aA
Vos už 250 km nuo Donecko esantis daugiausia rusiškai kalbantis Ukrainos pramonės centras Dnepropetrovskas atėmė iš prorusiškumu garsėjančios buvusios sovietinės estrados legendos, Josifo Kobzono, miesto garbės piliečio vardą. Šį atlikėją persona non grata yra paskelbusi ir Latvija.
Josifas Kobzonas
Josifas Kobzonas
© RIA/Scanpix

Apie Dnepropetrovsko miesto tarybos deputatų rugsėjo 3 dieną priimtą sprendimą praneša „Interfax“. Už tai, kad būtų atšauktas 1995 metų balandžio 19 dieną priimtas pirmtakų sprendimas skirti artistui garbingą vardą, balsavo 65 iš 78 posėdyje užsiregistravusių deputatų.

Miesto taryba taip pat nusprendė, kad J. Kobzonas daugiau nebeatliks oficialaus miesto himno – dainos „Dneproperovsk – moj dom rodnoj“. Deputatai nusprendė, kad nuo šiol skambės pavyzdinio vaikų muzikinio teatro „Stebuklingas tiltas“ atliekamas miesto himnas.

Duodamas interviu ITAR-TASS J. Kobzonas pareiškė, kad džiaugiasi tokiu sprendimu, nes jam buvo gėda vadintis Ihorio Kolomoiskio vadovaujamo miesto garbės piliečiu. „Labai myliu savo miestą, bet nekenčiu šiandieninio Dnepropetrovsko, kuriam vadovauja Kolomoiskis“, – pažymėjo J. Kobzonas.

Dar šių metų kovo mėnesį Ukrainos ir SSSR liaudies artistas, Rusijos Valstybės Dūmos deputatas J. Kobzonas pareiškė, kad nenorėtų vadintis Dnepropetrovsko garbės piliečiu, jeigu „į miesto valdžią ateis nacionalistai“.

„Mane tai liūdina, bet ne tragiškai. Beje, aš esu ne vien Dnepropetrovsko garbės pilietis, o aštuoniolikos Ukrainos miestų, ir nenorėčiau būti miesto garbės piliečiu, jeigu jame į valdžią ateis nacionalistai ir radikalai. Esu patenkintas tuo, kad Ukraina išgirs ir sužinos mano poziciją dėl to, kas vyksta“, – tada sakė J. Kobzonas.

„Yra himnas apie šį miestą, kurį sukūrė Movsesianas, Roždestvenskis ir Kobzonas. Mes kategoriškai prieštaraujame, kad jis skambėtų kitų atliekamas. Tegul sugalvoja naują nacistinį himną. „Vis dar gyva, Ukraina!“ ar kokį kitą“, – pridūrė dainininkas.

Jis įsitikinęs, kad menininkai turi išsakyti savo poziciją visuomeniniais ir politiniai klausimais. Jis tikina esąs pasirengęs atvykti koncertuoti į Ukrainą, nors „dabar mūsų kultūrinius kontaktus nutraukė pastarieji įvykiai“.

„Kai tik viskas nurims, esu pasirengęs atvažiuoti, kai pakvies. Ukraina – mano gimtinė, aš ten gimiau, ukrainiečių yra mano gimtoji kalba. Nepabijosiu atvažiuoti į bet kurį Ukrainos miestą“, – tikino J. Kobzonas.

J. Kobzonas gimė Časiv Jare Donecko srityje. Atlikėjas taip pat yra Poltavos ir Slovjansko garbės pilietis, o Donecke jam pastatytas paminklas.

Už ką iš J. Kobzono atimtas garbės vardas

Primenama, kad SSSR ir Rusijos liaudies artistas, Valstybės Dūmos deputatas nuo Užbaikalės krašto J. Kobzonas 2014 metų vasario pabaigoje davė interviu leidiniui „Komsomolskaja pravda“, kuriame pareiškė, kad Ukrainoje kartojasi Maskvoje 1991 metų rugpjūtį ir 1993 metų spalį vykę įvykiai.

„Kodėl ilgą laiką, kai prasidėjo spalio mėnesį Maidane tų palapinių miestelių statyba ir protų sujudimas, kodėl neužkirto tam kelio? Jūs pažiūrėkite, ukrainiečiai kartoja mūsų klaidas, – tada sakė J. Kobzonas. - Jokio kompromiso būti negali. Yra Konstitucija ir yra valstybinė valdžia. Ir jis (prezidentas) kaip Konstitucijos garantas turi užtikrinti jos vykdymą. Štai čia, žinoma, buvo pati didžiausia Janukovyčiaus bėda“.

J. Kobzonas pareiškė, kad tai, kas vyko Maidane, yra nacionalinis šovinizmas. „Yra nacionalinis patriotiškumas, kai didžiuojuosi tuo, kad aš – ukrainietis. Ir yra nacionalinis šovinizmas – tai, ką fašistas Adolfas Hitleris siūlė, kad nėra jokios kitos nacijos, be Vokietijos, be vokiečių“, – aiškino artistas.

Jis kreipėsi į savo žemiečius su prašymu neleisti įsigalėti antidemokratijai ir prasidėti karui su Rusija.
Vėliau J. Kobzonas pasmerkė ukrainiečių grupę „Okean Elzy“ už pasirodymą Maidane. Jis sulaukė iš muzikantų laiško, kuriame jie skundėsi, kad grupei neleidžiama koncertuoti Rusijoje. Tačiau J. Kobzonas atsakė, kad tokį požiūrį muzikantai užsitarnavo.

„Juk reikia orientuotis. Vaikinai, tai ne juokai! Vaikinai, o kodėl jūs pasirodėte Maidane?Kodėl jūs vyriškai nepasakėte, kad negalite dalyvauti banditų akcijose? – teiravosi J. Kobzonas. – Beje, mane taip pat kvietė pasirodyti Maidane. Bet aš pasakiau, kad neketinu dainuoti prieš banditus“.

Tapkite DELFI draugais „Facebook“ ir pirmieji sužinokite svarbiausius Lietuvos ir pasaulio įvykius!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.