aA
Rusijos Valstybės Dūmoje įregistruotas prašymo, kuriuo Lietuva raginama atsisakyti 1939-1941 m. prijungtų žemių, projektas. Toks prašymas - atsakas į balandžio 26 d. Lietuvos Seimo priimtą pareiškimą.
Rusijos Valstybės Dūma
Rusijos Valstybės Dūma
© DELFI
Projekto autorius Viktoras Alksnis teigia, kad nuolat sovietinės okupacijos temą eskaluojantys Lietuvos politikai atkakliai vengia kalbėti apie tai, jog po Ribentropo-Molotovo Lietuvos teritorija išsiplėtė.

Trečiadienį Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas pavadino "svaičiojimais" antradienį priimtą Lietuvos Seimo pareiškimą, kuriame pažymima, jog negalima pergale vadinti to, kas pratęsė kitų valstybių okupaciją ir buvo nesuderinama su demokratiniais jų lūkesčiais.

"Mane stebina tokie pareiškimai, dėl kurių tokius lyderius kaltins jų pačių tautos", - teigė spikeris žurnalistams. Lietuvos ir Estijos prezidentų sprendimą nedalyvauti gegužės 9-osios iškilmėse Maskvoje S. Mironovas pavadino "istorine klaida ir jų asmeninės karjeros klaida".

S.Mironovas stebėjosi ir Latvijos prezidentės pareiškimu, kad sienos sutartis su Rusija bus pasirašyta, bet teritorinių pretenzijų liks. "Jeigu sienos sutartis pasirašoma, tai teisiškai klausimas laikomas sureguliuotu", - sakė jis. Anot Federacijos Tarybos spikerio, "tokios pretenzijos yra prasimanytos ir neturi juridinio pagrindo tarptautinės teisės požiūriu".

ITAR-TASS teigimu, ketvirtadienį Latvijos Seimas pradės rengti analogišką Lietuvos Seimui pareiškimą. Kairioji Latvijos Seimo dauguma įregistravo iš karto du projektus. Vienu iš jų Rusija raginama "pripažinti Latvijos okupaciją", taip pat "įvertinti žalą, kurią patyrė šalis ir jos gyventojai". Projektų autoriai ragina Latvijos valdžią reikalauti iš Rusijos kompensacijos už okupaciją, - rašo ITAR-TASS.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.