kai sportinės kelnės – vienintelės, kurias mokinys turi. Mokytojai DELFI papasakojo, kaip tenka kovoti su treningų mada, nuogomis bambomis ar iššaukiančiais makiažais.

Nors apsilankius kai kuriose šalies mokyklose į akis krenta sportinę aprangą dėvintys mokiniai, mokyklos šia tema kalba nenoriai arba užkulisius papasakoja anonimiškai.

Vieno miesto progimnazijoje mokytojaujanti Laima DELFI pasakojo, kad jau antrus metu mokykla turi patvirtinusi uniformas – megztinius su mokyklos simboliu. Dalis mokinių juos noriai nešioja, tačiau dalis nevengia „pasipuošti“ treningais.

„Esu kategoriška dėl treninginių kelnių ir dėl to kaldavausi: vienas vaikas net į kitą mokyklą perėjo – labai susipykome su jo mama. Aš vaikui neleidau pamokoje sėdėti treninginėmis kelnėmis, supykusi mama atlėkė, man visą pamoką aiškino, tada nulėkė ir mane apskundė Švietimo skyriui, vėliau pas direktorių ėjo, gaišo kelias valandas“, – pasakoja Laima.

Galiausiai mama mokytojos klausė, ar šiai „Ne tas pats“. Mokytoja mamai atšovė klausimu, kaip mieste atrodytų pasipuošusi dama su auskarais, makiažu, tipenanti įsikibusi už vyro treninginėmis kelnėmis.

Laimai vaikai dažnai aiškina, kad su treningais geriau, paprasčiau, lengviau, patogiau. Pasitaikydavę atvejų, kai treningais į mokyklą atėję mokiniai, sutikę mokytoją teisindavosi, kad šiandien jos pamokos nėra. „O kartą vaikas man atsakė – „Ar žinote, kiek treningai kainuoja“, – juokiasi pašnekovė. Kovodama su treningų mada, ji vaikams liepdavo persirengti, rašydavo tėvams. „Kartais reikia ir tėvus auklėti. Tačiau neleidi ir vaikai įpranta“, – sako Laima.

Per porą metų jai pavyko pasiekti progresą. Dabar Laima dažniausiai mato profesinėse mokyklose besimokančius ir treningais vilkinčius vaikus.

Po keleto metų kai kurie vaikai mokytojos kovą įvertina: vyresnės mergaitės ateina ir dėkoja, kad joms mokytoja neleido vaikščioti didžiulėmis iškirptėmis, plastmasiniais auskarais.

Kaimo mokyklos direktorius: kartais vaikas vienus treningus teturi

Vienos kaimiškos Šiaulių rajono mokyklos direktorius DELFI prisipažino: įvesti uniformą nėra jokių galimybių. „Jeigu žinau, kad tas vaikas tik treningus namuose teturi, neturi elektros ir vandens, man ne tokios problemos rūpi. Aš džiaugiuosi, kad vaikas randa kur minimaliai nusimaudyti, apsitvarkyti“, – aiškino direktorius, dėl vaikų apsaugos nenorėjęs atskleisti mokyklos pavadinimo.

Pedagogas atkreipia dėmesį, kad yra įvairių socialinių padėčių vaikų. Dalis namie teturi vienus batus. Vienas vaikas prisipažino namuose teturintis sportinę aprangą. „Dėl to reikia labai tartis bendruomenėje, būtent čia demokratija turi suveikti, turime suvokti, kodėl mokiniai kartais nenori uniformos. Juk yra socialinės atskirties klausimai. Negalima sakyti, kad uniforma visus suvienodins – kartais ji gali dar labiau išskirti“, – teigė pašnekovas.

Nuogų bambų mada praėjo

Šiaulių Vinco Kurdirkos progimnazijos direktorius Juozas Varkulevičius aiškino, kad vaikas turi rengtis estetiškai. Progimnazijoje įvesta uniforma – megztinis, likusius drabužius mokiniai pasirenka patys.

