aA
Opozicinės Tėvynės sąjungos iniciatyva Seimo nariai penktadienį laišku kreipėsi į JAV Senato bei Atstovų rūmų narius, prašydami priminti Rusijai jos atsakomybę už sovietų okupacijos meto karo nusikaltimus bei Lietuvai padarytą žalą.
JAV simboliai, JAV vėliava, Amerika
© Corbis/Scanpix
Laišku, kurį pasirašė 40 įvairioms frakcijoms priklausantys parlamentarai, politikų prašoma perduoti JAV prezidentui George'ui Bushui (Džordžui Bušui) "Lietuvos viltį, jog gegužės 9-ąją kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje minėdamas sovietinės kariuomenės pergalę prieš nacizmą, jis neužmirš priminti apie Rusijos atsakomybę už sovietinės okupacijos meto karo nusikaltimus ir padarytą žalą".

"Mes turime padėti Rusijai prisiimti atsakomybę už praeities sovietinius nusikaltimus, taip, kaip savo laiku Vakarai padėjo tai padaryti Vokietijai ir Japonijai, Italijai", - rašoma penktadienį JAV Senato bei Atstovų rūmų nariams išsiųstame laiške.

Konservatorių parengtame laiške taip pat dėkojama JAV už nuolatinę paramą Lietuvai vaduojantis iš okupacijos gniaužtų ir žengiant demokratijos keliu.

JAV Atstovų rūmai ir Senatas šiuo metu svarsto Baltijos draugų Kongrese inicijuotą rezoliucijos projektą, kuriame Rusija raginama pripažinti Baltijos šalių sovietinę okupaciją.

JAV prezidentas gegužės 9-ąją Maskvoje dalyvaus Kremliaus rengiamame pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio minėjime.

Baltijos šalių prezidentai Rusijos vadovo V.Putino kvietimus atvykti į iškilmes Maskvoje gavo praėjusiais metais. Iš trijų Baltijos valstybių vadovų iškilmėse Maskvoje dalyvaus tik Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis (Riūtelis) nusprendė pergalės prieš nacizmą 60-metį paminėti ne Maskvoje, o savo šalyse.

Baltijos valstybių vadovų apsisprendimą dėl V.Putino kvietimo komplikavo tai, kad SSRS pergalė prieš nacių Vokietiją 1945-aisiais tapo naujos, pusę amžiaus trukusios Lietuvos, Latvijos ir Estijos sovietinės okupacijos pradžia.

Rusija kol kas neskuba pradėti kalbos apie sovietų okupacijos padarytos žalos atlyginimą Lietuvai.

Lietuva 2000 metais priėmė įstatymą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę derėtis su Rusija dėl okupacijos žalos atlyginimo, tačiau Maskva iki šiol atsisako pradėti derybas.

Įstatymo priėmimą Rusija įvertino kaip nedraugišką žingsnį.

Sovietų okupacijos padarytą žalą Lietuva įvertino 80 milijardų litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.