aA
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ragina uždrausti gauti su jų pareigomis susijusias dovanas ne tik medikams, bet ir politikams, valstybės tarnautojams bei jų giminaičiams. Tokią nuomonę tarnybinės etikos sargai pareiškė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto prašymu apsvarstę parlamentaro Vidmanto Žiemelio siūlymą uždrausti medikams gydymo metu iš pacientų bei jų giminaičių imti net simbolines dovanas.
Kalėdos, dovanos, dovana, švetės
Dovana
© images.lt
Dabar šis siūlymas svarstomas parlamento komitetuose.

Konservatorius yra pateikęs Civilinio kodekso pataisos projektą, pagal kurį sveikatos priežiūros, gydymo ar globos (rūpybos) įstaigų darbuotojams būtų draudžiama priimti dovanas iš pacientų ir jų giminaičių, net jei jų vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio (šiuo metu MGL siekia 125 litų). Analogiškas draudimas galioja valstybės, savivaldybių pareigūnams bei tarnautojams.

Dabartinė Civilinio kodekso redakcija sveikatos priežiūros, gydymo ar globos (rūpybos) institucijų vadovams ir kitiems darbuotojams leidžia gauti simbolines dovanas, kurių vertė neviršija minėtos sumos, iš asmenų, kurie šiose institucijose gydosi ar išlaikomi, bei jų artimųjų giminaičių.

Anot V. Žiemelio, jo siūloma pataisa neatims pacientams galimybės simboliškai atsidėkoti medikams po gydymo. Tačiau taip esą bus panaikinta vieninteliams medikams oficialiai suteikta teisė gauti kyšius.

VTEK manymu, reikėtų panaikinti visas galimybes medikams gauti dovanas. Be to, komisija siūlo uždrausti bet kokias dovanas politikams, valstybės ir savivaldybių pareigūnams ir kitokiems valstybės tarnautojams bei jų artimiesiems giminaičiams. Šiuo metu Civilinis kodeksas draudžiama jiems priimti dovanas, kai tai susiję su politiko, pareigūno ar valstybės tarnautojo tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis.

"Draudimai priimti dovanas atskiroms teisės subjektų grupėms - medikams, politikams, pareigūnams, valstybės tarnautojams nėra Civilinio kodekso dalykas. Tokie draudimai gali būti Valstybės tarnybos ir kitų medikų bei asmenų, dirbančių valstybinėje tarnyboje jų darbo bei tarnybos santykius reguliuojančių įstatymų dalykas", - teigiama ketvirtadienį išplatintame VTEK pirmininko Algirdo Meškausko pranešime.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudžia valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims priimti dovanas, kurios gali sukelti interesų konfliktą. Dovanos, kurios nesukelia interesų konflikto, bet jų vertė viršija 1 MGL, privalomai deklaruojamos. Nedeklaruojamos tik giminaičių ar šeimos narių įteiktos dovanos.

Asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje privalo deklaruoti ir gautas paslaugas, kurių vertė viršija 5 MGL (625 litus), ir negali priimti paslaugų, kurios gali sukelti interesų konfliktą.

"Paslauga ar dovana laikytina tai, kas teikiama nemokamai arba pigiau, su išimtimis ir nuolaidomis taikomomis tik konkrečiam asmeniui ar grupei asmenų, atsižvelgiant į einamas pareigas", - pažymėjo A. Meškauskas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.