aA
Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga apdovanojo būrį nusipelniusių Lietuvos medicinai asmenų, tarp jų - ir jau 15 metų šioje srityje nebedirbantį buvusį ilgametį Seimo narį socialdemokratą Vytenį Andriukaitį, kurio politinei karjerai pernai pakenkė įtarimai dėl kyšininkavimo.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis
© ELTA
Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, V.Andriukaitis nusipelniusio sveikatos apsaugos darbuotojo vardą ir garbės ženklą gavo kaip "vienas iš iniciatorių kuriant Lietuvos nacionalinę sveikatos koncepciją ir Lietuvos sveikatos sistemos teisinį pagrindą".

Du aukštuosius išsilavinimus - mediko ir istoriko - turintis V.Andriukaitis Kauno medicinos institute 1975 metais įgijo chirurgo specialybę. Jis chirurgu dirbo Ignalinos rajono centrinėje ligoninėje, kardiochirurgu Respublikinėje Vilniaus klinikinėje ligoninėje.

1990 metais mediko darbą V.Andriukaitis iškeitė į politiko. 1990 metais išrinktas Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo nariu, jis tapo Kovo 11-sios nepriklausomybės atkūrimo akto signataru ir pusantro dešimtmečio buvo perenkamas į Seimą. Į parlamentą vienmandatėje apygardoje V.Andriukaitis kandidatavo ir 2004 metais, tačiau nebuvo išrinktas.

Pernai birželį teisėsaugininkai pateikė parlamentui dokumentus apie įtariamą kelių Seimo narių korupciją ir tris jų, tarp jų - ir V.Andriukaitį - paprašė patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Seimui nesutikus to padaryti, V.Andriukaitis kartu su parlamentarais Vytautu Kvietkausku ir Arvydu Vidžiūnu atsisakė Seimo nario mandatų, pareiškę, kad yra nekalti ir deklaravę ryžtą bendradarbiauti su tyrėjais.

Remdamiesi 2001-2004 metais surinktais operatyviniais duomenimis, prokurorai įtarė, kad A.Vidžiūnas, V.Kvietkauskas ir V. Andriukaitis, būdami Seimo nariais, galėjo imti kyšius nuo 25 iki 95 tūkst. litų iš bendrovių grupės "Rubicon group" vadovo A.Janukonio už įtaką priimant įvairius teisės aktus.

Vėliau Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl V.Andriukaičiui pareikštų įarimų kyšininkavimu nutraukė, nes nesurinko pakankamai kaltę pagrindžiančių duomenų.

Šią savaitę V.Andriukaitis pareiškė ketinąs generalinį prokurorą Antaną Klimavičių paduoti į teismą už garbės ir orumo įžeidimą. V.Andriukaičio teigimu, A.Klimavičius dar prieš prasidedant ikiteisminiam tyrimui dėl galimos korupcijos yra viešai pareiškęs, jog jei būtų teisėjas - parlamentarą nuteistų.

Taipogi eksparlamentaras pareiškė sieksiąs, jog būtų pakeisti ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindai ir pripažinta, jog jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Trečiadienį Medicinos darbuotojų dienos proga Sveikatos apsaugos ministerijos surengtoje šventėje apdovanojimus iš ministro Žilvino Padaigos rankų atsiėmė 15-a medikų ir sveikatos apsaugos darbuotojų. Iš viso į šiuos apdovanojimus pretendavo 130 Lietuvos medicinos darbuotojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.