aA
Irako sukilėlių pajėgumo mastas pernai nesumažėjo, nors JAV vadovaujamos pajėgos stengiasi sukilimą nuslopinti, antradienį sakė JAV štabų vadų komiteto pirmininkas.
JAV pajėgos, JAV kariai, JAV kariuomenė, karas Irake
Ant amerikiečių tanko - rožančius
© AFP/Scanpix
"Manau, kad jų pajėgumas lieka maždaug toks pats, - per trumpą spaudos konferenciją Pentagone apie Irako sukilėlius sakė generolas Richardas Myersas. - Kur yra šiuo metu, jie buvo beveik prieš metus".

Per tą pačią spaudos konferenciją paklaustas, ar amerikiečiai laimi karą Irake, gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas nuo tiesioginio atsakymo išsisuko.

"Jungtinės Valstijos ir koalicijos pajėgos, mano asmenine nuomone, nebus ta (jėga), kuri įveiks sukilimą", - nurodė D.Rumsfeldas.

"Todėl, mano nuomone, laimėjimas ar pralaimėjimas nėra klausimas "mums" pagal tradicinę, įprastą žodžių "laimėti" ir "pralaimėti" kare vartoseną. Tie žmonės, kurie įveiks tą sukilimą, bus irakiečiai", - paaiškino jis.

D.Rumsfeldui baigus, įsiterpė R.Myersas: "Pasakysiu štai ką: manau, kad mes laimime, gerai? Manau, kad mes neabejotinai laimime. Manau, mes laimime jau kuris laikas".

Nuo invazijos pradžios praėjus dvejiems metams, Irake yra 138 tūkst. JAV karių, kurie slopina niekaip nesilpnėjantį sukilimą ir rengia Irako saugumo pajėgas.

Pentagonas nurodo, kad per šį karą žuvo 1 572 JAV kariškiai, o dar 12 174 per kovos veiksmus buvo sužeisti.

Po istorinių sausio 30-osios rinkimų žūstančių amerikiečių skaičius smarkiai sumažėjo; kovo mėnesį Irake žuvo 36 amerikiečių kariai ir tai buvo mažiausias JAV aukų skaičius per 13 mėnesių. Tačiau R.Myersas ir D.Rumsfeldas pažymėjo, kad pastaruoju metu smurtas vėl suintensyvėjo ir kad tai sutapo su politine aklaviete dėl naujos vyriausybės suformavimo.

Pasak R.Myerso, sukilėliai per dieną Irake surengia 50-60 išpuolių, nors jų buvo sumažėję iki maždaug 40 per dieną. Šiuo metu per vieną dieną įvykdomų išpuolių skaičius yra maždaug toks pats kaip ir prieš metus.

Tačiau R.Myersas pažymėjo, kad dabartinis išpuolių skaičius nė iš tolo neprilygsta išpuolių, įvykdytų intensyviausio smurto laikotarpiais, skaičiui, pavyzdžiui, prieš sausio rinkimus ar lapkritį, kai vyko jūrų pėstininkų vadovaujamas Faludžos puolimas.

"Jie sugeba suaktyvinti veiksmus, ir ar dabar matome pakilimą, ar ne, nežinau", - sakė jis.

R.Myersas ir D.Rumsfeldas teigė, kad pagrindinis dalykas siekiant nuslopinti po Saddamo Husseino nušalinimo prasidėjusį sukilimą yra politinė pažanga.

"Politinis procesas turi tęstis, - sakė R.Myersas. - Privalome padaryti taip, kad čia labai greitai būtų paskirtas (ministrų) kabinetas. Ministerijos privalo toliau dirbti. Žmonės privalo sutelkti dėmesį ties dviem dalykais: konstitucijos parengimu ir savo ministerijų pavertimu funkcionuojančiomis ministerijomis".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.