aA
Lietuva bei dar devynios Europos valstybės mini įstojimo į Europos Sąjungą metines. Lygiai prieš metus fejerverkų ugnimis ir gatvių linksmybėmis ES sutiko 10 naujų savo narių: Čekiją, Estiją, Kiprą, Maltą, Latviją, Lenkiją, Lietuvą, Slovakiją, Slovėniją ir Vengriją. Joms įstojus, žemynas, kuris buvo padalytas kelis dešimtmečius, vėl susivienijo.
ES simbolika, Europos Sąjunga
Berniukas Vengrijoje laiko balioną su ES simbolika
© AFP/Scanpix
Ši didžiausia ES plėtra bloko gyventojų skaičių padidino 75 milijonais, o teritoriją - 25 proc. Išsiplėtusioje ES dabar gyvena beveik 455 mln. žmonių.
ES simbolika
© AFP/Scanpix

Mūsų šalies kelias į Bendriją prasidėjo beveik prieš dešimtmetį. Vyriausybė paraišką mūsų šaliai tapti ES nare pateikė 1995 metų gruodžio 8 dieną. 2000-ųjų vasarį Lietuva oficialiai pradėjo derybas dėl narystės. Patekusi tik į antrąją valstybių kandidačių grupę, mūsų valstybė padarė didžiulę pažangą - per pusantrų metų iš autsaiderių šoktelėjo į trečiąją vietą.

Lietuvos vadovai pasirašo Europos Sąjungos Konstitucijos sutartį
Dž.Barysaitės nuotr.
© ELTA

Oficialų kvietimą prisijungti prie ES Lietuva gavo 2002 metų gruodį vykusiame Kopenhagos viršūnių susitikime. 2003-iųjų balandžio 16 dieną Atėnuose būsimosios bloko narės ir ES pasirašė Stojimo sutartį.

2003 metų gegužę vykęs referendumas dėl Lietuvos narystės parodė tvirtą gyventojų palankumą blokui - už narystę pasisakė beveik 92 proc. balsavusių rinkėjų. Šiek tiek daugiau balsavusiųjų už narystę ES pasisakė tik Slovakijoje.

Euroreferendumas
© ELTA

Europos integracijos idėja gimė po Antrojo pasaulinio karo, siekiant ateityje išvengti panašių žudynių. Pirmasis ją iškėlė tuometinis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas savo kalboje, pasakytoje 1950 metų gegužės 9-ąją. Ši diena laikoma ES gimtadieniu.

Dešimties naujų narių priėmimu į ES baigėsi prieš daugiau kaip 14 metų Berlyno sienos nugriovimu prasidėjęs politinis Europos vienijimosi procesas. Pastaroji plėtra buvo jau penktoji ir didžiausia nuo 1957 metų, kai buvo pasirašytos Romos sutartys.

Įstojimo į ES koncertas Katedros aikštėje
© ELTA

Po plėtros ES sutvirtino savo kaip antro pagal ekonominį pajėgumą ekonominio bloko pasaulyje pozicijas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.