aA
Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pranešė, kad ketvirtadienį, rugsėjo 4 dieną, rusai šešiais lengvaisiais automobiliais su iškelta raudona vėliava, trimis kariniais „Kamaz“ ir vienu paprastu mėlynu „Kamaz“ automobiliu išsivežė iš Donecko srities žuvusius ir sužeistus karius, skelbia unian.net.
Ukraina: rusai atsikratė žuvusių savo karių lavonų
© Reuters/Scanpix

Luhansko srities Červonopartyzansko rajone liudininkai užfiksavo, kaip Rusijos pajėgų karininkai į šachtos tunelį įmetė kelias dešimtis savo žuvusių karių kūnų.

Apie tai Kijeve surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Informacijos ir analizės centro pirmininkas Andrejus Lysenka.

„Operatyviniais duomenimis, vakar naktį į vienos šachtos tunelį Luhansko srities Červonopartyzansko rajone Rusijos kariškiai, siekdami sumažinti gyvos jėgos nuostolius, išmetė kelias dešimtis kūnų, kurie buvo vežami dviem „Kamaz“ automobiliais“, – sakė A. Lysenka.

Jis taip pat pranešė, kad vakar 17 val. 30 min. iš Dmytrivkos Donecko srityje į Dibrovkos pusę Rusijos Rostovo srityje išvažiavo šeši lengvieji automobiliai su pakelta raudona vėliava, trys kariniai „Kamaz“ ir vienas mėlynas „Kamaz“ automobilis. Ant visų mašinų buvo pažymėti balti apskritimai.

„Operatyviniais duomenimis, šiose mašinose rusai išvežė savo žuvusius ir sužeistus karius, – pažymėjo Informacijos ir analizės centro pirmininkas. – Turime pasakyti, kad, operatyviniais duomenimis, prieš sukraunant žuvusių rusų karių kūnus, su jais dirba Rusijos transplantologų brigados. Manipuliacijų pobūdis tikslinamas“.

Jau apie 2 000 Rusijos karių žuvo per konfliktą rytų Ukrainoje, penktadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka, remdamasis žvalgybos informacija.

Nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti šio skaičiaus.

Rusija neigia siunčianti savo karius į Ukrainą, padėdama promaskvietiškiems separatistams kautis su Kijevo vyriausybės pajėgomis. Tačiau Kijevas ir jį palaikančios Vakarų šalys sako, jog nepaneigiami faktai įrodo Rusijos karių tiesioginį vaidmenį rytų Ukrainoje vykstančiose kautynėse.

Jungtinės Tautos (JT) skelbia, kad per konfliktą Ukrainoje, kuris prasidėjo balandį, žuvo iš viso per 2 600 žmonių.

Minske prasidėjo derybos dėl Ukrainos krizės sprendinio

Minske penktadienį prasidėjo derybos dėl paliaubų rytų Ukrainoje, dar kartą mėginant sustabdyti jau beveik penkis mėnesius vykstančias kautynes tarp prorusiškų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų, pranešė vienas Baltarusijos pareigūnas.

Vadinamosios Kontaktinės grupės derybose dalyvauja Rusijos, Ukrainos, separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Dauguma pareigūnų atsisakė pateikti komentarų žurnalistams prie viešbučio Minsko centre, bet buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma pareiškė: „Mes visi čia atvykome taikos. Svarbiausias dalykas – pasiekti paliaubas.“

„Reikia kalbėti ne apie paliaubas, o kaip sustabdyti karinius veiksmus ir liautis žudyti vieniems kitus“, – sakė L.Kučma žurnalistams.

„Iš Ukrainos pusės nėra jokių prieštaravimų (paliaubų plano) pasirašymui, – pridūrė eksprezidentas. – Jeigu visos šalys bus lygiai taip pat nusiteikusios, tuomet (tas dokumentas) privalo būti pasirašytas.“

Ukrainos pajėgos negavo įsakymo nutraukti ugnį

Ukrainos pajėgos, besikaunančios su prorusiškais separatistais netoli pietrytinio Mariupolio uostamiesčio, negavo įsakymo nutraukti ugnį, nors Minske prasidėjo taikos derybos, penktadienį nurodė vienas Ukrainos karininkas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį sakė, kad įsakys paskelbti paliaubas, kai prasidės derybos Baltarusijos sostinėje tarp Kijevo, prorusiškų separatistų lyderių, Rusijos bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų.

„Mūsų operacijos tęsiamos kaip planuota iki tolesnių įsakymų“, – karininkas sakė Mariupolyje naujienų agentūrai „Reuters“.

