aA
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad pagal susitarimą dėl paliaubų Ukrainos rytuose numatyti belaisvių manai ir parengtos „kelio gairės“ padėties deeskalavimui.
Ukraina ruošiasi belaisvių mainams
© Reuters/Scanpix

„Mes planuojame artimiausioje ateityje įkaitų mainus, pradedant nuo rytojaus“, – sakė prezidentas.

Tuo tarpu iš Donecko pranešama, kad separatistai turi nelaisvėje daugiau kaip tūkstantį Ukrainos karių, kai maištininkų Kijeve laikoma apie 200.Vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) gynybos ministras Vladimiras Brigas dar sakė, kad pašauktinių vadovybė turi sudariusį savo karių, Kijeve laikomų nelaisvėje, sąrašą.

„Mes esame pasirengę pradėti mainų belaisviais procesą, kai bus tvirtos garantijos iš Kijevo valdžios pusės“, – pabrėžė V. Brigas.

B. Obama sako turįs ir vilties ir skeptiško požiūrio į paliaubas Ukrainoje

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, nors ir turįs vilties, bet esąs labiau skeptiškas dėl Ukrainoje penktadienį sutartų paliaubų; jis paragino sąjungininkus Europoje sutarti dėl naujų sankcijų Rusijai; jas galima būtų įšaldyti, jeigu taikos planas veiks.

Išvykdamas po dvi dienas trukusio NATO šalių vadovų susitikimo Velse, jis sakė esąs įsitikinęs, kad JAV sąjungininkės yra pasirengusios jungtis į plačią koaliciją veiksmams prieš karingąjį judėjimą „Islamo valstybė“ Irake.

„Mes išsiuntėme stiprią žinią Rusijai, kad veiksmai turi padarinius. Šiandien Jungtinės Valstijos ir Europa baigia rengti priemones, kurios gilintų ir plėstų mūsų sankcijas Rusijos finansų, energetikos ir gynybos sektoriuose“, – sakė B.Obama per spaudos konferenciją.

Prezidentas pažymėjo, kad NATO aiškiai pasakė, jog Aljansas gins bet kurią savo narę ir kad jis remia Ukrainos suverenumą prieš Rusijos agresiją.

„Kalbant apie paliaubų susitarimą, žinoma, mes turime vilčių, bet praeities patyrimas žadina ir skeptiškumą dėl to, kad separatistai tikrai jų laikysis, Rusija liausis pažeidinėjusi Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą. Taigi, tai reikia patikrinti“, – sakė JAV prezidentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.