aA
Ketvirtadienį pietinėje Sudano dalyje darbą pradėjo pirmieji Jungtinių Tautų (JT) taikdariai, bandysiantys užtikrinti taikos susitarimo vykdymą, kuriuo anksčiau šiais metais buvo užbaigtas 21 metus trukęs pilietinis karas.
Mergaitė Sudane
Mergaitė iš Sudano migdo sesutę prie savo trobelės pabėgėliams skirtoje stovykloje, įkurtoje netoli sienos su Čadu. Jungtinės Tautos padėtį Sudane apibūdina kaip didžiausią pasaulio istorijoje humanitarinę krizę.
© AFP/Scanpix
Kariuomenės dalinys, kurį sudaro 12 Nepalo kareivių, trečiadienio vakarą atvyko į Elobeido miestą, pranešė JT. Prie jų prisijungs kareiviai iš Kinijos, Kenijos, Egipto, Indijos, Zimbabvės, Zambijos ir Bangladešo. Vakarų šalys - Vokietija ir Australija - taip pat pažadėjo į šalį atsiųsti nedideles savo taikdarių grupes. Kai bus surinktos visos taikdarių pajėgos, jų šalyje bus apie 10 tūkst.

JT pajėgos prižiūrės ir padės vykdyti paliaubų susitarimą, sudaryti nusiginklavimo programą bei rūpinsis buvusių kovotojų demobilizacija ir reintegracija.

Per 21 metus trukusį civilinį karą tarp Chartumo vyriausybės ir šalies pietuose gyvenančių krikščionių maištininkų žuvo apie 2 mln. žmonių ir daugiau nei 4 mln. teko palikti gimtuosius namus.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.