„Mes siūlome surengti susitikimą kitą savaitę tarpininkaujant Europos Sąjungai“, – Austrijos dienraščiui „Die Presse“ sakė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Jis patvirtino kalbėjęs telefonu su savo kolega Ukrainoje Jurijumi Prodanu, bet „sprendimas priklauso nuo kitų žmonių... Ukrainos vyriausybės, parlamento ir prezidento“.

Rusija birželį sustabdė dujų eksportą į buvusią sovietinio bloko šalį, reikalaudama iš naujosios provakarietiškos vyriausybės Kijeve sumokėti už naują partiją dujų naujomis aukštesnėmis kainomis.

Šiuo metu dujos transportuojamos įprastu pajėgumu per Ukrainą į ES, kurios trečdalį dujų poreikių patenkina Rusija.

Tačiau Rusija perspėjo, kad, neatslūgus tarptautinei įtampai dėl krizės Ukrainoje, dujų tiekimas į Europą gali būti sutrikdytas šią žiemą.

Kaip ketvirtadienį AFP agentūrai sakė Europos Komisijos (EK) atstovas Briuselyje, „susitikimo data ir vieta kol kas nepasirinkta“, pridurdamas, kad „svarstomos kelios datos“.

Briuselis pasiūlė surengti susitikimą rugsėjo 20 dieną Berlyne, bet Maskva teigia, kad jai tokia data netinkanti.

A. Novakas interviu „Die Presse“ pastebėjo, kad Ukraina „už dujas skolinga“ 5,3 mlrd. dolerių, bet esą Maskva nereikalaujanti sumokėti „visą sumą“. „Dalis šios sumos gali būti perskaičiuota pritaikant mūsų siūlomą nuolaidą, su sąlyga, kad Ukraina sutiks su mūsų siūloma kaina, 385 doleriais už tūkstantį kubinių metrų vietoj maždaug 485 dolerių, – sakė jis. – „Gazprom“ tuomet sumažintų Ukrainos skolą 780 milijonų dolerių“.