aA
Daugiau kaip pusė apklaustų Rusijos gyventojų mano, kad Stalinas įnešė svarų indėlį į SSRS pergalę Antrajame pasauliniame kare, rodo Viešosios nuomonės fondo apklausos rezultatai. Dažniausiai šitaip galvoja žmonės, vyresni kaip 55 metų (68 proc.), kaimų gyventojai (65 proc.), Komunistų partijos šalininkai (85 proc.).
Rusija, Maskva, komunistai, Stalino portretas
Rusijoje trečiadienį paminėta Tėvynės gynėjų diena.
© Reuters/Scanpix
Priešingos nuomonės, tai yra, kad Stalino vaidmuo iškovojant pergalę nebuvo reikšmingas, yra trigubai mažiau respondentų (18 proc.). Dažniausiai taip teigia didelių miestų gyventojai ir aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės.

Visuotinė apklausa Rusijoje buvo surengta balandžio 23-24 dienomis, apklausus pagal gyvenamąją vietą 1500 respondentų.

Kaip rodo apklausa, Stalino veiklą šiame kare teigiamai vertina 40 proc. respondentų. Iš dalies teigiamai, iš dalies neigiamai - 31 proc. O visiškai neigiamai - tik 11 proc.

Vienareikšmiškai teigiamai dažniausiai atsakė KP šalininkai (64 proc.), vyresni kaip 55 metų žmonės (50 proc.), mažesnį nei vidurinį išsilavinimą turintys respondentai (45 proc.). Kategoriškai neigiamai - daugelis aukštąjį išsilavinimą turinčių piliečių (18 proc.).

Paklausti apie Stalino nuopelnus karo metais ir paprašyti nurodyti, ką jo veikloje tuo laikotarpiu reikėtų pasmerkti, respondentai dažniausiai akcentuodavo Stalino organizacinį talentą, kalbėjo apie sugebėjimą įvesti drausmę ir tvarką karo metu kaip apie būtiną pergalės sąlygą ("geležinė drausmė", "tvarka šalyje", "visus laikė it geležiniame kumštyje") - 20 proc.

Sociologai pažymi, kad šiems artimi ir atsakymai, kuriuose kalbama apie Stalino charakterį, būdo savybes ("pateisinamas žiaurumas"; "valingas ir stiprus charakteris"; "žiaurumas - kitaip nebuvo galima") - 12 proc.

5 proc. respondentų įsitikinę, kad Stalinas rengė strateginius karinių operacijų planus, vadovavo kariuomenei, organizavo užnugario darbą. 8 proc. tvirtina, kad be Stalino apskritai nebūtų buvę įmanoma laimėti šio karo ("be jo nebūtų ir pergalės"; "jei ne Stalinas - Vokietija mus būtų užgrobusi").

Minimi ir Stalino veiksmai kuriant antihitlerinę koaliciją, pertvarkant pramonės darbą karo reikmėms tenkinti, kalbama apie talentingų karvedžių parinkimą.

Kitoje atsakymų dalyje akcentuojamos sovietų liaudies savybės - jos susitelkimas, ryžtas, patriotizmas (12 proc.).

Stalinui šiuose vertinimuose tenka lyderio, sugebėjusio mobilizuoti šias savybes, "nuteikti žmones pergalei", arba žmones suvienijusio simbolio ("su jo vardu lūpose kariai ėjo į mūšį, jis buvo simbolis") vaidmuo. Pasitaiko ir replikų, kurių autoriai neigia Stalino nuopelnus ir labiausiai nusipelniusius dėl pergalės vadina karvedžius - 3 proc.

Apie Stalino kaltę šaliai karo metais samprotavo 53 proc. respondentų. Jie dažniausiai kalbėjo apie represijas, masinius areštus, savo tautos genocidą ("teroras prieš savo liaudį"; "koncentracijos stovyklos"; "žudė nekaltus žmones"; "savo tautos genocidas") - 24 proc.

Stalino žiaurumą, despotizmą, įtarumą kaip masinių represijų priežastis minėjo 11 proc. Rusijos piliečių ("beširdis"; "negalvojo apie žmones"; persekiojimo manija"). Nekompetentingumu ir neatsakingumu, strateginėmis klaidomis ir nusikaltimais, turėjusiais įtakos karo eigai bei padarytus tiek iki karo, tiek per jį Staliną kaltino 20 proc. apklaustųjų ("sunaikino kariuomenės elitą"; "sužlugdė armiją prieš karą"; "pralaimėjo karo pradžią"; "nekompetentingas karyboje"; "nepasirašė Ženevos konvencijos"; "viskas, kas susiję su belaisviais").

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.