Vienas „Reuters“ žurnalistas matė kelis Ukrainos šarvuotuosius transporterius, judančius sukilėlių pozicijų link į rytus nuo Mariupolio – strategiškai svarbaus uostamiesčio, esančio prie Azovo jūros, pusiaukelėje tarp sienos su Rusija ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Ukraina paskelbė apie prasidėjusią invaziją
Ukrainos prezidento patarėjas atskleidė, kurios šalys pažadėjo tiekti ginklusUkrainos prezidento Petro Porošenkos patarėjas ir partijos "Petro Porošenkos blokas" lyderis Jurijus Lucenka sekmadienį paskelbė, kad NATO viršūnių susitikime Ukraina susitarė dėl vakariečių instruktorių bei modernios ginkluotės siuntimo į Ukrainą.J. Lucenka savo „Facebook“ puslapyje rašė, kad NATO viršūnių susitikime Velse dėl instruktorių ir modernios ginkluotės pavyko susitarti su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Prancūzija, Italija, Lenkija ir Norvegija.Dar penktadienį pats Ukrainos prezidentas P. Porošenka atskleidė, kad kai kurios šalys pasirengusios tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau sakė negalįs įvardinti kurios tiksliai, nes informacija - konfidenciali. 
Per karinius veiksmus žuvo beveik 700 Ukrainos kariųNuo antiteroristinės operacijos Donbase patvirtinos 684 Ukrainos karių žūtys, 3215 kariai sužeisti, praneša news.liga.net. Pasak Informacinio-analitinio centro atstovo Vladimiro Polevojaus, skaičiai dar gali kisti, nes iki šiol nėra tikslių duomenų apie praradimus tam tikruose rajonuose.
Luhansko srityje pastebėta rusų technikos kolonaNepaisant paliaubų, pasirodė nauji įrodymai, kad rusų tankai ir kita karinė technika iš Šiaurės rytų pajudėjo į pietinę Luhansko srities dalį, praneša unian.netLuhansko srityje pastebėta ilga karinės technikos kolona, kurioje buvo matyti ir rusų tankai T-72BM, zenitinių raketų kompleksai bei kita rusiška technika. Internete šeštadienį pasirodė vaizdo įrašas nurodo koordinates, pagal kurias ir buvo galima nustatyti karinės technikos vietą. Koordinatės parodė, kad technika buvo kelyje į Šiaurės rytus pasienyje su Rusija. Vaizdo įraše taip pat aiškiai matėsi, kad technika tempia artilerijos sviedinius. Vėliau įrašas iš interneto buvo pašalintas, tačiau liko jo stop kadrai su koordinatėmis.
Paskelbtas paliaubų protokolo tekstasEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) paskelbė protokolo, kurį šią savaitę Minske pasirašė Ukrainos ir Rusijos atstovai, tekstą. Jį pasirašė buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas, specialioji ESBO atstovė Heidi Tagliavini, taip pat Donecko liaudies respublikos (DLR) vadovas Aleksandras Zacharčenka, DLR vicepremjeras Andrejus Purginas ir „Luhansko liaudies respublikos“ vadovas Igoris Plotnickis.Protokole teigiama, kad konfliktuojančios šalys turi įgyvendinti šiuos žingsnius:užtikrinti, kad nedelsiant būtų nutraukta ugnis;sudaryti sąlygas ESBO stebėti, ar nepažeidžiamos paliaubų sąlygos;įvykdyti valdžios decentralizaciją – šiam tikslui priimti ypatingo statuso įstatymą „Apie laikiną savivaldos tvarką atskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose“;užtikrinti nuolatinę ESBO stebėseną Ukrainos-Rusijos pasienyje, sukurti saugumo zonas pasienyje;paleisti visus belaisvius ir neteisėtai sulaikytus žmones;priimti įstatymą, neleidžiantį persekioti ir bausti asmenis dėl buvusių įvykių atskiruose Luhansko ir Donecko sričių rajonuose;tęsti tautą vienijantį dialogą;pagerinti padėtį Donbase humanitarinės pagalbos atžvilgiu;užtikrinti, kad įvyktų pirmalaikiai savivaldos rinkimai;iš Ukrainos teritorijos išvesti neteisėtas karines pajėgas;patvirtinti Donbaso ekonominio atgimimo programą.
Šeštadienį paleisti pirmieji į nelaisvę paimti kariai, praneša „Vesti“. Luhansko srityje esančiame patikros punkte buvo perduoti du ukrainiečių gynybos 9-to bataliono eiliniai. 
Ukrainos pajėgos apšaudomosNaujienų agentūra UNIAN taip pat praneša, kad Ukrainos kariai griežtai laikosi paliaubų, nesiima aktyvių veiksmų ir ugnį atidengia tik gindamasi. Tačiau jie patys yra apšaudomi – šeštadienio vakarą šūviai girdėjosi Luhansko, Donecko, Debalcevo apylinkėse ir kitur. Iš minosvaidžių buvo apšaudytas ir Donecko oro uostas. 
Susirėmimai Mariupolyje - nepaisant sutartų paliaubųŠeštadienio vakarą BBC paskelbė, jog jų korespondentas Mariupolyje mato prie miesto vykstančius sprogimus: susirėmimai, nepaisant susitarimo dėl paliaubų, tęsiasi.Mariupolis žymi svarbią geopolitinę Luhansko-Donecko-Mariupolio liniją, kuri plačiu frontu atveria priėjimą prie Azovo jūros.Mariupolyje buvo bandoma sukurti separatistų forpostą dar gegužės-birželio mėnesiais, tačiau tuomet Kijevui ištikimoms pajėgoms pavyko stabilizuoti situaciją.
Patekę į Rusijos specialiųjų pajėgų pasalą žuvo 11 Ukrainos savanorių bataliono „Aidar“ vyrų, pranešė „Donbass" bataliono vadas Semenas Semenčenko. Tai skelbia „Unian“.
Raudonasis Kryžius nepristatė humanitarinės pagalbos į Luhanską dėl vykusio apšaudymo, skelbia „Unian".
Prie Ukrainos ir Rusijos sienos telkiami rusų kariaiRusijos Federacija ir toliau telkia šalies karius aneksuoto Krymo šiaurinėje dalyje ir vykdo pajėgų bei karinės technikos rotaciją, skelbia naujienų agentūra „Unian".Tokią informaciją per spaudos konferenciją suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka. Remiantis atstovo turimais duomenimis, Rusijos Federacija Kerčės sąsiauriu į žemyną perdislokavo motorizuotų šaulių ir artilerijos dalinių, kuriuos planuojama pasiųsti prie sienos su Ukraina iš Rusijos Rostovo srities pusės, skelbia „Ukrainskaja pravda“.„Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariai telkiami prie administracinės vadinamosios Krymo autonominės respublikos ir Chersono srities sienos. Pastarąsias dvi dienas pastebima tiek karių, kurie tarnauja patikros postuose prie sienos su Krymo autonomine respublika, tiek karinės technikos, rotacija“, - pažymi A. Lysenka. Atsakydamas į klausimą, kokia situacija su Rusijos kariais prie sienos su Chersono sritimi, ar jų padaugėjo, atstovas pareiškė: „Ten (Kryme) jų jau tiek, kad daugiau ir būti negali – mūsų turimais duomenimis, ten gali būti apie 15 tūkst. karių.
Ukraina perdavė separatistams į nelaisvę patekusių ir dingusių karių sąrašusUkrainos saugumo tarnyba (UST) pateikė separatistinių Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ atstovams sukilėlių sučiuptų arba dingusių vyriausybės pajėgų karių sąrašus, pranešė vienas pareigūnas.„Vakar vadinamųjų DLR ir LLR atstovams buvo perduoti visi turimi mūsų kovotojų sąrašai – įskaitant sudarytus savanorių“, – SBU Vyriausiojo tiriamojo direktorato vadovas Vosilis Vovkas sakė žurnalistams Kijeve.Kovotojai priėmė tuos sąrašus ir pažadėjo juos patikrinti ir bei apsikeisti informaciją per kelias artimiausias dienas, pridūrė V.Vovkas.Jis nurodė, kad dabar rengiamas vieningas dingusių arba į nelaisvę patekusių Ukrainos karių sąrašas.V.Vovkas nesakė, kiek žmonių įtraukta į prorusiškiems kovotojams perduotus sąrašus.Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį sakė, kad pagal pasirašytą paliaubų susitarimą apsikeitimo belaisviais procesas prasidės nuo šeštadienio.Prezidento įkurtos komisijos krizės rytų Ukrainoje reikalams atstovė Iryna Heraščenko sakė, kad visi belaisviai turi būti paleisti. „Tikimės, kad šis procesas įvyks per ateinančias septynias dienas, ne vėliau“, – pridūrė ji.Pasak I.Heraščenko, į sukilėlių rankas yra patekę šimtai Ukrainos karių.
