aA
Po ilgų diskusijų Vilniaus universiteto Senatas nusprendė nuo kitų mokslo metų atsisakyti vyresnių nei 71 metų dėstytojų. Kaip teigė universiteto rektorius akademikas Benediktas Juodka, pagal Aukštojo mokslo įstatymą dėstytojais galima dirbti iki 65 metų amžiaus, tačiau iki 3 metų ir tiek pat pakartotinai pratęsti dėstytojo darbą gali universiteto rektorius. 2004 metų duomenimis, vyresnių nei 65 metų profesorių Vilniaus universitete buvo apie 17 proc.
Vilniaus universitetas, VU, studentai, jaunimas
© DELFI
Daugiausiai - 34 proc. profesorių tarp 50 ir 59 metų amžiaus žmonių, 28 proc. tarp 60 ir 65 metų, apie 19 proc. tarp 40 ir 49 metų ir tik apie 2 proc. tarp 30 ir 39 metų amžiaus dėstytojų.

Vyresnių nei 65 metų amžiaus docentų - apie 8,7 proc. Didžiausias skaičius - 38 proc. tarp 50-59 metų amžiaus Vilniaus universiteto dėstytojų. Po 20 proc. docentų yra tarp 40-49 ir 60-65 metų dėstytojų. 30-39 metų amžiaus žmonės sudaro tik apie 3,5 proc. universiteto docentų.

Šią savaitę Vilniaus universitetas paskelbė konkursą docentų, profesorių, mokslo darbuotojų vietoms užimti. B. Juodkos teigimu, kartą per penkerius metus skelbti konkursą universitetą įpareigoja įstatymai.

"Pretenduoti į dėstytojų vietas gali visi norintys", - teigė rektorius. Tačiau paklaustas, ar galima tikėtis nuo rugsėjo 1-osios tarp universiteto profesūros pamatyti daug naujų veidų, teigė, jog "gyvenimas rodo, kad absoliuti dauguma konkurso dalyvių - anksčiau užėmę Vilniaus universiteto dėstytojų pareigas".

Rektoriaus manymu, šiuo metu vyriausias visu etatu pagrindinėse pareigose dirbantis dėstytojas - profesorius Jonas Kubilius. Buvusiam universiteto rektoriui šiemet sukas 84 metai.

"Habilitacijos procedūrą paprastai įveikia ir gauna teisę užimti profesoriaus pareigas gana jauni žmonės. Tačiau kurį laiką Vyriausybė nebuvo patvirtinusi habilitacijos laipsnio suteikimo procedūros, todėl šis procesas buvo sustojęs", - jaunų dėstytojų trūkumą aiškino akademikas.

"Praėjusiais metais mūsų universitete gana sudėtingą habilitacijos procedūrą įveikė 13 jaunų docentų, kurie pretenduoja užimti profesorių pareigas", - sakė rektorius pridūręs, jog dar keturiems žmonėms habilitacijos pažymos buvo įteiktos trečiadienį.

Iš viso Vilniaus universitete yra 1595 darbuotojai ir 247 tyrėjai. Seniausiame ir didžiausiame Lietuvos universitete mokosi apie 24 tūkst. studentų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.