aA
Liberalcentristų siūlymas savivaldybių tarybų rinkimus kiekvieną kartą rengti tuo pačiu metu ir taip užkirsti kelią bandymams manipuliuoti rinkimų data Seime sulaukė pasipriešinimo.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Teisininkams išreiškus abejonių, esą Liberalų ir centro frakcijos narių Eligijaus Masiulio bei Violetos Boreikienės siūloma Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisa gali prieštarauti Konstitucijai, ketvirtadienį Seimas net nesvarstė jų parengto projekto.

Be to, parlamentarai nusprendė grąžinti liberalcentristams tobulinti Vietos savivaldos įstatymo pataisos projektą, pagal kurį pirmąjį naujai išrinktos savivaldybės tarybos posėdį šaukia apygardos rinkimų komisijos pirmininkas ne vėliau kaip per dvi savaites po rinkimų rezultatų paskelbimo. Jei posėdis nesušaukiamas per nustatytą laiką, naujai išrinktos tarybos nariai renkasi patys kitą dieną pasibaigus šiam terminui.

E. Masiulis ir V. Boreikienė savivaldybių tarybų rinkimus siūlė rengti jų narių įgaliojimų pabaigos metais kovo mėnesio pirmą sekmadienį.

Pagal dabartinę Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo redakciją šie rinkimai rengiami ne anksčiau kaip prieš 4 mėnesius ir ne vėliau kaip prieš mėnesį iki tarybų narių įgaliojimų pabaigos. Rinkimus paskelbia ir konkrečią jų datą nustato Seimas.

Seimo kanceliarijos Teisės departamento teisininkai išreiškė abejonių dėl šio siūlymo. Jų teigimu, pagal Konstituciją savivaldybių tarybų rinkimus skiria Seimas. Vadinasi, Seimas turi iš anksto priimti sprendimą, jame nustatyti konkrečią balsavimo dieną ir šį sprendimą oficialiai paskelbti "Valstybės žiniose". Parlamentas savo paties priimtu įstatymu esą negali atleisti savęs nuo jam Konstitucijoje nustatytos pareigos vykdymo arba jos vykdymą perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai.

"Manome, kad projekto siūlymas išbraukti nuostatą dėl Seimo pareigos paskelbti savivaldybių tarybų rinkimus ir jos vykdymo terminų neatitinka Konstitucijos", - teigiama teisininkų išvadoje.

Todėl Seimas nusprendė kreiptis į Teisės ir teisėtvarkos komitetą, kad šis įvertintų liberalcentristų siūlomą pataisą.

Kaip Seimo tribūnoje pažymėjo V. Boreikienė, rinkimų datos nustatymo reglamentavimas ne tik užkirs kelią manipuliacijoms, bet ir panaikins nekokybiško valdymo nepagrįstai ilgu "tarpuvaldžio" laikotarpiu galimybę. Toks tarpuvaldis susidaro, kai rinkimai įvyksta iki savivaldybių tarybų narių kadencijos pabaigos likus keliems mėnesiams.

Pagal dabartinę įstatymo redakciją pirmas naujai išrinktos tarybos posėdis šaukiamas ne anksčiau kaip ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinę dieną ir ne vėliau kaip praėjus 7 kalendorinėms dienoms nuo ankstesnės kadencijos tarybos įgaliojimų paskutinės dienos.

"Dabar darbas savivaldybėse būna visiškai paralyžiuotas mažiausiai pusei metų", - piktinosi liberalcentristė.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas pareiškė ketinąs pasiūlyti kitus savivaldybių tarybų rinkimus rengti 2006 metų pabaigoje, kad rinkimų kampanijos neužgožtų savivaldai nebūdingos diskusijos dėl euro įvedimo. Pagal įstatymus kiti savivaldos rinkimai turės būti surengti nuo 2006 metų gruodžio 3 dienos iki 2007 metų vasario 25 dienos. Tuo metu numatytas ir euro įvedimas - tikimasi, kad Lietuva bendrą ES valiutą galės įsivesti 2007 metų sausio 1 dieną.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.