Ukrainos patriarchas Filaretas: V.Putiną veikia šėtonasKijevo ir Ukrainos patriarchas Filaretas pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pateko į šėtono įtaką“, sakoma oficialiame Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios tinklalapyje.„Didžiai apgailestaudamas privalau dabar viešai pasakyti, kad tarp šio pasaulio pasaulio valdovų, pagal krikštą priklausančių Ortodoksų Bažnyčiai, pasirodė tikras naujasis Kainas – ne savo vardu, o darbais. Šie darbai liudija, kad minėtasis valdovas, kaip ir pirmasis istorijoje brolžudys Kainas, pateko į šėtono įtaką“, – sakoma patriarcho pareiškime.Taip, Rusijos valstybės vadovas „sako atvirą ir aiškų melą“, „ciniškai meluoja“, ir „siunčia į mūsų šalį samdinius žmogžudžius“. „tokių jo veiksmų padarinys – daugybė aukų“, – nurodė patriarchas Filaretas.pasak Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovo, būtent Vladimirui Putinui tenka „didžiausia kaltė“ už žmonių žūtį Ukrainos rytuose.„Jo valioje ir valdžioje – nedelsiant sustabdyti mirtį ir kraujo liejimą, bet jis dėl savo puikybės ir toliau daugina blogį. Jis vadina save Ukrainos liaudies broliu, bet iš tikrųjų jis savo darbais yra naujasis Kainas, liejantis brolišką kraują ir melu apipinantis visą pasaulį“, – pareiškė patriarchas.Pasak Filareto, Rusijos lyderis „išlieka kurčias“ raginimams apsigalvoti, „nes jį, kaip Judą Iskariotą, apsėdo šėtonas“.
Rusijos įstatymų leidėjas siūlo ES atšaukti planuojamas sankcijas MaskvaiRusijos Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas šeštadienį paragino Europos Sąjungą (ES) atšaukti planuojamas naujas sankcijas Maskvai, susitarus dėl paliaubų Ukrainos konflikte.„Atsižvelgiant į paliaubas, pasiektas pasiūlius (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui, ES turėtų atsisakyti naujų sankcijų Rusijai. Dabar reikalingos ne sankcijos, o žingsniai taikos link“, – A.Puškovas rašė socialiniame tinkle „Twitter“.Vadinamoji Kontaktinė grupė penktadienį Minske pasirašė protokolą, įpareigojantį nutraukti ugnį rytų Ukrainoje nuo 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Vėliau Ukrainos prezidentas Petro Porošenka davė įsakymą vyriausybės pajėgoms nutraukti susirėmimus su prorusiškais separatistais.Vėliau tą pačią dieną Ukrainos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso laiške Europos lyderiams nurodė, kad įvykdė įpareigojimą, priimtą rugpjūčio 30 dieną per ES viršūnių susitikimą – suderinti papildomų sankcijų Rusijai paketą.„Planuojama oficialiai priimti šį paketą ... pirmadienį“, – sakoma jų pranešime.
„Donecko liaudies respublikos“ atstovai: apsikeitimas įkaitais vyks dvi dienasSkelbiama, kad Ukrainos prorusiškai nusiteikusių separatistų ir šalies kariuomenės apsikeitimas turimais įkaitais vyks dvi dienas – rugsėjo 6-ąją, šeštadienį, ir rugsėjo 8-ąją, pirmadienį, informuoja naujienų agentūra „Unian".Tokią informaciją suteikė vienas iš „Donecko liaudies respublikos“ lyderių Aleksandras Zacharšenka. „Šiandien turėtume perduoti mūsų įkaitais laikomus karius. Tikimės, kad pirmadienį sulauksime įkaitų perdavimo iš Ukrainos pusės“, - spaudos konferencijos metu Maskvoje pareiškė A. Zacharčenka, skelbia lenta.ru. Rugsėjo 5 dieną Minske abi pusės pasirašė preliminarų protokolą, kuriame išreiškiamas sutikimas nutraukti ugnį ir apsikeisti įkaitais. Tą pačią dieną Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadui nurodė nuo 18 valandos nutraukti ugnį Antiteroristinės operacijos zonoje.Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka skelbia, kad šiuo metu prorusiškai nusiteikusių separatistų rankose gali būti daugiau nei 200 asmenų.
„Donecko liaudies respublikos“ atstovai: apsikeitimas įkaitais vyks dvi dienasSkelbiama, kad Ukrainos prorusiškai nusiteikusių separatistų ir šalies kariuomenės apsikeitimas turimais įkaitais vyks dvi dienas – rugsėjo 6-ąją, šeštadienį, ir rugsėjo 8-ąją, pirmadienį, informuoja naujienų agentūra „Unian".Tokią informaciją suteikė vienas iš „Donecko liaudies respublikos“ lyderių Aleksandras Zacharšenka. „Šiandien turėtume perduoti mūsų įkaitais laikomus karius. Tikimės, kad pirmadienį sulauksime įkaitų perdavimo iš Ukrainos pusės“, - spaudos konferencijos metu Maskvoje pareiškė A. Zacharčenka, skelbia lenta.ru. Rugsėjo 5 dieną Minske abi pusės pasirašė preliminarų protokolą, kuriame išreiškiamas sutikimas nutraukti ugnį ir apsikeisti įkaitais. Tą pačią dieną Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadui nurodė nuo 18 valandos nutraukti ugnį Antiteroristinės operacijos zonoje.Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka skelbia, kad šiuo metu prorusiškai nusiteikusių separatistų rankose gali būti daugiau nei 200 asmenų.
A.Lysenka: prorusiški separatistai įkaitais laiko daugiau nei 200 žmoniųSkelbiama, kad tikslų prorusiškų separatistų įkaitais laikomų asmenų skaičių nustatyti padės per ateinančias kelias dienas veiklą pradėsiantis naujas Ukrainos saugumo tarnybai pavaldus tarpžinybinis pagalbos centras, skelbia naujienų agentūra "Unian".Kaip skelbia "Unian" žurnalistai, šiuo metu Ukrainoje prorusiškai nusiteikusių separatistų rankose gali būti daugiau nei 200 žmonių.Tokią informaciją spaudos konferencijos metu suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka. Anot A. Lysenkos, tikslų įkaitais laikomų asmenų skaičių nustatyti padės specialiai šiam tikslui kuriamas Tarpžinybinis pagalbos centras, būsiantis pavaldus Ukrainos saugumo tarnybai ir besirūpinsiantis įkaitų išlaisvinimu ir be žinios dingusių paieškomis.
Ukrainos kariškiai kaltina separatistus paliaubų pažeidimuUkrainos gynybos pareigūnas šeštadienį apkaltino maištininkus paliaubų pažeidimu.„Mes užfiksavome virtinę provokacijų iš maištininkų pusės. Jie šaudė į mūsų antiteroristinius dalinius 28 kartus (penktadienį), 10 jų buvo po paliaubų paskelbimo“, – sakė žurnalistams Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka, pridūręs, kad vyriausybinės pajėgos paliaubų laikosi.„Antiteroristinės operacijos pajėgos, griežtai laikydamosi vyriausiojo karo vado įsakymo, palaiko ugnies nutraukimo režimą“, – nurodė jis.
BBC korespondentai:  Donecke bei Mariupolyje – ramu BBC korespondentai praneša, kad paliaubos tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškai nusiteikusių separatistų šalies rytuose - tęsiasi. Jokios informacijos apie kovinius veiksmus po penktadienį pasirašyto dokumento nėra. BBC korespondentai  Donecke bei Mariupolyje praneša, kad jokie koviniai veiksmai tikrai nėra vykdomi. Apie kol kas nepažeistą susitarimą informuoja ir Ukrainos nacionalinės gvardijos pareigūnas Stepanas Poltorakas. Ar paliaubų laikomasi, stebės Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).
