aA
Nuo trečiadienio Seime pradeda veikti darbo grupė, kuri rūpinsis, kad greičiau būtų priimtas įstatymas, leidžiantis efektyviau rūpintis nusikalsti linkusiais nepilnamečiais. Darbo grupės vadovės Vincės Vaidevutės Margevičienės teigimu, nuo 1996 metų Vyriausybė yra skyrusi virš 100 mln. litų vaikų nusikalstamumo prevencijai, tačiau ji nėra pakankamai efektyvi.
Teigiama, kad išleista nemažai pinigų vienadieniams projektams, atliktos formalios reformos. „Apie penkiasdešimt procentų nusikaltimų Lietuvoje šiandien padaro asmenys iki 24 metų. Jeigu prieš dešimt metų mes palikome vaiką be globos ir apsaugos sistemos sutvarkymo, tai šiandien turime tokius rezultatus“, - sakė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Darbo grupę sudaro ne tik Seimo nariai, prezidento ir kelių ministerijų atstovai, bet ir mokytojai, Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovai, kiti suinteresuoti asmenys.

Darbo grupė taip pat sieks pradėti institucijų, vykdančių vaikų bausmes ar alternatyvias bausmėms priemones, reformą.

„Turi būti vaikų teisėjai, advokatai – kas nors turi domėtis, kas vyksta su vaiku. Jis yra toks pats pilietis, mūsų valstybės ateitis“, - sakė V.Margevičienė, pastebėdama, kad vaiką nusikalsti antrą kartą verčia ir tai, kad jis yra socialiai apleistas, neturi tinkamų gyvenimo sąlygų. Be to, apskritims trūksta socialinių darbuotojų, galinčių tokiu vaiku pasirūpinti.

„Vaikas skuba nusikalsti, nes jam sunku pritapti. Be to, žino, kad ten (globos namuose- DELFI) jam duos pavalgyti, ten bus draugai su kuriais lengva bendrauti“, - sakė V.Margevičienė.

Darbo grupė tikisi baigti savo veiklą per 18 mėnesių. Per šį laikotarpį tikimasi, kad ne tik bus sukurtas ir priimtas įstatymas „Dėl nepilnamečių linkusių nusikalsti ir nusikaltusių minimalios ir vidutinės priežiūros“, bet ir atlikti parlamentinę kontrolę, kaip vadovaujantis įstatymu steigiami specializuoti ugdymo ir globos centrai, kaip keičiama nepilnamečių priėmimo į globos namus tvarka.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.