aA
Homoseksualų teisių aktyvistai išreiškė savo susirūpinimą po to, kai Krymo vyriausybės atstovas antradienį pareiškė, jog „mums tokių žmonių Kryme nereikia“, praneša portalas rferl.org.
Sergejus Aksionovas
Sergejus Aksionovas
© Reuters/Scanpix

Sergejus Aksionovas, Krymo ministras pirmininkas de facto, taip pat pridūrė, kad jei aktyvistai bandys rengti demonstracijas, „mūsų policija ir saugumo tarnybos reaguos iš karto ir per tris minutes pademonstruos, kokios seksualinės orientacijos jie turėtų būti“.

„Toks regiono lyderio komentaras liūdina. S. Aksionovas negali nuspręsti, kokie žmonės gali ir kokie negali gyventi šiame regione, – teigia Rusijos LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) tinklo direktorius Sankt Peterburge Igoris Kochetkovas. – Nepaisant seksualinės orientacijos, niekas neturėtų klausti pono Aksionovo ar jo pavaldinių, kur žmonės gali gyventi. Tas pasisakymas yra pasibaisėtinas.“

Homoseksualų teisių aktyvistas ir teisininkas Nikolajus Aleksejevas antradienį pareiškė, kad „Aksionovo žodžiai prieštarauja įstatymui ir Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams (dėl viešų demonstracijų)“.

„Jeigu Krymas tapo Rusijos dalimi, savaime suprantama, kad ji turi paklusti Rusijos įstatymams, kurie nesuteikia tokios teisės federacijos valdiniams“, – trečiadienį teigė N. Aleksejevas.

Grubūs S. Aksionovo pasisakymai atspindi augantį rusų valdininkų konservatizmą, kuris geriausiai buvo apibūdintas ankstesnių metų vasarą išleidus įstatymą, draudžiantį „seksualinių mažumų propagandą“ tarp nepilnamečių.

Balandį N. Aleksejevo prašymas surengti gėjų eitynes Sevastopolyje ir Simferopolyje valdžios buvo atmestas, šiai cituojant naująjį propagandos įstatymą.

N. Aleksejevas teigė, jog šis atmetimas bus svarstomas Krymo ir Maskvos teismuose ir vylėsi, kad eitynės vis dėlto įvyks.

N. Aleksejevo internetinio puslapio duomenimis, iki šiol buvo atmesti 164 prašymai surengti homoseksualų eitynes įvairiuose Rusijos miestuose.

Europos Žmogaus Teisių Teismas teigia, kad Maskvos draudimas surengti homoseksualų eitynes 2006, 2007 ir 2008 metais pažeidė Europos Žmogaus Teisių Konvenciją.

Ukrainiečių homoseksualų teisių aktyvistų organizacija „Gay Forum Ukraine“ skaičiuoja, kad Kryme gyvena maždaug 10 tūkst. gėjų ir kitų seksualinių mažumų.

Rusų aktyvistas I. Kochetkovas teigia, kad jų teisės tapo daug dažniau pažeidinėjamos „Krymui tapus Rusijos dalimi“. (DELFI primena, kad Vakarų šalių lyderiai nepripažįsta kovo 21 dieną įvykdytos Krymo aneksijos.)

LGBT aktyvistai Rusijoje skundžiasi padidėjusiu žmogaus teisių pažeidimu po to, kai Rusija išleido naująjį įstatymą.

N. Aleksejevas ir kitas LGBT aktyvistas Kirilas Nepomješčius buvo užpulti dviejų nežinomų užpuolikų Kostromos mieste pirmadienį, po to kai bandė sudalyvauti teismo nutarime dėl draudimo mieste rengti homoseksualų eitynes.

N. Aleksejevas taip pat buvo užpuldinėjamas ir kitų savo kelionių metu.

I. Kochetkovas teigia, jog konservatorių ir nacionalistų grupės pastaruoju metu „sutelkia dėmesį į kitus objektus“, tačiau seksualinių mažumų situacija ir toliau išlieka skaudi. Juo labiau, kad rusų institucijos užsiima „antipropagandos įstatymo vykdymu“.

„Mes susiduriame su naujais išbandymais, šiuo metu gausybė mokytojų ir universiteto dėstytojų yra atleidžiama dėl savo netradicinės seksualinės orientacijos arba dėl homoseksualų palaikymo ir lygių teisių propagavimo“, – teigia I. Kochetkovas.

Khabarovsko mieste Tolimuosiuose Rytuose LGBT aktyvistai vietinių saugumo pajėgų buvo apkaltinti „homoseksualų teroristų“ grupuotės formavimu, kuri esą siekia surengti „Oranžinę revoliuciją“ Rusijoje.

Keletas aktyvistų, kurių dauguma viešai kalbėjo prieš Vladimiro Putino ir Rusijos politiką Ukrainoje, buvo apklausti ir apieškoti teisėsaugos.

Aktyvistas ir tinklaraštininkas Andrėjus Marchenko portalui rferl.org teigė, kad tyrėjai, kurie apieškojo jo namus Khabarskove, buvo „labai nemalonūs ir grasino, kad keturis metus praleisiu kalėjime.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.