Rusija perspėja reaguosianti, jeigu ES paskelbs naujas sankcijasRusija šeštadienį perspėjo reaguosianti, jeigu Europos Sąjunga (ES) paskelbs jai naujas ekonomines sankcijas dėl padėties Ukrainoje.„Kalbant apie naują ES sankcijų sąrašą – jeigu jos būtų priimtos, tokiu atveju, be abejo, bus reakcija iš mūsų pusės“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.Maskva kritikavo Europos Sąjungą dėl planų sugriežtinti sankcijas, nors per derybas Minske buvo pasiektas susitarimas dėl paliaubų rytų Ukrainoje, kurių šeštadienį iš pažiūros buvo laikomasi.Tačiau paskelbusi, kad naujos sankcijos įsigalios nuo pirmadienio, ES vadovybė „praktiškai siunčia tiesioginį palaikymo signalą „karo partijai“ Kijeve, kuri nėra patenkinta susitikimo Minske rezultatais“, – pridūrė Rusijos URM.„Užuot karštligiškai ieškojusi, kaip pakenkti savo šalių ir Rusijos ekonomikoms, Europos Sąjunga verčiau imtųsi pagalbos Donbaso regiono ekonomikos atgaivinimui ir regiono gyvybingumo atkūrimui“, – sakoma ministerijos pranešime.
Gvardijos vadovas: paliaubų laikomasiUkrainos nacionalinės gvardijos vadovas šeštadienį pareiškė, kad paliaubų maištingose Ukrainos rytuose, regis, laikomasi, nors iš pradžių būta ir pažeidimų.Nacionalinės gvardijos vadas Stepanas Poltorakas sakė, kad kurį laiką apie 45 minutes nuo paliaubų pradžios (18 val.) dar šiek tiek šaudyta, bet vėliau „iki šio ryto jokių pažeidimų nei iš mūsų, žinoma, pusės, nei iš teroristų, nebuvo“.Prorusiškų separatistų kontroliuojamame Donecke naktis buvo rami. Šeštadienio rytą pranešimų apie šaudymus nebuvo, sakė merijoje. Nors penktadienį vakare kai kur Donecke dar buvo šaudoma.
P. Porošenka: mes nesitrauksimeUkrainos prezidentas Petro Porošenka BBC sakė, kad Ukrainos kariai neketina trauktis iš užimtų pozicijų. „Mes negalime sakyti, kad paliksime šias teritorijas, nes tai eina kalba apie mūsų teritorijas“, - sakė jis atsakydamas į televizijos laidos vedėjo Stepheno Sackuros klausimus.
D. Tymčukas: separatistams paliaubos negaliojaPenktadienio vakarą įsigaliojus taikos susitarimui susirėmimai Ukrainoje taip ir nesiliovė – rusiški separatistai nenutraukė ginklų panaudojimo, sako ukrainiečių grupės „Informacinis pasipriešinimas” lyderis Dmitrijus Tymčukas. „Donbaso teritorijoje tęsiasi puolimai ir apšaudymai iš rusų pusės ir separatistų“,– pareiškė jis. 
Pasaulis skirtingai vertina Minske pasirašytas paliaubasMinske vadinamajai Ukrainos kontaktinė grupei pritarus taikos planui, įskaitant paliaubas, kurios įsigaliojo penktadienį nuo 18 val. dauguma įvairių pasaulio institucijų pareigūnų dėl tokio žingsnio išreiškė pritarimą. Daugiau skaitykite čia  
Paskelbus paliaubas mūšiai Rytų Ukrainoje rimstaMinske vadinamajai Ukrainos kontaktinė grupei pritarus taikos planui, įskaitant paliaubas, kurios įsigaliojo penktadienį nuo 18 val., intensyvūs mūšiai tarp ukrainiečių pajėgų ir prorusiškų separatistų rimsta, skelbia „Reuters“.Likus kelioms minutėms iki ugnies nutraukimo įsigaliojimo, į šiaurę nuo Donecko miesto nugriaudėjo trys sprogimai. Kol kas nežinoma, kokia žala padaryta per sprogimus.Ukrainos prezidentas Petro Porošenka teigė, kad per pokalbius Minske Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai bei separatistų lyderiai susitarė dėl paliaubų ir taikos plano karo kamuojame Ukrainos regione.Mūšiai tęsėsi didžiąją dienos dalį dviejose Rytų Ukrainos teritorijose - netoli strateginio Mariupolio uosto ir toliau į šiaurę separatistų bastione Donecke.Likus maždaug dviem valandoms iki paliaubų įsigaliojimo „Reuters“ reporteris girdėjo, kaip ukrainiečių pajėgos artilerijos sviediniais apšaudo sukilėlių pozicijas į rytus nuo Mariupolio.Pagal ugnies nutraukimo sąlygas, abi konflikto šalys turi likti esamose pozicijose.Ukrainos kariuomenės atstovas informavo, kad paskelbus paliaubas padėtis Mariupolyje "stabilizavosi".Kijevas teigia, jog ginkluotosios pajėgos siekia atremti separatistų puolimą, kuriuo bandoma užimti Mariupolį. Be kita ko, ukrainiečių kariuomenės vadai paneigė separatistų pareiškimus, kad jų pajėgos penktadienį įžengė į Mariupolį.
NATO vadovas džiaugiasi paliaubomis ir laukia kito žingsnioNATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas, pats save laikęs skeptiku dėl Rusijos pasiūlyto taikos Ukrainoje plano, pasakė, kad kitas „esminis žingsnis visa tai sąžiningai įvykdyti, bet kol kas ir tai gerai“, – sakė jis ir pridūrė turįs vilties, jog tai „gali būti konstruktyvaus politinio proceso pradžia“.
Minske Ukrainos ir nepriklausomomis pasiskelbusių Donecko ir Luhansko respublikų atstovai pasirašė protokolą dėl ugnies nutraukimo penktadienį nuo 18 val., pranešė „Interfax“ šaltinis.Daugiau – čia.
Ukrainos pajėgos, besikaunančios su prorusiškais separatistais netoli pietrytinio Mariupolio uostamiesčio, negavo įsakymo nutraukti ugnį, nors Minske prasidėjo taikos derybos, penktadienį nurodė vienas Ukrainos karininkas.Daugiau – čia.
Minske penktadienį prasidėjo derybos dėl paliaubų rytų Ukrainoje, dar kartą mėginant sustabdyti jau beveik penkis mėnesius vykstančias kautynes tarp prorusiškų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų, pranešė vienas Baltarusijos pareigūnas.Daugiau – čia.
Separatistai teigia įžengę į Mariupolio uostamiestį, vyriausybės pajėgos teigia jį tebekontroliuojančiosRusijos žiniasklaida penktadienį paskelbė, kad prorusiški sukilėliai jau įžengė į Ukrainos pietrytinį Mariupolio uostamiestį, tačiau kariuomenės atstovas Kijeve sakė, kad vyriausybės pajėgos tebekontroliuoja tą strategiškai svarbų miestą.„Pirmosios (sukilė) grupės ... jau yra Mariupolyje“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną sukilėlių šaltinį.Tuo tarpu Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė Kijeve: „Tai netiesa. Mes netgi išstūmėme juos iš pozicijų, kuriose jie buvo anksčiau.“
Prorusiškų separatistų bastionu tapusiame Donecko mieste Ukrainos rytuose penktadienį aidėjo artilerijos šūviai, kurių garsas sklido iš oro uosto rajono, pranešė „Reuters“ korespondentas.Daugiau – čia.
Europos Sąjunga (ES) penktadienį turėtų sutarti dėl naujų ekonominių sankcijų Rusijai, tačiau neskubės jų įvesti ir duos Maskvai šiek tiek laiko parodyti, ar ji gerbia pasiūlytas paliaubas Ukrainoje, pranešė diplomatai.Daugiau – čia.
Strategiškai svarbaus Ukrainos pietrytinio uostamiesčio Mariupolio prieigose penktadienį tebevyko įnirtingi susirėmimai, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai, likus kelioms valandoms iki derybų, kuriose galbūt pavyks susitarti dėl paliaubų.Daugiau – čia.
Prie Mariupolio vėl girdimas artilerijos šaudymasUkrainos pietrytinio Mariupolio uostamiesčio prieigose penktadienį vėl buvo girdimas artilerijos šaudymas, likus kelioms valandoms iki Ukrainos, Rusijos ir Europos pasiuntinių derybų dėl taikos plano ir paliaubų.„Atvyko mūsų artilerija, kuri naudojama prieš (prorusiškus) sukilėlius“, – Mariupolio meras Jurijus Chotlubėjus sakė Ukrainos televizijai „112“.Vieno Mariupolyje dislokuoto Ukrainos savanorių bataliono vadas sakė naujienų agentūrai „Reuters“: „Mus apšaudė visą naktį, tačiau mes vis tiek neleidžiame sukilėliams prisiartinti. Jie prieš mus siunčia tankus ir artileriją.“
