aA
Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius tikisi, kad tiek prezidentas, tiek Seimas "palaimins" jo norą tapti Aukščiausiojo Teismo (AT) teisėju.
Antanas Klimavičius
Antanas Klimavičius
© ELTA (M.Ambrazo nuotr.)
"Aš nežinau kas gali prezidentui sutrukdyti ką nors siūlyti į AT teisėjo postą. Matyt, siūlant galėtų sutrukdyti netinkamas išsilavinimas, įstatyminių reikalavimų trūkumas. Kadangi tokių (priežasčių-BNS) nėra, todėl prezidentui mane siūlyti į AT teisėjo pareigas nėra jokių kliūčių, tai yra prezidento apsisprendimas", - po ketvirtadienį vykusio susitikimo su prezidentu kalbėjo A.Klimavičius.

Generalinis prokuroras teigė tikintis, kad tiek prezidentas, tiek Seimas bus palankūs jo apsisprendimui tapti AT teisėju.

"Seimo palaikymo aš tikiuosi, nes tai mano valios išraiška. Aš noriu pereiti į kitą darbą, aš nesuprantu kokios gali būti priežastys tam trukdyti", - tikino A.Klimavičius.

Paklaustas, kodėl nori keisti darbą, jis teigė, kad prokuroro darbu nėra nusivylęs, tačiau seniai norėjęs padirbėti teisėju.

"Ateina laikas pakeisti darbą ir aš seniai norėjau padirbėti teisėju. Man atsirado tokia galimybė ir aš nutariau pasinaudoti", - aiškino A.Klimavičius.

A.Klimavičius neįvardino, kad galėtų užimti generalinio prokuroro postą, jei jis taptų AT teisėju.

Taip pat jis teigė neketinantis teikti atsistatydinimo pareiškimo, jei taptų teisėju.

"Aš neatsistatydinu iš pareigų, bet jeigu prezidentas siūlys mano kandidatūrą ir Seimas sutiks - tai bus perėjimas į kitą darbą, ne atsistatydinimas. Aš būsiu atleistas iš generalinio prokuroro pareigų ryšium su perėjimu į kitą darbą", - aiškino jis.

A.Klimavičiaus kandidatūrą į AT teisėjus pasiūlė šio teismo pirmininkas Vytautas Greičius. Į laisvus trijų AT teisėjų postus yra pasiūlyti ir buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Jonas Prapiestis bei Vyriausiojo administracinio teismo teisėjas Gintaras Goda.

Šią savaitę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalcentristas Raimondas Šukys pareiškė, kad generalinis prokuroras A.Klimavičius turėtų likti savo poste, o ne siekti AT teisėjo mantijos.

"Aš manyčiau, kad A.Klimavičius neturėtų būti skiriamas AT teisėju, todėl, kad teko ne kartą iš generalinio prokuroro lūpų iš Seimo tribūnos girdėti su nekaltumo prezumpcija prasilenkiančius pareiškimus", - sakė jis.

AT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu. Prezidentui kandidatus siūlo AT pirmininkas.

Apie galimą generalinio prokuroro pakeitimą V.Adamkus pirmą kartą buvo užsiminęs praėjusių metų pabaigoje. Tuomet V.Adamkus teigė esąs nusivylęs Generalinės prokuratūros darbu ir žadėjo permainas jos vadovybėje.

Praėjusiais metais Generalinė prokuratūra susilaukė kritikos dėl subliuškusių bylų, kuriose įtarimai kyšininkavimu buvo pateikti keliems Seimo nariams.

Pernai rudenį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas nutraukė ikiteisminį tyrimą eksparlamentarams Vyteniui Andriukaičiui, Vytautui Kvietkauskui ir Arvydui Vidžiūnui, kuriems vasarą buvo pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo.

Ikiteisminis tyrimas nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl jiems inkriminuojamos veikos.

Tačiau generalinis prokuroras A.Klimavičius tuomet pareiškė dėl to nematąs jo vadovaujamos institucijos kaltės.

Pagal įstatymus, generalinį prokurorą septyneriems metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

A.Klimavičius Generalinei prokuratūrai vadovauja nuo 2000 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.