aA
Penktadienį anksti rytą Togo sostinėje Lomėje kilo masinės riaušės. Nežinomi asmenys apšaudė ir padegė vokiečių kultūros centrą - "Geothe institutą". Iš viso per tris dienas po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų per opozicijos šalininkų ir teisėtvarkos pajėgų susirėmimus žuvo apie šimtą žmonių. Daugiau kaip tūkstantis togiečių pabėgo į kaimyninį Beniną, gelbėdamiesi nuo smurto, kurį sukėlė opozicijos nenoras pripažinti savo kandidato pralaimėjimą.
Riaušės Toge
Riaušės Toge
© Reuters/Scanpix
Opozicijos kandidatas rinkimuose Emmanuelis Bobas Akitani trečiadienį apkaltino valdžią balsavimo rezultatų klastojimu, pasiskelbė prezidentu ir paragino gyventojus pradėti ginkluotą pasipriešinimą. Po to šios Vakarų Afrikos valstybės sostinėje kilo riaušės.

Opozicijos šalininkai užtveria gatves degančių padangų barikadomis, apmėto policininkus ir žandarus akmenimis. Plėšiami užsieniečiai, pirmiausia - prancūzai, kadangi opozicija mano, jog būtent Prancūzija remia dabartinį režimą ir jo kandidatą rinkimuose. Savo ruožtu valdžia kaltina Vokietijos ambasadą opozicijos rėmimu. Vokietijos ambasadoje slepiasi buvęs vidaus reikalų ministras, kuris rinkimų išvakarėse siūlė juos atidėti, prognozuodamas, kad jie gali sukelti pilietinį karą.

Naktį į penktadienį šios 5,1 mln. gyventojų turinčios valstybės armijos daliniai apsupo vieno iš opozicijos lyderių Jeano Piero Fabro rezidenciją. Neaiškindami priežasčių, kariškiai neleidžia žurnalistų į pastatą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.