Ukrainos kontaktinė grupė Minske tariasi dėl paliaubųBaltarusijos sostinėje Minske penktadienį renkasi vadinamoji Ukrainos kontaktinė grupė, kuri tarsis dėl paliaubų, praneša agentūra AFP.Ukrainos prezidentas Petro Porošenka išvakarėse pareiškė esąs pasirengęs pasirašyti susitarimą dėl ugnies nutraukimo, jei pokalbiai tarp Kijevo, Maskvos, prorusiškų separatistų ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų vyks kaip planuota.Separatistai Rytų Ukrainoje taip pat paskelbė apie principinį savo pasirengimą pritarti ugnies nutraukimui. Tai, be kita ko, yra dalis septynių punktų plano krizei sureguliuoti, kurį trečiadienį pateikė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.Jei susitarimas bus pasirašytas, paliaubos Rytų Ukrainoje turėtų įsigalioti nuo penktadienio 14 val. Vidurio Europos vasaros laiku.
Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniais duomenimis, Rusija telkia dalinius šiauriniuose Krymo regionuose. Į Krymo šiaurę permetami sraigtasparniai, o kariai iš pusiasalio perkeliami prie rytinės Ukrainos sienos, praneša unian.net.Daugiau – čia.
Remiantis operatyviniais „Informacinio pasipriešinimo“ grupės pateikiamais duomenimis, iš Rusijos teritorijos iš salvinių raketinių sistemų „Grad“ ir reaktyvinių salvinės ugnies sistemų „Smerč" ir vėl buvo apšaudytos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijos.Daugiau – čia.
Donbase separatistai pradeda atiduoti savo ginklus. Tai per televiziją Espreso.tv sakė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos specialiojo bataliono „Kiev -1“ vadas Vitalijus Satarenka, rašo unian.net.Daugiau – čia.
NATO žada pagelbėti Ukrainos kariuomeneiNATO pažadėjo Ukrainai pagalbą modernizuojant šalies kariuomenę. Plačiau...
Rusijos televizija „Pirmasis kanalas“ pranešė, kad rusų kariai kovoja ir žūsta Ukrainoje. Plačiau...
P. Porošenkos pareiškime - „atsargus optimizmas“Plačiau skaitykite čia. 
Kremliaus žmogaus teisių tarybos pirmininkas dėl Ukrainos krizės mato „šviesą tunelio gale“Pasiūlymai dėl ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje reiškia „šviesą tunelio gale“, ketvirtadienį sakė Rusijos prezidento Žmogaus teisių tarybos (ŽTT) pirmininkas Michailas Fedotovas.„Man atrodo, mes jau matome šviesą tunelio gale“, – sakė jis Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“.„Jei bus pasiektas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, tai jau reikš, kad atsiveria kelias normalioms deryboms, normaliam politiniam dialogui. Svarbus pirmas žingsnis – ugnies nutraukimas. Tai svarbiausia“, – sakė M.Fedotovas.ŽTT yra patariamoji institucija prie Rusijos prezidento, jai priklauso žinomi pilietinės visuomenės atstovai.
S. Lavrovas aptarė Ukrainos taikos planus su kolegomis iš Prancūzijos ir VokietijosRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį su kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos aptarė pasiūlymus dėl ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje ir akcentavo būtinybę pasinaudoti postūmiu konfliktui užbaigti, Kijeve ir tarp prorusiškų separatistų.S.Lavrovas ir prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas  „išreiškė viltį“, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlytas ugnies nutraukimas padės suburti konflikto šalis per penktadienio derybas Minske, sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.Jame nurodoma, kad S.Lavrovas ir vokiečių ministras Frankas-Walteris Steinmeieris  „akcentavo, kaip svarbu vengti bet kokių veiksmų, kurie galėtų pakirsti šią pozityvią tendenciją“.
Vienas prorusiškų sukilėlių lyderių, dalyvaujančių derybose su Kijevu, ketvirtadienį pareiškė, kad, jeigu Ukrainos pajėgos laikysis paliaubų rytinėje Ukrainoje, sukilėlių pajėgos galėtų irgi taip pasielgti, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.Daugiau – čia.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad penktadienį nurodys Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms nutraukti kovas su prorusiškais separatistais, atverdamas kelią galimybei pradėti taikos plano įgyvendinimą savo šalyje.Daugiau – čia.
Ukrainoje yra keli tūkstančiai Rusijos kariškių ir šimtai tankų bei šarvuočių, ketvirtadienį teigė NATO kariuomenės pareigūnas, kuriuo remiasi "Reuters".Daugiau – čia.
Maskva ketvirtadienį apkaltino Vašingtoną remiant „karo partiją“ Kijeve ir pridūrė, jog tebesitiki sulaukti Ukrainos vadovybės ir prorusiškų sukilėlių atsakymo į Kremliaus pasiūlytą paliaubų planą.Daugiau – čia.
Liudininkai praneša, kad Rusijos kariuomenė šalia Mariupolio vykdo kovinę žvalgybą.Daugiau – čia.
P. Porošenka susitiko su Vakarų šalių lyderiais prieš NATO viršūnių susitikimąUkrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį susitiko su JAV prezidentu Baracku Obama ir kitais Vakarų šalių lyderiais aptarti dėl konflikto su prorusiškais sukilėliais rytų Ukrainoje, prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui.P.Porošenka susitiko su B.Obama, Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu, Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Italijos premjeru Matteo Renzi po to, kai Rusija trečiadienį pasiūlė Ukrainos taikos planą, kuriame nurodoma, jog paliaubos galėtų įsigalioti jau nuo penktadienio.
Rusijos užsienio reikalų ministras prieš ketvirtadienį prasidedantį NATO viršūnių susitikimą įspėjo Aljansą nesiūlyti Ukrainai narystės ir sakė, kad Jungtinės Valstijos neturėtų primesti savo valios šiai buvusiai sovietinei respublikai.Daugiau – čia.
Preliminari ataskaita dėl Malaizijos lainerio katastrofos Ukrainoje bus skelbiama antradienįNyderlandų aviacijos katastrofų tyrėjai ketvirtadienį nurodė, kad preliminari ataskaita apie oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo sudužimą rytų Ukrainoje, per kurį žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai, bus paskelbta ateinantį antradienį.„Preliminarioje ataskaitoje bus pateikta faktinė informacija, pagrįsta šaltiniais, prieinamas Olandijos saugumo valdybai“, – sakoma tyrėjų pranešime.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį tarsis dėl padėties savo šalyje su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu, JAV prezidentu Baracku Obama ir kitais pasaulio lyderiais prieš oficialiai prasidedant NATO viršūnių susitikimui, nurodė vienas šaltinis Jungtinės Karalystės vyriausybėje.Daugiau – čia.
JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki skeptiškai įvertino Rusijos prezidento Vladimiro Putino Ukrainai pasiūlytą „taikos planą“ ir teigė, kad jame trūksta esminių elementų.Daugiau – čia.
