aA
Tūkstančiai Rusijos komunistų ir kariškių sekmadienį išėjo į gatves paminėti sovietinės eros darbininkų šventės, kuri šiais metais sutapo su stačiatikių Velykomis. Nors Velykų sekmadienis yra pati svarbiausia diena stačiatikių kalendoriuje, sovietų valdymo laikotarpį su nostalgija prisimenančios kairiojo sparno partijos, tokios kaip nacionalistinis blokas "Tėvynė", tolimuosiuose šalies rytuose sugebėjo pritraukti tūkstančius demonstrantų.
Rusija, Maskva, darbo žmonių šventės minėjimas
Darbo žmonių šventės minėjime prasiveržė Rusijos gyventojų emocijos
© Reuters/Scanpix
Maskvoje, kaip ir daugelyje kitų Rusijos miestų, gegužės 1-ąją vyko mitingai ir eitynės, skirti paminėti Tarptautinę darbo žmonių dieną. Mitingus daugiausia organizavo kairiosios ir radikalios kairiosios opozicinės partijos. Maskvoje mitinguotojai susirinko Kalugos aikštėje, iš kur susirikiavę kolonomis patraukė į Teatro aikštę. Pareigūnų duomenimis, gegužės 1-osios renginiuose Rusijos sostinėje dalyvavo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, o tvarką palaikė apie 4 tūkst. milicininkų ir karių.
Maskvoje - darbo žmonių šventės minėjimas
© EPA-ELTA

Ypač radikalių kairiųjų judėjimų kolonas sergėjo sustiprintos OMON pajėgos.

Per mitingą komunistų lyderiai perskaitė rezoliuciją, kurioje savo sąjungininkus pakvietė stoti į savo organizaciją.

Tačiau Tarptautinės darbo žmonių dienos eitynės Maskvoje be incidentų nepraėjo. Milicininkai sulaikė du aktyvius Nacionalbolševikų partijos narius už "nesankcionuotą mitingo pratęsimą".

Maskvoje - darbo žmonių šventės minėjimas
© EPA-ELTA

Du radikalai buvo sulaikyti po to, kai jie suplėšė Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretą ir bandė prasiveržti pro milicininkų suformuotą užtvarą. Vėliau vienas iš Raudonojo jaunimo avangardo (AKM) judėjimo narių sušuko "Laisvę AKM".

Po šių incidentų kilo sumaištis. Bandydami sulaikyti plūstančią minią, OMON kariai užblokavo įėjimą į metro. Kairiųjų partijų atstovai pareikalavo paleisti sulaikytuosius. Savo ruožtu nacionalbolševikai ir AKM atstovai patraukė prie Generalinės prokuratūros pastato, kur ketino surengti nesankcionuotą mitingą ir pareikalauti paleisti sulaikytus savo kolegas.

Rusija, Maskva, darbo žmonių šventės minėjimas
© Reuters/Scanpix

Mažesnę protesto akciją surengė liberalai demokratai, greičiausiai siekdami paremti įkalintą naftos giganto "Jukos" magnatą Michailą Chodorkovskį ir kritikuodami Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną tokiais šūkiais kaip "Penkeri Putino metai - penkeri karo ir teroro metai".

Maždaug 20 tūkstančių profesinių sąjungų atstovų Maskvoje išėjo į gatves, reikalaudami padidinti minimalų darbo užmokestį iki minimalaus pragyvenimo lygio.

Tačiau dauguma maskviečių gegužės 1-ąją pasitiko miesto cerkvėse dalyvaudami Velykų vidurnakčio liturgijose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.