„Pasitaiko, kada „susapnavęs“ mokinys be uniformos ateina, tačiau dėl to neturime problemų. Tragedijos nebūna, tiesiog įsėjame – jauną žmogų turime mokyti. Jei tai pasikartoja, įspėjami ir tėvai“, – kalbėjo J. Varkulevičius.

Direktoriaus teigimu, sportinė apranga skirta kūno kultūrai. Tačiau pasitaiko vienas kitas atvejis, kada vaikas ateina su treningais. Tada duodama pastaba, kad vaikas pamokoje nesėdėtų suprakaitavęs. Pasak J. Varkulevičiaus, apranga turi atitikti vaiko amžių, neiššaukti patyčių. „Buvo kažkada ir plikų bambų mada, ačiū Dievui, ji praėjo“, – sakė pašnekovas.

Prieš 7 metus Kėdainių „Atžalyno“ gimnaziją baigęs Vilmantas DELFI pasakojo pamenantis, kad ir čia būdavo kovojama su sportine apranga.

„Pas mus jau seniai įvestos uniformos, kurios kurtos kartu su vaikais. Jie pasirinko ir spalvas, ir medžiagas, dauguma vaikų uniformas nešioja. Visko būna, nori pagal madą apsirengti, naujesnį drabužį nusiperka, arba uniforma susitepa ir ateina apsirengę kitaip“, – pasakojo gimnazijos direktorius Gintaras Petrulis.

„Atžalyno“ gimnazijos uniformą sudaro švarkas, mėlynos arba juodos kelnės ir sijonas. Be uniformos atėję mokiniai gauna žodines pastabas. Direktoriaus tvirtinimu, problemų dėl sportinės aprangos gimnazijoje nėra.

Ilgiems auskarams ir petnešėlėms mokykloje nėra vietos

Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos Neformaliojo skyriaus vedėja Zina Stripeikienė sakė, kad įvesti uniformas prieš porą metų pasiūlė tėvai. Uniformų įvedimui ruoštasi visus metus: vaikai patys kūrė uniformų modelius, rinko spalvas, piešė, paskui galėjo išrinkti labiausiai patikusį modelį.

Mergaičių uniformą sudaro mėlynas švarkas, geltoni „polo“ marškinėliai su mokyklos emblema, kaklaraištis. Taip pat rekomenduojama įsigyti sijoną, megztuką. Berniukų uniforma – mėlynas švarkas, geltoni „polo” marškinėliai su mokyklos emblema, kaklaraištis. Rekomenduojama įsigyti megztuką. „Kadangi tai kilo iš vaikų, neturime problemos su uniformos dėvėjimu: ji jiems miela, priimtina, beveik visi vaikai ją noriai dėvi“, – aiškino Z. Stripeikienė. Aštuntokams įsigyti uniformas tik rekomenduojama.

„O su treninginėmis kelnėmis vaikai nevaikšto jau senokai. Pas mus didelis dėmesys skiriamas aprangos kultūrai. Susitarėme nevaikščioti su treninginėmis kelnėmis, kepurėmis, tad bėdos įsivedant uniformas nebuvo“, – sakė Neformaliojo skyriaus vedėja. Penktadienis – laisvos aprangos diena – galima rengtis kaip nori. Dauguma tą dieną uniformų nedėvi. Beje, tokias pat uniformas nešioja daugiau nei pusė progimnazijos mokytojų.
Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos mokinių elgesio taisyklėse įrašyta, kad ilgi auskarai, iššaukiantis makiažas ir šukuosena skirta ne mokyklai. „Kai būna šilta, pas mus mergaitės niekada neateina su marškinėliais ant petnešėlių. Vaikų kelnės turi dengti kelius, neturi būti bridžai. Džiaugiamės, kad to pavyksta pasiekti be barnių“, – teigė pašnekovė.

Švietimo ir mokslo ministerija mokinių aprangos nereglamentuoja – tai palikta pačių mokyklų apsisprendimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.