aA
Nuo gegužės pradžios kiekvienoje savivaldybėje visi Lietuvos piliečiai galės nemokamai konsultuotis teisiniais klausimais, sakoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.
Dokumentai, parašas, verslas
Dokumentai, parašas, verslas
© DELFI
„Tai istorinis įvykis Lietuvoje, nes pirmą kartą valstybė realiai užtikrina visai visuomenei prieinamą pirminę teisinę pagalbą“, kalbėjo trečiadienį teisingumo ministras Gintautas Bužinskas.

„Iki šiol valstybės garantuojama teisinė pagalba veikė labai griozdiškai, reikalavo begalės formalumų ir dauguma žmonių ja apskritai nenorėjo naudotis, tačiau nuo gegužės mes žengiame kokybiškai naują žingsnį“ – skirtumus vertino teisingumo ministras.

Tokia reali galimybė atsirado įgyvendinant naują Teisingumo ministerijos parengtą Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymą. Kad šis įstatymas veiktų realiai, šį trečiadienį Vyriausybė patvirtino visus būtinus ministerijos parengtus poįstatyminius teisės aktus. Iki šiol veikusių dviejų viešųjų advokatų kontorų veikla Vilniuje ir Šiauliuose pasiteisino todėl šis principas bus taikomas žymiai plačiau. Svarbiausia buvo nustatyti kas ir kaip galės gauti pirminę ir antrinę teisinę pagalbą.

Pirminė teisinė pagalba - tai teikiama teisinė informacija, teisinės konsultacijos ir teisinio pobūdžio dokumentų, skirtų valstybės ir savivaldybių institucijoms, rengimas. Ši teisinė pagalba – tai ir patarimai dėl ginčų sureguliavimo be teismo. Naudojantis tokia pagalba kvalifikuoti teisininkai galės padėti parengti ir taikos sutartį.

Esminė naujovė, kad tokia pagalba kiekvienos savivaldybės teritorijoje galės naudoti visi be išimties Lietuvos gyventojai. Nebus atsižvelgiama ir į jų turtinę padėtį, nes dažnai turto ir pajamų deklaravimai gali kainuoti piliečiams daugiau nei kainuoja pati teisinė pagalba.

Todėl nuo gegužės kiekviena savivaldybė turės dvi alternatyvas – įdarbinti papildomus teisininkus arba samdyti advokatų kontoras. Už šias paslaugas sumokės valstybė. Nemokamos teisines konsultacijos bus teikiamos iki vienos valandos trukmės. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, kad pirminė teisinė pagalba neapima atstovavimo teismuose. Tokia teisinė pagalba pagal naująjį įstatymą vadinama jau antrine teisine pagalba. Tai ir teisinio pobūdžio dokumentų rengimas, ir gynyba bei atstovavimas bylų procese.

Asmenims, kurie turės teisę naudotis šios rūšies teisine pagalba, valstybė apmokės visas arba pusę bylinėjimosi išlaidų civiliniame procese, išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu, administraciniame procese bei proceso išlaidų, susijusių su civilinio ieškinio baudžiamojoje byloje nagrinėjimu.

Teisės aktai nustato labai aiškias taisykles, kuriems asmenims valstybė apmokės visas atstovavimo teismuose išlaidas, o kuriems tik pusę. Pakankamai pajamų ir turto turintys asmenys nemokamai galės naudotis tik pirmine teisine pagalba, o už antrinę teks mokėti jau patiems. Esminis skirtumas nuo dabar galiojančios tvarkos – bus atsižvelgiama ne tik į asmens turtą ir pajamas, bet ir į jo auginamų vaikų skaičių.

Daugiau informacijos apie šią naujovę galima rasti Teisingumo ministerijos interneto svetainėje www.tm.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.