„Atlyginimų mokėjimas vėluoja kas mėnesį. Profesinė sąjunga išimtiniais atvejais neatsisako derinti atlyginimų išmokėjimo terminų tam tikriems laikotarpiams, tačiau tai neturėtų būti daroma kas mėnesį“, - sako darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Jonas Dekaminavičius.

Jo teigimu, vėluojantys atlyginimai darbuotojams jau tapo chroniška problema. „Viešojo transporto vairuotojo darbas – itin sunkus ir atsakingas. Ar žmonėms saugu, kai juos veža alkanas ir piktas vairuotojas?“, - retoriškai klausia J. Dekaminavičius.

Pasak jo, atlyginimų mokėjimo laikas apibrėžtas Kolektyvinėje sutartyje, kuri pasirašyta šių metų gegužę. „Administracija įsipareigojo, kad atlyginimai darbuotojams turi būti išmokėti nuo kiekvieno mėnesio 11 iki 16 dienos. Deja, jau ne pirmą mėnesį šių terminų nesilaikoma“, - sako J. Dekaminavičius.

Bendrovės „Vilniaus viešasis transportas“ generalinio direktoriaus Gintaro Nakučio teigimu, darbuotojų susirūpinimas dėl vėluojančių atlyginimų suprantamas. „Suprantama, kad žmonės, dirbantys sunkų darbą, atlyginimus turėtų gauti laiku. Deja, įmonės situacija tokia, kad pinigų atlyginimams sumokėti neturime“, - kalba G. Nakutis.

Jo teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė padarė viską, kad įmonės situacija pasikeistų į gera. „Sujungtos bendrovės „Vilniaus autobusai“ ir „Vilniaus troleibusai“, šio optimizavimo dėka kasmet sutaupoma apie 4-5mln. Lt. Bendrovės skolos sumažėjo 70 mln. Lt - nuo 180 iki 110 mln. Lt, tokiu būdu stabilizuota įmonės finansinė padėtis. Be to, optimizavus viešąjį transportą, papildomai gauta daugiau nei 20 mln. Lt pajamų. Tačiau ir šių priemonių nepakako, kad finansiniai srautai būtų stabilūs“, - aiškina G. Nakutis.

Jo teigimu, 70 proc. visų viešojo transporto keleivių važinėja naudodamiesi įvairiomis lengvatomis. Vežėjams sumokėti už lengvatomis besinaudojančių keleivių vežimą Vilniuje per metus reikėtų apie 80 mln.Lt.

Gintaras Nakutis
„Lengvatas keleiviams, kaip žinia, numato ne savivaldybės, o Lietuvos Respublikos Seimas. Tačiau iš valstybės biudžeto savivaldybės lėšų šioms reikmėms negauna. Tokiu būdu jų negauname ir mes, vežėjai. Labai norėtume sumokėti darbuotojams atlyginimus laiku – deja, tai priklauso ne nuo mūsų. Jau dabar dėl įsiskolinimų Mokesčių inspekcija ir „SoDra“ yra areštavusios įmonės sąskaitas“, - kalba G. Nakutis.
 
Pasak jo, tiek profesinių sąjungų, tiek ir įmonės vadovai ne kartą kreipėsi į Finansų ministeriją bei Vyriausybę dėl vėluojančių atlyginimų. Tačiau lėšų tam nebuvo skirta.

J. Dekaminavičiaus teigimu, jei atlyginimai už rugsėjo, spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesius nebus sumokėti laiku, profesinės sąjungos atstovai žada rengti streikus.

„Streikai galėtų įvykti spalio 17 arba 21 dienomis, taip pat lapkričio 18, gruodžio 17, kitų metų sausio 20 dienomis. Jei niekas nesikeistų, streikuotume ir toliau. Jeigu po pirmojo mėnesio streiko atlyginimai nebūtų išmokėti laiku, streikus kartotume kas kelintą darbo dieną“, - žada J. Dekaminavičius.

Tačiau įmonės vadovas viliasi, jog tokio drastiško problemos sprendimo būdo neprireiks. „Kartu su savivaldybe svarstome įvairius variantus bei tikimės, kad sprendimą atrasime, ir atlyginimai darbuotojams bus išmokėti šios savaitės pabaigoje ar kitos pradžioje“, - teigia G. Nakutis.