aA
Atrodo, kad Vladimiras Putinas visą laiką turi aiškų veiklos planą. Ir kodėl gi ne? Jis gudrus ir suktas. Nuožmus ir negailestingas. Šaltas ir apskaičiuojantis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Jo politinis gyvenimas buvo toks užburiantis, kad dauguma rusų, taip pat ir Kremliaus stebėtojų mano, kad jis beveik antgamtiškas ar bent jau neįprastas, kad pasiekė tiek daug.

Taip pat niekam ne paslaptis, kad svarbūs sprendimai Rusijoje yra daromi taip vadinamo „kolektyvinio Putino“ – grupelės oligarchų ir saugumo veteranų, ištikimų Kremliaus lyderiui, kurie sudaro vidinę Rusijos šventovę.
Kartu jie susitaria dėl įvairių sprendimų, visuomenei manant, kad V. Putinas viską nusprendė vienas.

Tačiau pastaruoju metu Kremliaus politika atrodo nepastovi, nenuosekli ir kartais visiškai pakrikusi, svetainėje rferl.org žurnalistas Brianas Whitmore'as.

Kelias pastarąsias savaites atrodė, kad V. Putinas ieško kailį gelbstinčios išeities neramumams rytų Ukrainoje nuraminti.

Tačiau netgi Kremliaus lyderiui rugpjūčio 26 d. susitikus su Ukrainos prezidentu Petro Prošenka jis ir toliau gilino konfliktą siųsdamas Rusijos kariuomenę.

Ar tai tik dalis plano? Ar V. Putinas pats tampa nepastovus? Ir ar „kolektyvinis Putinas“ praranda savo įtaką?

Būta aiškių ženklų, kad tai ir yra tikroji priežastis. Maskvoje buvo šnabždamasi, kad V. Putinas vis labiau tampa atskirtas ir izoliuotas. Jis vis rečiau pasirodo televizijos laidose, o kai pasirodo, kalbos, kad kažkas negerai, tik dar labiau sustiprėja, teigia B. Whitmore'as.

Pavyzdžiui, didžioji V. Putino kalba tautai, kuri turėjo įvykti rugpjūčio 7 dieną, buvo suplanuota tik tam, kad būtų atšaukta.

Tada, rugpjūčio 14 d., Rusijos prezidentas kreipėsi į grupelę valdininkų ir įstatymų leidėjų Jaltoje, renginyje, dėl kurio svarbos Kremlius nerimavo savaites.

Rusijos naujienų agentūra „Itar-Tass“ pranešė, kad kalba bus ypač svarbi, o susitikime su įstatymų leidėjais viskas bus apsvarstoma ypač „nuodugniai ir išsamiai“.

Televizijos kanalas „Rossija – 1“ skelbė, kad tai bus didžiausias savaitės politinis įvykis.

Tačiau paskutinę minutę Kremlius atšaukė įvykį, kuris turėjo būti transliuojamas gyvai.

Opozicijos žurnalistas Sergėjus Parkomenko socialiniame tinkle „Facebook“ tai pavadino „antruoju klaidingu V. Putino startu“ pridėdamas „Ko jis niekaip negali prisiversti padaryti?“

Žurnalistė ir politikos ekspertė Jevgenija Albats leidinyje „Echo Moskvy“ rašė, kad tokie nesusipratimai iliustruoja gilų skilimą vidiniame V. Putino rate.

„Susidaro įspūdis, kad vyksta kova tarp „labai tamsių pajėgų“, kurios siekia išgąsdinti Vakarų valstybes, ir „labiau pragmatiškų žmonių, kurie supranta, kad visi jų pinigai yra ten“, – rugpjūčio 18 d. rašė žurnalistė.

Jeigu tokia kova iš tikrųjų vyko – kaip tikriausiai ir yra – „tamsiosios jėgos“ atrodo laimėjusios mūšį – santykiai paaštrėjo Donbaso regione pastarąją savaitę.

Tačiau V. Putinui pasirodžius „gyvai“ televizijos laidoje ankstų rugpjūčio 27-osios rytą ir santykiams toliau aštrėjant, kažkas aiškiai buvo negerai.

Per savo niekuo neišsiskiriantį pasisakymą Minske iškart po dviejų valandų susitikimo su P. Prošenka V. Putinas lingavo ir keistai gestikuliavo, o jo veide nebuvo jokios išraiškos. Tai buvo toks V. Putinas, kokio išvysti niekas nesitikėjo.

„Jam kažkas negerai. Jis trūkčioja ir jo veido grimasos yra labai keistos, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Rusijos RFE/RL žurnalistė Jelena Rykovtseva. – Gal todėl jie ir nenorėjo jo parodyti Krymui.“

Naujausieji V. Putino pasisakymai konflikto tema rugpjūčio 29 dieną, kuriame jis gyrė prorusiškus separatistus už „Kijevo karinės operacijos sutrukdymą“ nebuvo transliuojami televizijos.

Vietoj to jie buvo publikuoti Kremliaus internetiniame puslapyje ankstų rytą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.