aA
Valstybės Dūma trečiadienį atmetė įstatymo projektą "Dėl RF priemonių užkirsti kelią RF piliečių ir tėvynainių pagrindinių teisių ir laisvių pažeidimams Latvijos Respublikoje". Jis buvo pateiktas nagrinėti per trečiąjį svarstymą, bet rūmai balsų dauguma atsisakė jam pritarti ir grąžino į antrąjį svarstymą.
Tokia procedūra pritaikyta ir įstatymo projektui "Dėl priemonių teikti humanitarinę pagalbą RF piliečiams ir Rusijos tėvynainiams, nuolat gyvenantiems Latvijoje, atsižvelgiant į masinius žmogaus teisių ir rusų teisių pažeidimus Latvijos Respublikoje". Šis dokumentas taip pat sugrąžintas į antrąjį svarstymą.

Valstybės Dūmos pirmininkas Genadijus Selezniovas atkreipė parlamentarų dėmesį į tai, kad šiuos įstatymų projektus parengė dar ankstesnė Dūma ir, pasikeitus deputatų sudėčiai, būtina juos papildomai išnagrinėti.

"Tėvynė - Visa Rusija" frakcijos lyderis Jevgenijus Primakovas pažymėjo, kad įstatymo projekte dėl ekonominių sankcijų Latvijai "yra ką pataisyti", atsižvelgiant į pasikeitusią padėtį. Tačiau jis sutiko, kad rusakalbių gyventojų teisės Latvijoje pažeidžiamos. J. Primakovas pareiškė, kad parlamentarai "pasipiktinę tuo, kai elgiamasi su mūsų tėvynainiais" šioje respublikoje.

Per balsavimą šių įstatymų projektų priėmimui pritarė tik 165 deputatai, kai būtini 226 balsai.

Po balsavimo Rusijos liberalų demokratų partijos atstovas Aleksejus Mitrofanovas pareiškė, kad Valstybės Dūma, atsisakiusi pritarti šiems įstatymo projektams, padarė "didelę politinę klaidą".

Sugrąžinti į antrąjį svarstymą įstatymų projektai numatė uždrausti visus užsienio prekybos ir ekonomikos sandorius tarp Rusijos ir Latvijos, taip pat sandorius fizinių asmenų, kurie nėra Rusijos piliečiai arba tėvynainiai. Juose taip pat buvo numatoma uždrausti eksportuoti į Latvija bet kurias prekes, išskyrus humanitarinės paskirties. Taip pat buvo planuojama sustabdyti visus mokėjimus, finansų ir kredito operacijas bei imtis kitų priemonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.