Skelbia, kad Ukrainos pajėgos sunaikino ne mažiau šimto separatistų ir Rusijos kariųGrupės „Informacinis pasipriešinimas“ operatyviniais duomenimis, Ukrainos kariai atakuoja priešininko gyvąją jėgą ir techniką. Taip pat daugėja apšaudymų ir Rusijos teritorijos, praneša unian.net.Per šią naktį antiteroristinės operacijos pajėgos sunaikino ne mažiau šimto prorusiškų separatistų ir Rusijos karių. Šią žinią savo „Facebook“ puslapyje pranešė grupės „Informacinis Pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas.„Tuo pat metu, kai pergrupuoja savo pajėgas, Ukrainos kariuomenė atakuoja priešininko gyvąją jėgą ir techniką. Kariniai susirėmimai užfiksuoti Donecke, Horlivkoje, Stukalovo Balkoje, Starobeševėje, Amrosijivkoje. Rusijos ir prorusiškų separatistų aktyvumas pastebimas Luhansko srities Stanišno-Luhansko rajone“, – rašo D. Tymčukas.Jo teigimu, pastebimas sumažėjęs apšaudymų aktyvumas iš maištininkų ir Rusijos karių pusės, tačiau padaugėjo šūvių tiesiogiai iš Rusijos teritorijos. „Minosvaidžiai ir RSZO BM-21 „Grad“ apšaudė ukrainiečių pajėgų pozicijas netoli Debalcevo, Nikitino, Faščevko, Krasnaja Talivkos, Plotino“, – pažymi D. Tymčukas.Taip pat grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, iš Rusijos teritorijos smogta Ukrainos pajėgoms Dmitrivkos, Pobedos ir Valuisko rajonuose. Šaudyta RSZO BM-30 „Smerč“. Beje, Pobedos rajone iš RSZO „Smerč“ antiteroristinės operacijos pajėgų pozicijos buvo apšaudytos tris kartus.
Ukrainiečių išmaniuosius telefonus atakuoja pavojingas virusas iš MaskvosPlačiau...
Ukraina kaltina Rusijos karius naudojant draudžiamą ginkluotęRusijos pajėgos, kovojančios prorusiškų separatistų pusėje Ukrainos rytuose, naudoja šovinius, kurie pagal tarptautines konvencijas yra uždrausti, praneša unian.net. Plačiau...
Mažiausiai 87 ukrainiečių kariai žuvo per mūšį IlovaiskeMažiausiai 87 Ukrainos vyriausybės pajėgų kariai žuvo, juos apsupus prorusiškiems sukilėliams rytiniame Ilovaisko mieste, trečiadienį pranešė aukšto rango vietos pareigūnas.Pasak kariuomenės pareigūno Ukrainos pietrytiniame gana ramiame Zaporižės rajone, į vietos morgą pastarąsias dvi dienas vežami karių kūnai.
ET: nepriimtina, kad žurnalistai tampa Ukrainos konflikto aukomisEuropos Tarybos (ET) generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas sakė, jog faktas, kad žurnalistai Ukrainos konflikte tampa aukomis, yra visiškai nepriimtinas, skelbia "RIA Novosti"."Visiškai nepriimtina, kad žurnalistai tampa konflikto aukomis", - sakė T. Jaglandas, komentuodamas pranešimus apie Rusijos fotokorespondento Andrejaus Stenino žūtį. ET generalinis sekretorius pridūrė, kad "šis kraujo praliejimas nuėjo per toli ir privalo liautis".Numatyta, kad T. Jaglandas ketvirtadienį Maskvoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.Kiek anksčiau Rusijos žiniasklaida pranešė, kad rugpjūčio 5 dieną Rytų Ukrainoje dingęs A. Steninas žuvo prieš mėnesį užsiliepsnojus jo automobiliui greitkelyje netoli Donecko. Remiantis pranešimais, A. Steninas važiavo dar devynių pabėgėlius ir separatistus gabenančių automobilių kolonoje, judančioje Rusijos ir Ukrainos pasienio link.
V. Putinas pateikė savo planą kraujo liejimui Ukrainoje nutraukti.Daugiau – čia.
Garsūs artilerijos sviedinių sprogimai trečiadienį griaudėjo Ukrainos rytinio Donecko miesto rytiniame pakraštyje, o tas apšaudymas prasidėjo tuojau po to, kai Kijevas ir Maskva pareiškė susitarę dėl žingsnių, turinčių sustabdyti smurtą.Daugiau – čia.
Ukrainos ir Rusijos pareiškimai sukėlė sumaištį.Daugiau – čia.
Ukrainos premjeras pavadino Rusiją teroristine valstybe ir vėl paragino Kijevą siekti NATO narystės.Daugiau – čia.
Ukraina pakoregavo pranešimą apie paliaubasUkrainos prezidento administracija pakoregavo pranešimą dėl paliaubų Donbase. Ji išbraukė žodį „nuolatinės“ ir dabar kalba tik apie susitarimą dėl „paliaubų režimo“.Kad pranešimas pataisytas, prezidentūros svetainėje nepažymėta. Nepakeistas ir pareiškimo paskelbimo laikas.
Vokietija aprūpins Ukrainos armiją medicinos ir apsaugos priemonėmisVokietija pasiųs medicinos ir apsaugos priemonių Ukrainos armijai, vyriausybės atstovė pranešė trečiadienį, likus dienai iki NATO viršūnių susitikimo Velse, kur lyderiai diskutuos, kaip reaguoti į konfliktą su Rusiją rytų Ukrainoje.„Vokietijos vyriausybė sulaukė kelis prašymus eksportuoti apsauginė įrangą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Departamentai jau atliko įvertinimą – atsakymas teigiamas“, – nurodė atstovė.Pasak jos, taip pat buvo patenkintas Ukrainos prašymas atsiųsti mobiliųjų karo lauko ligoninių.Dienraštis „Nordwest Zeitung“ nurodė, kad Vokietija pasiųs Ukrainai neperšaunamų liemenių, taip pat medicinos priemonių ir mobiliųjų ligoninių.Kanclerė Angela Merkel atmetė galimybę pasiųsti Kijevui ginklų, sakydama, kad ta krizė neturi karinio sprendinio.
Rusijos prezidento Vladimiro Putino žiniasklaidos atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, kad V. Putinas ir Ukrainos prezidentas P. Porošenka nesusitarė dėl ugnies nutraukimo.Daugiau – čia.
Ukraina: V. Putinas ir P. Porošenka susitarė dėl „nuolatinių paliaubų“ Donbaso regione.Daugiau – čia.
Remiantis operatyviniais „Informacinio pasipriešinimo“ pateikiamais duomenimis, kovinių veiksmų zonoje Donbase situacija vis dar išlieka labai sudėtinga.Daugiau – čia.
Kremlius: V. Putinas ir P. Porošanka aptarė Ukrainos krizę ir rado bendrą poziciją.Daugiau – čia.
Ukrainoje dingęs rusų fotožurnalistas rastas negyvas, praneša jo agentūraRusų fotografas Andrejus Steninas, kuris buvo dingęs nuo rugpjūčio pradžios, Ukrainoje rastas negyvas, trečiadienį pranešė naujienų agentūra „RIA-Novosti“, kurioje jis dirbo.„Mūsų kolega, fotografas Andrejus Steninas, mirė. Pasirodo, kad jis buvo ne belaisvis, o mėnuo kaip miręs“, – sakė agentūros vadovas Dmitrijus Kiseliovas.„Į jo automobilį pataikė šūviai, jis sudegė kelyje netoli Donecko“, – sakė D.Kiseliovas, paminėdamas Rytų Ukrainos separatistų bastioną.Rusija rugpjūčio viduryje pradėjo tyrimą dėl A.Stenino dingimo ir manė, kad jį laiko Ukrainos valdžia.„Deja, kai mes stengėmės padaryti visa, ką galime, ir net tai, kas neįmanoma, kad jį išgelbėtume, Andrejaus jau nebebuvo gyvo“, – sakė D.Kiseliovas.33 metų A.Steninas Ukrainoje dirbo nuo gegužės 14 dienos.Birželio mėnesį Ukrainoje buvo nužudyti trys kiti rusų žurnalistai. Gegužės pabaigoje buvo nužudytas italų fotografas ir jo asistentas rusas.
Prorusiški separatistai Rytų Ukrainoje skelbia, kad Donecko oro uostas jau netrukus bus jų rankose. Daugiau – čia.
Pentagonas: prie Ukrainos sienos yra 10 tūkst. rusų kariųPlačiau...
Pranešė, kas buvo aptarta Ukrainos kontaktinės grupės susitikime MinskeMinske vykusiame rugsėjo 1 dienos paskutiniame vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės susitikime šalys apsikeitė pasiūlymais, kaip spręsti esmines problemas, susijusias su padėtimi Ukrainos rytinėje dalyje, antradienį pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.Plačiau - čia. 
JT: dėl konflikto Rytų Ukrainoje namus paliko per milijoną žmoniųDėl intensyvėjančio ginkluoto konflikto Rytų Ukrainoje savo namus paliko daugiau nei milijonas žmonių, teigė Jungtinių Tautų (JT) pareigūnas, kuriuo remiasi BBC.Vien per pastarąsias tris savaites į kitus Ukrainoje regionus pabėgusių gyventojų skaičius padvigubėjo iki mažiausiai 260 tūkst., informavo JT Pabėgėlių agentūros (UNHCR) padalinio Europoje vadovas Vincentas Cochetelis. Dar 814 tūkst. žmonių šiais metais kirto sieną į Rusiją, pridūrė V. Cochetelis.Prorusiški separatistų ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mūšiai vyksta nuo balandžio mėnesio.Nuo smurto pradžios žuvo 2 tūkst. 600 žmonių ir dar tūkstančiai buvo sužeisti. Dar rugpjūčio pradžioje UNHCR teigė, kad namų netekusių ukrainiečių yra 117 tūkst. Tačiau šis skaičius žymiai išaugo ir, tikėtina, yra dar didesnis, nes daug nuo konflikto kenčiančių žmonių yra neužsiregistravę ir glaudžiasi pas savo artimuosius ir draugus.
