aA
Rusijos gynybos ministerijos generalinių inspektorių valdybos koordinatorius Jurijus Jakubovas mano, kad būtina papildyti šalies karinę doktriną, skelbia „Interfax“.
Rusijos gynybos ministerija užsimena apie branduolinius smūgius
© Reuters/Scanpix

J. Jakubovo manymu, dokumente būtina patikslinti pagrindines Rusijos priešininkes, taip pat nustatyti sąlygas prevenciniam smūgiui „branduolinio sulaikymo jėgomis".

„Šiame šaliai strategiškame dokumente pirmiausia turi būti tiksliai nurodyta tikėtina Rusijos priešininkė, kurios nėra 2010 metų karinėje doktrinoje. Mano nuomone, pagrindinė mūsų priešininkė – tai Jungtinės Valstijos ir Šiaurės Atlanto blokas...

Svarbiausia, kad prie mūsų sienų artėja JAV ir NATO bazės. Šie pasauliniai pokyčiai ir iššūkiai, mano manymu, turi aiškiai atsispindėti patikslintoje Karinėje doktrinoje“, - naujienų agentūrai pareiškė J. Jakubovas.

Kiek anksčiau paaiškėjo, kad iki metų pabaigos Rusija ketina patikslinti karinę doktriną. Tai padaryti ją paskatino NATO plėtros planai į rytus ir galimas priešraketinės gynybos sistemos elementų įkurdinimas Europoje. Be to, įtakos tokiam sprendimui turėjo ir įvykiai Ukrainoje.

Šiuo metu galiojanti Rusijos karinė doktrina buvo patvirtinta 2010 metais.

Joje numatyta teisė Rusijai panaudoti branduolinį ginklą, jeigu prieš ją pačią ir jos sąjungininkes bus panaudotas masinio naikinimo ginklas, arba jeigu prieš ją bus surengtas plataus masto karinis puolimas, keliantis grėsmę Rusijos valstybės egzistavimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.