aA
Minske vadinamajai Ukrainos kontaktinė grupei pritarus taikos planui, įskaitant paliaubas, kurios įsigaliojo penktadienį nuo 18 val. dauguma įvairių pasaulio institucijų pareigūnų dėl tokio žingsnio išreiškė pritarimą.
Pasaulis džiaugiasi dėl Minske pasirašytų paliaubų, tačiau vertina jas atsargiai
© SPA nuotr.

Derybose Minske dalyvavo buvęs Ukrainos prezidentas ir specialusis dabartinės vyriausybės atstovas Leonidas Kučma, Donecko liaudies respublikos premjeras Aleksandras Zacharčenka, Luhansko liaudies respublikos vadovas Igoris Plotnickis, Rusijos ambasadorius Kijeve Michailas Zubarovas, taip pat oficialus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininko situacijos Ukrainoje reguliavimo klausimais oficiali atstovė Heidi Tagliavini.

Europos Tarybos (ET) generalinis sekretorius Thorbjoernas Jaglandas pasveikino paliaubų bei taikos susitarimą, kurio pasiekė kontaktinė grupė.

„Visi, su kuo vakar Maskvoje ir kiek anksčiau Kijeve kalbėjausi, norėjo nutraukti kraujo liejimą ir siekė paliaubų pradžios, - perduoda generalinio sekretoriaus žodžius jo atstovas spaudai Danielis Holtgenas. - Džiaugiuosi girdėdamas, kad tai pagaliau tapo realybe“.

Taip pat ir NATO „šiltai sveikina“ Minske pasiektus susitarimus, „jeigu šie tikrai padės nutraukti kovinius veiksmus“, kalba NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

„Paliaubų skelbimas tėra pirmasis žingsnis, kitas, svarbiausias, žingsnis - susitarimo realizacija. Tikiuosi, kad susitarimai taps konstruktyvaus politinio proceso Ukrainoje pradžia“, - pabrėžia pareigūnas.

Visgi Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas pareiškė, kad NATO susitikimo Velse dalyviai „vieningai sutaria“, kad ir toliau būtina spausti Rusiją ekonominėmis priemonėmis.

„Mes gerbiame Ukrainos teritorinį vientisumą ir nesutiksime su jokiomis jos dalybų formomis, - kalba premjeras. - Būtent todėl sutarėme dėl naujų sankcijų, kurios, kaip mes tikimės, Briuselyje bus suderintos jau artimiausiu laiku.“

Tiesa, anot D. Camerono, NATO labai džiaugiasi dėl sprendimo nutraukti kovinius veiksmus Donbase.

„Jeigu paliaubų režimo bus laikomasi, ateityje įmanoma tikėtis, kad galėsime pradėti svarstyti, kurias iš sankcijų Rusijos atžvilgiu galime atšaukti“, - konstatavo premjeras.

Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas pasiektas paliaubas sveikino, tačiau žvelgė į jas atsargiai.

„Atsargiai vertinu naujieną apie pasirašytą paliaubų protokolą. Tačiau šalių veiksmai ir situacijos kaita turi Europos Sąjungai tapti tolesnių sprendimų pagrindu“, - sakė jis.

Kremlius taip pat pasidžiaugė dėl paliaubų ir tikisi, kad susitarimo sąlygų bus tiksliai laikomasi, ITAR-TASS pranešė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Rusijos prezidento administracija sveikina Minske po kontaktinės grupės konsultacijų dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos vadovo Petro Porošenko iniciatyvų realizacijos pasirašytą protokolą, - kalba D. Peskovas. - Maskva tikisi, kad visi dokumento punktai ir pasiekti susitarimai bus stropiai vykdomi abiejų pusių, taip pat laukiama proceso, padėsiančio visiškai sureguliuoti krizę Ukrainoje, tęsinio“.

„Didžiuliu žingsniu siekiant politinės krizės Ukrainoje sureguliavimo“ susitarimą pavadino ir Rusijos nuolatinis atstovas ES Vladimiras Čižovas. Anot jo, „dabar svarbiausia, kad šis susitarimas būtų visų vykdomas“.

„Aišku, kad atsiras žmonių, kurių interesams taptų palanku, jei viskas imtų žlugti. Visgi tikiuosi, kad tai neįvyks“, - kalbėjo jis.

Leonidas Sluckis, Dūmos NVS, Eurazijos integracijos ir santykių su tėvynainiais komiteto pirmininkas, teigia, kad susitarimo pasirašymas atveria duris realiam taikos proceso reguliavimui Ukrainos pietryčiuose.

„Susitarimo pasirašymas tampa svarbiu etapu siekiant baigti konfliktą Ukrainoje. Pirmiausia jo realizacija sustabdys taikių gyventojų žudynes“, - kalba pareigūnas. Jis mano, kad penktadienį pasiektas žingsnis „padės nustatyti dviejų vadinamosios Novorosijos regionų statusą“.

„Kol kas apie ką nors daugiau kalbėti dar anksti. Palaukime realaus susitarimo dėl kovinių veiksmų nutraukimo ir 12-os punktų taikos plano vykdymo. Esu įsitikinęs, kad jeigu abi pusės bus geranoriškai nusitekusios, (susitarimai) tikrai bus įgyvendinti“, - kalbėjo L. Sluckis.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.