Kijevas į parlamento rinkimus kviečia beveik 700 ESBO stebėtojųEuropos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras (DIŽTB) planuoja siųsti į Ukrainos parlamento rinkimus beveik 700 stebėtojų: 80 – ilgesniam laikotarpiui, ir 600 – trumpesniam, pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija (URM).„Šiandien Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas išsiuntė ESBO DIŽTB direktoriui Michaeliui Georgui Linkui laišką, kuriame kviečiamas jo vadovaujamas biuras dalyvauti pirmalaikių Ukrainos parlamento rinkimų stebėjime“, – pranešė antradienį per spaudos konferenciją URM atstovas Jevhenas Perebijnysas.Pasak Ukrainos URM, ESBO DIŽTB atsiųs 680 stebėtojų; misija turėtų pradėti savo veiklą Ukrainoje rugsėjo viduryje.Manoma, kad ilgalaikės misijos nariai atvyks rugsėjo 25 dieną, o trumpalaikės – maždaug savaitę prieš rinkimus.Pirmalaikiai rinkimai į Aukščiausiąją Radą paskirti spalio 26 dieną.
Rusija ginasi: V. Putino žodžiai ištraukti iš konteksto Rusijos prezidento administracija turi Vladimiro Putino ir Jose Manuelio Barroso pokalbio įrašą ir „yra pasirengusi jį paviešinti, kad išsklaidytų visus nesusipratimus“.   Tai rašoma Rusijos atstovo Europos Sąjungoje (ES) Vladimiro Čižovo laiške Europos Komisijos pirmininkui, skelbia „Itar-Tass“.  „Pastarosiomis dienomis kai kurios žiniasklaidos priemonės, tarp jų ir Italijos laikraštis „La Repubblica“, skelbia Jūsų pokalbio telefonu su prezidentu V. Putinu, įvykusio penktadienį, rugpjūčio 29 dieną, komentarus“, - savo laiške rašė V. Čižovas.    Jis pridūrė, kad J. M. Barroso priskyrė Rusijos prezidentui žodžius, kurie buvo „akivaizdžiai išplėšti iš konteksto“.Be to, kaip rašoma laiške, Rusijos atstovas ES įsitikinęs, kad tokio lygio konfidencialių pokalbių paskelbimas peržengia visuotinai priimtos diplomatinės praktikos rėmus.„Man žinoma, kad Rusijos prezidento administracija turi tiek minimo pokalbio stenografiją, tiek garso įrašą. Kad būtų išsklaidyti nesusipratimai, ji yra pasirengusi paviešinti jo turinį, jeigu Jūs per artimiausias dvi dienas nepareikšite tam prieštaravimo“, - pareiškė diplomatas.  Unian.net primena, kad anksčiau buvo skelbiama, kad V. Putinas per pokalbį su J. M. Barroso pareiškė esąs pasirengęs „užimti Kijevą“ per dvi savaites.  
Iš Luhansko oro uosto atsitraukusios Ukrainos pajėgos susprogdino kilimo – tūpimo taką  Ukrainos pajėgos, besitraukdamos iš Luhansko oro uosto, susprogdino lėktuvų kilimo ir tūpimo taką.  Anot UNIAN korespondento, per spaudos konferenciją Kijeve tai paskelbė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos informacinio – analitinio centro vadovas Andrejus Lysenka. „Po organizuoto atsitraukimo iš Luhansko oro uosto mūsų karinės inžinerijos kariai susprogdino kilimo ir tūpimo taką, padarydami taip, kad juo naudotis būtų neįmanoma“, - sakė A. Lysenka.   Kaip skelbė UNIAN, vakar antiteroristinės operacijos pajėgos pagal gautą nurodymą paliko Luhansko oro uostą.
Separatistai Luhansko srityje iš sunkiosios technikos apšaudė gyvenamąjį prospektąLuhansko srities Alčevsko mieste separatistų kovotojai iš sunkiosios artilerijos apšaudė Lenino prospektą. Pranešama, kad yra aukų.  Anot UNIAN korespondento, per spaudos konferenciją Kijeve tai paskelbė Ukrainos Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos informacinio – analitinio centro vadovas Andrejus Lysenka.  „Luhansko srities Alčevsko mieste kovotojai iš sunkiosios technikos apšaudė Lenino prospektą. Informacija apie nukentėjusius žmones tikslinama“, - pranešė jis.  
Kijevas pareiškė protestą Maskvai dėl atvejų, kai iš Rusijos pusės buvo apšaudyti Ukrainos kariniai postai, sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas Jevhenas Perebijnysas.Daugiau – čia.
Rusijos kariai tvirtina savo pozicijas rytinėje Ukrainoje ir prisidengdami pagalbos siuntomis įveža ginklų ir kitokių išteklių separatistų pajėgomis, antradienį pranešė Kijevo kariuomenė.Daugiau – čia.
Namus turėjo palikti mažiausiai pusė milijono žmoniųKovos Ukrainoje daugiau kaip pusę milijono žmonių privertė palikti savo namus, antradienį paskelbė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR).Mažiausiai 260 tūkst. tokių žmonių yra pačioje Ukrainoje, sakė UNHCR atstovas, kuris pridūrė, kad Maskva pranešė apie dar 260 tūkst. žmonių, ieškojusių prieglobsčio Rusijoje.
Ukrainoje per parą kautynėse žuvo 15 kariųUkrainos kariuomenė antradienį paskelbė netekusi 15 karių per pastarąją parą šalies rytuose vykusias kautynes su prorusiškais sukilėliais, kurie, kaip teigia Kijevas, gauna pagalbą iš Rusijos, siunčiančios jiems ginklų ir karių.Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sakė, jog per įvairius susirėmimus dar 49 kariai ir nereguliariųjų pajėgų kovotojai buvo sužeisti.Jis nepranešė apie sukilėlių nuostolius per šią kampaniją, nusinešusią jau per 2 600 žmonių gyvybių.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, jog Ukrainos žingsniai siekiant narystės NATO griauna pastangas užbaigti karą šalies rytiniame regione.Daugiau – čia.
Užimtoje teritorijoje Rusijos kariai statosi postus ir stiprina pozicijas. Skelbiama, kad situacija zonoje, kur vykdomi kariniai veiksmai, išlieka sudėtinga. Daugiau – čia.
Naktį iš rugsėjo 1 d. į rugsėjo 2 d. iš Ukrainos buvo išvežta iki 1 tūkst. Rusijos karių lavonų.Daugiau – čia.
Ukrainos prorusiški separatistai sušvelnino reikalavimus suteikti jų regionui visišką nepriklausomybę, sakydami, kad gerbtų Ukrainos suverenumą mainais į autonomiją, o šis posūkis galbūt atspindi Maskvos pageidavimą pasiekti susitarimą per naują taikos derybų etapą.Daugiau – čia.
Ties Ilovaisku žuvo iki šimto Ukrainos karių Žinią, kad ties Ilovaisku žuvo iki šimto Ukrainos karių, savo „Facebook“ puslapyje pranešė Dnepropetrovsko srities valstybinės administracijos pirmininko pavaduotojas Borisas Filatovas, skelbia unian.net.B. Filatovas socialiniame tinkle parašė, kad „Ilovaisko katile“ žuvo iki šimto Ukrainos karių. Jis bendravo su iš apsupties ties Ilovaisku išėjusių batalionų vadais. „Šimtų aukų nėra. Iki šimto. Tačiau širdis plyšta į gabalus“, – sakė B. Filatovas. Apibūdindamas rusų karius B. Filatovas pažymėjo, kad jie bijo įsitraukti į tiesioginę kovą. Jis pasakoja, kad karas Donbase – artilerijos karas: „šaudo gerai, protingai, naudodami bepiločius“.„Dauguma rusų (ypač artileristai) mano, kad jie yra poligone Rostove. Visiškai rimtai“, – rašė B. Filatovas.„Ne visi rusai – padugnės. Buvo situacija, kai rusai išgelbėjo 25 mūsų sužeistuosius. Suteikė pagalbą ir nuvežė į ligoninę“, – pažymėjo B. Filatovas. Jis taip pat pridūrė, kad rusų kariams patekus į nelaisvę arba užėmus antiteroristinės operacijos karius, „abi pusės mato vieni kituose fašistus, tačiau jų neranda“.
