aA
Lietuvos ir Estijos prezidentams būtų neįmanoma Maskvoje vyksiančiose gegužės 9-osios Pergalės iškilmėse ploti su jų šalis tramdžiusiais raudonarmiečiais, nes Baltijos šalims Antrojo pasaulinio karo pabaiga reiškė sovietinės okupacijos pradžią, teigia įtakingas JAV laikraštis.
Kremlius, Maskva, Rusija
Kremlius, Maskva, Rusija
© DELFI
"Baltijos šalims 1945 metų gegužė reiškė ne tik karo pabaigą, bet ir pradžią Sovietų Sąjungos okupacijos, kuri truko pusę amžiaus", - antradienį išspausdintame straipsnyje rašo "The Washington Post".

"Estijos ir Lietuvos prezidentams, kurie atsisakė važiuoti į Maskvą, būtų neįmanoma ploti su visais Raudonosios armijos veteranais, padėjusiais "sutramdyti" šias šalis po 1945 metų", - rašo laikraštis.

"The Washington Post" priduria, kad "per okupaciją kas dešimtas Baltijos šalių gyventojas buvo nužudytas ar ištremtas".

Straipsnyje pažymima, kad Latvijos prezidentė nusprendė dalyvauti iškilmėse Maskvoje, bet nori panaudoti šį vizitą sovietinei okupacijai pasmerkti.

Prezidentas Valdas Adamkus atsisakė dalyvauti gegužės 9-ąją Maskvoje rengiamose pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio iškilmėse dėl istorinių priežasčių - pergalė prieš nacistus atnešė pusę amžiaus trukusią sovietų okupaciją. Dėl analogiškų priežasčių vykti į Maskvą taip pat atsisakė ir Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.