aA
Plėsti saugumo ir stabilumo erdvę į Rytus yra Lietuvos nacionalinis interesas, teigia užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
"Prisidėdami prie savo kaimynų eurointegracinio požiūrio formavimo, mes tiesiogiai prisidedame prie mūsų Europos vaidmens ir interesų regione bei pasaulyje stiprinimo. Esu tikras, kad plėsti saugumo ir stabilumo erdvę į Rytus yra ir Lietuvos nacionalinis interesas", - Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metinėms skirtame iškilmingame posėdyje Seime ketvirtadienį sakė A.Valionis.

Kalbėdamas Seime A.Valionis pabrėžė, kad ES reikia laikytis "atvirų durų politikos" ir galimybė tapti Bendrijos narėmis turi būti sudaryta visoms Europos šalims, atitinkančioms tuos pačius kriterijus, kaip ir ankstesniais plėtros etapais.

Užsienio reikalų ministras pasidžiaugė, jog per pirmuosius narystės metus Lietuva tapo viena iš aktyviausių Baltijos regiono valstybių, jungiančių ES su jos naujomis rytinėmis kaimynėmis ir formuojančių veiksmingą Bendrijos kaimynystės politiką.

"Mūsų iniciatyvos yra remiamos ir vertinamos", - apie Lietuvos veiklą formuojant ES Rytų politiką, ypač Rusijos, Ukrainos, Moldovos, Baltarusijos ir Pietų Kaukazo valstybių atžvilgiu, sakė A.Valionis.

Kaip pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas, Lietuvos regioninio bendradarbiavimo patirtis - trijų Baltijos šalių, Šiaurės ir Baltijos šalių ar Vilniaus dešimtuko bendradarbiavimas - padės ES rytinėje kaimynystėje esančioms ir demokratijos siekiančioms šalims efektyviau įgyvendinti būtinas reformas, leis joms greičiau įsilieti į europines ar euroatlantines struktūras.

"Naujoje Lietuvos užsienio politikos koncepcijoje deklaravome siekį kurti solidarią ir vieningą Europą, kurioje turėtume užsitikrinti svarbios integracijos proceso dalyvės vietą. Privalome būti pasirengę bendromis pastangomis ne tik diskutuoti, bet ir rasti geriausius sprendimus permainingose situacijose", - iškilmingame posėdyje kalbėjo A.Valionis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.