JT vadovas: Ukrainos krizė neturi karinio sprendinio Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) antradienį perspėjo galingąsias Vakarų šalis, kad Ukrainos krizė „neturi karinio sprendinio“.NATO ruošiantis padidinti savo kovinę parengtį Rytų Europoje, Ban Ki-moonas sakė esantis smarkiai susirūpinęs dėl įvykių Ukrainoje ir norintis išvengti tolesnio pablogėjimo krizėje, „kuri išsivystė į labai chaotišką ir pavojingą padėtį.“„Tai sukels regioninių ir netgi pasaulinių padarinių, – JT vadovas sakė žurnalistams per vizitą Naujojoje Zelandijoje. – Būtent dėl to raginau Ukrainos ir Rusijos valdžią – aukščiausias valdžios institucijas – imti šio klausimo, susėsti karti ir taikiai jį išspręsti dialogu.“Ban Ki-moonas sakė suprantantis Vakarų šalių susirūpinimą dėl prorusiškų sukilėlių laimėjimus rytų Ukrainoje. Kijevas sako, kad separatistai yra remiami Rusijos pajėgų, bet Maskva tvirtina, kad ten kaunasi tik sukilėliai.„Žinau, kad Europos Sąjunga, amerikiečiai ir dauguma Vakarų šalių labai rimtai tarpusavyje diskutuoja, kaip spręsti šią problemą, – pažymėjo jis. – Šiuo metu labai svarbu, kad jie žinotų, jog karinio sprendinio nėra. Turėtų vykti politinis dialogas – toks būdas tvaresnis.“NATO ruošiasi savo viršinių susitikimui, kuris vyks šią savaitę Velse. Tikimasi, kad Aljansas nuspręs sustiprinti savo pajėgas rytų Europos šalyse, įbaugintose Rusijos veiksmų Ukrainoje.
Ties Slovjansku apšaudyti Ukrainos kariaiRugsėjo 1 dieną 18 val. 35 min. kelyje iš Artiomovsko į Slovjanską buvo apšaudyta Ukrainos pajėgų vilkstinė, praneša unian.net. Vilkstinėje su desantininkų vėliava buvo penki sunkvežimiai ir šarvuočiai, taip pat automobilis su užrašu „Aidar“, pranešė „Radio Svoboda“. Reaguodami į apšaudymą, Ukrainos kariai taip pat paleido ugnį į artimiausios miško juostos pusę.Desantininkai taip pat paleido įspėjamuosius šūvius į orą ir neleido automobiliams aplenkti vilkstinės.
Antrojo pasaulinio karo pradžia prieš 75 metus rodo, kad Europa turi nutraukti karą Ukrainoje dabar, pareiškė pirmadienį Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas.Plačiau skaitykite čia. Donaldas Tuskas, AP/Scanpix nuotr.
Kitas Ukrainos kontaktinės grupės susitikimas įvyks rugsėjo 5 d.Kitas vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės konsultacijų etapas numatytas rugsėjo 5 dieną, teigė pirmadienį Minske pokalbiuose dalyvavęs nepriklausomybę pasiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ vicepremjeras Andrejus Purginas.Pirmadienį beveik keturias valandas trukusio susitikimo detalės neskelbiamos.Plačiau skaitykite čia. 
Į nelaisvę pateko apie 700 ukrainiečių kariųDonecko srityje po paskutinių kovų į nelaisvę paimta 680 ukrainiečių karių, iš jų 80 proc. – prie Ilovaisko.Apie tai spaudos konferencijoje pranešė atsargos generolas pulkininkas, įmonės „Karininkų korpusas“, Apsikeitimo belaisviais centro vadovas Vladimiras Rubanas, informuoja „Unian“.Jis pabrėžė, kad informacija apie ukrainiečius, paimtus į nelaisvę prie Ilovaisko, neviešinama. „Todėl negaliu jos aptarinėti. Kol nebaigta operacija, kol neatsiimti belaisviai“, – sakė jis.„Tai katastrofa. Sprendžiant iš to, kaip vyksta kovos veiksmai, susidaro įspūdis, kad kariuomenę ruošia atiduoti į nelaisvę“, – sakė V. Rubanas. Jis pabrėžė, kad jau kyla sunkumų maitinti belaisvius. Jo teigimu, Dnepropetrovsko sritis ruošia humanitarinį traukinį su produktais, kad pamaitintų ukrainiečių belaisvius Donecke. Jis pridūrė, kad panaši situacija Luhanske. Be to, V. Rubanas pareiškė, kad Ukrainos Rytuose „nėra normalaus produkcijos tiekimo, neparuošta infrastruktūra žiemai“.„Apverktina situacija Luhanske“, – sakė jis. Jo teigimu, „artinasi didelė humanitarinė katastrofa“ taikiems piliečiams, kurie gyvena Donecko ir Luhansko srityse.
Ukrainos pasieniečių kateriai prie Mariupolio buvo apšaudyti valdomosiomis raketomisUkrainos pasieniečių kateriai prie Mariupolio buvo apšaudyti valdomosiomis raketomis. Tokią informaciją per spaudos konferenciją Kijeve suteikė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos Informacinio centro atstovas Andrejus Lysenka, skelbia UNIAN.„Vakar 15.10 val. iš raketų sistemų, esančių Bezymiankos gyvenvietėje, buvo apšaudyti Ukrainos pasienio apsaugos kateriai „Grif“ ir „Kalkan“. Skelbiama, kad kateriai patruliavo maždaug 3 mylių atstumu nuo kranto. Kateryje „Grif“ kilo gaisras, jis nuskendo. Gelbėti katerio ekipažo atvyko kiti Ukrainos jūrinės sienos apsaugos kateriai. Pavyko išgelbėti 8 žmonės, iš kurių 7 patyrė sužalojimų ir nudegimų. Vis dar ieškoma dviejų pasieniečių“, - pareiškė A. Lysenka.A.Lysenkos teigimu, vakar 12.40 ir 13.10 valandą pasieniečiai užfiksavo, kad Luhansko srities Krasna Talivka rajone buvo paleistos keturios raketos. Apšaudymas vyko ir iš Rusijos Rostovo srities.
 Rusija per pastaruosius du mėnesius pasiuntė į Ukrainą iki 15 tūkst. savo karių, o bent keli šimtai jų veikiausiai žuvo per ten vykstančius karo veiksmus, pirmadienį pranešė viena žmogaus teisių organizacija, viešinanti ginkluotųjų pajėgų vykdomus nusikaltimus.Daugiau – čia.
Ukrainos pajėgos atsitraukė iš Luhansko oro uostoUkrainos pajėgos atsitraukė iš pagrindinio oro uosto prie rytinio Luhansko miesto, kai gavo įsakymą tai padaryti, pirmadienį pranešė Ukrainos kariuomenės atstovas.Ankstesniame kariškių pranešime buvo sakoma, kad Ukrainos oro desantininkai kaunasi su Rusijos tankų batalionu, mėgindami išlaikyti oro uostą, esantį prie Luhansko – prorusiškų separatistų tvirtovės netoli Rusijos sienos.„Ukrainos kariai gavo įsakymą ir organizuotai atsitraukė iš Luhansko oro uosto bei Heorhijivkos kaimo, – žurnalistams sakė atstovas Andrijus Lysenka. – Sprendžiant iš smūgių tikslumo, (į juos) šaudo profesionalūs Rusijos ginkluotųjų pajėgų artileristai.“A.Lysenka pridūrė, kad pastarąją parą žuvo septyni Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai.Luhansko oro uostas ir Heorhijivka yra už kelių kilometrų į pietus nuo Luhansko.
DLR ir LLR separatistai vėl susijungėAntiteroristinės operacijos (ATO) zonoje prorusiški separatistai susigrąžino prarastas pozicijas, faktiškai sujungdami „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) ir „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) grupuočių kontroliuojamas teritorijas, kurias anksčiau skyrė Ukrainos pajėgos. Plačiau...
Du Ukrainos jūrininkai dingo sekmadienį po to, kai separatistų artilerija paskandino vieną pasienio sargybos katerį Azovo jūroje, o dar aštuoni jo įgulos nariai buvo išgelbėti, pirmadienį pranešė vienas sienos apsaugos tarnybos pareigūnas.
Ukrainos prezidentas P. Porošenka kaltina Rusiją pradėjus „tiesioginę ir atvirą agresiją“.Daugiau – čia.
Ukrainos kontaktinės grupės susitikime, kuris vyks pirmadienį Minske, turėtų būti tariamasi dėl nedelsiamo ir besąlygiško ugnies nutraukimo, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.Daugiau – čia.
Nesiliaujant mūšiams Rytų Ukrainoje, pirmadienį Baltarusijos sostinėje Minske vėl renkasi Ukrainos kontaktinės grupės nariai.Daugiau – čia.
Ukrainos pasienio sargybos kateriai atakuoti netoli Mariupolio.Daugiau – čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.