aA
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas sako, kad šiuo metu Rusijos kariai stebimi ne tik Donecke ir Luhanske, bet ir kituose miestuose.
Petras Vaitiekūnas
Petras Vaitiekūnas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

„Šiandien Rusijos kariuomenė yra ne tik Donecke ir Luhanske, bet ir kituose Ukrainos miestuose. Yra tūkstančiai kareivių ir šimtai [vienetų] sunkiosios technikos – šarvuočių, tankų. Putinas tikslus įvardijo. Jis siekia, kad „Luhansko liaudies respublika“, „Donecko liaudies respublika“ gautų nepriklausomų valstybių statusą. Tam jau yra platinamos instrukcijos, kaip elgtis sutinkant Rusijos taikdarių pajėgas. Rugsėjo 1 d. nukrenta Rusijos taikdarių kaukė, ir išryškėja Rusijos karo veidas“, – įsitikinęs diplomatas.

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas: būtina imtis koordinuotų priemonių sustabdyti Rusijos karinę agresiją Ukrainoje

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas atidžiai seka įvykius Ukrainoje ir reiškia gilų susirūpinimą dėl karinio konflikto eskalavimo, virtusio rimta grėsme taikiai ir demokratiškai regiono plėtrai.

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas vėl patvirtina savo įsitikinimą dėl Ukrainos teritorinio vientisumo ir suverenumo su tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis ir pabrėžia, kad karinė agresija prieš kitą suverenią valstybę yra nepriimtina, kadangi tai pažeidžia visuotinai privalomos tarptautinės teisės normas.

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas apgailestauja, kad visos pastangos taikiai sureguliuoti konfliktą, įskaitant ir neseniai Minske vykusias derybas, buvo nesėkmingos.

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas ragina Rusiją nedelsiant nutraukti karo veiksmus, taip pat besąlygiškai atitraukti savo karinį personalą ir ginkluotę iš Ukrainos teritorijos.

Baltijos Asamblėjos Prezidiumas ragina tarptautinę bendruomenę pakviesti dalyvaujančias šalis prie derybų stalo, siekiant išspręsti konfliktą konstruktyviu dialogu, grindžiamu kaimyniniais santykiais, atvirumo dvasia ir tarptautinės teisės normų laikymusi. Būtina imtis tvirtų ir koordinuotų priemonių, siekiant sustabdyti Rusijos Federacijos karinę agresiją ir užkirsti kelią jos pasikartojimui ateityje.

www.lrt.lt