aA
Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pripažįsta Lietuvos įsipareigojimą NATO skirti 2 proc. BVP ir teigia, kad šio tikslo link bus nuosekliai artėjama, jei tik tam nesutrukdys ekonominės aplinkybės.
Premjeras žada didinti gynybos finansavimą, nors tam jau iškilo kliūčių
© Organizatorių archyvas

Trečiadienį Taline lankydamasis JAV prezidentas Barackas Obama kalbėjo apie gynybos finansavimo svarbą, primena ELTA.

„Europoje valstybės turi daryti visa, ką tik reikia, kad mūsų Aljansas stiprėtų ir augtų. Estija išsiskiria kaip ta valstybė, kuri pilnai 2 proc. nuo BVP prisideda prie NATO gynybos. Lietuva ir Latvija žadėjo padaryti tą patį“, - pastebėjo B. Obama.

Reaguodamas į JAV prezidento raginimus, Premjeras teigė, kad į juos bus neabejotinai atsižvelgta.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

„Mes esame numatę ateinančiais metais ir toliau didinti krašto apsaugos biudžetą. Šiais metais jau perkame karinę techniką iš Lenkijos, yra sudarytas ilgalaikis planas, ką įsigysime kitais metais. Į tuos pageidavimus mes tikrai atsižvelgsime ir juos palaipsniui įgyvendinsime“, - interviu „Žinių radijui“ sakė Vyriausybės vadovas.

Nors 2015-iesiems yra numatytas 400 mln. litų didesnis gynybos finansavimas, A. Butkevičius kol kas tvirtai nesako, kad į krašto apsaugai skirtą biudžeto eilutę bus įrašyta būtent tokia suma. Nerimą Vyriausybei kelia smuktelėję Lietuvos makroekonominiai rodikliai.

„Toks planas yra numatytas kitiems metams, tikrai stengsimės, kad jis būtų įgyvendintas. Bet turiu pasakyti, kad mes labai atidžiai stebime geopolitinę situaciją. Kitą savaitę Finansų ministerija pateiks patikslintą makroekonominių rodiklių prognozę - ji, reikia pasakyti, mažėjanti. Dėl Rusijos sankcijų didžiausią įtaka ekonominiu požiūriu yra Lietuvai, mes turime viską vertinti realiai“, - sakė A. Butkevičius.

Premjeras tiksliai neįvardijo, kiek galėtų mažėti ankstesnės prognozės, tai, pasak jo, turėtų paaiškėti rugsėjo 8 dieną.

„Negaliu dar įvardyti skaičių, nes finansų ministras mane vakar (trečiadienį. - ELTA) informavo, kad yra į mažėjančią pusę, bet kiek, šiandien negalėčiau pasakyti“, - sakė A. Butkevičius.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.